Mijn dagboek | Dag 1, Coast to Coast walk

Ik loop samen met mijn vader de Coast to Coast walk. Dit is een tocht 302 kilometer van St. Bees tot Robin Hood’s Bay. We hebben deze trektocht opgesplitst in 13 verschillende etappes. Op deze eerste dag lopen we van St. Bees tot aan het einde van Lake Ennerdale. Het thema van vandaag: ‘’Afscheid van de zee’’. 

Mocht jij zelf van plan zijn om de Coast to Coast walk te gaan hiken? Dan is er het uitgebreide routeboekje van Cirone, The Coast to Coast. Hier wordt deze trail beschreven in 13 wandeldagen. Maar je kan hem ook in 15 etappes of meer doen. Wij lopen doordat we gedeeltelijk met tent wandelen niet dagelijks de voorgestelde etappes.  

Begin bij het begin en lees eerst onze voorbereidingen en dag 0 van mijn dagboek van de Coast to Coast walk.

Afscheid van de zee 🌊

Daar gaan we dan eindelijk is het zo ver! De 302 kilometer van west naar oost Engeland. We worden wakker in een heerlijk bed aan de kust. We kijken naar buiten en zien dat het flink heeft gesneeuwd. De wereld kleurt wit en wij mogen de eerste stappen door de verse sneeuw zetten.

Gelijk moeten we flink klimmen, boven de kliffen langs. Maar zolang de uitzichten zo blijven maak ik me nergens druk om. De eerste 4 kilometer volg je de zee aan je linkerhand totdat je bij een boerderij komt. Tussen de koeien door is het nu echt “doei” zeggen tegen de Ierse kust. 

Coast to Coast Walk, Dag 1_Ik Wil Hiken_04
Onverwachts veel sneeuw op St. Bees Head

Het voelt bijzonder om afscheid te nemen van de zee wetende dat we over 300 kilometer elkaar weer ontmoeten. Maar er is weinig tijd om sentimenteel te doen. De etappe van vandaag is nog lang en we kunnen in de verte de eerste klim: “the dent” al zien. 

Onderuit in de modder

Via wat typische Engelse velden met vooral grazende schapen lopen we langzaam richting de besneeuwde toppen van het Lake Disrict. Het is constant oppassen zodat je niet uitglijdt. Tot dat: “wooops” daar lig ik dan op m’n snufferd. Gelukkig ligt er veel sneeuw waarmee we de modder van m’n kleding af kunnen halen, is dit een voorbode voor de rest van deze Coast to Coast walk?

Na het passeren van de laatste huisjes trekken moeten we flink omhoog. Ik merk dat het niet lang terug is dat ik Corona heb gehad. Mn longen hebben lang niet zo’n uitdaging te verduren gehad. Gelijk voel ik ook dat ik het spannend vind, hoe moet dat de rest van de tocht, en dit bij de eerste beklimming al!?

Trektocht maken in Nederland_Ik Wil Hiken_06

Na wat zwoegen en zweten en vooral weer een ritme vinden komen we boven aan. Op de top kunnen we nog één keer de zee zien en wanneer we ons omdraaien voelt het alsof het is begonnen. Vanaf nu echt geen zee meer tot in Robin Hood’s bay.

Eerste nacht kamperen 

We besluiten vandaag iets verder door te lopen dan de aangeschreven route aangeeft. Dit omdat de komende dagenlang en intensief zijn. Even wat extra kilometers lopen tijdens de eerste dag is dus niet verkeerd. Aan het einde van Lake Ennerdale zetten we ons tent strak aan t meertje op. Morgenochtend staan we met één stap weer op de trail! 

Voor mijn vader is het ook de eerste keer kamperen in een trekkerstentje. Wij hebben onze hele jeugd geslapen in de tent en gekampeerd. Maar op deze manier is toch met z’n 64 jaar een eerste keer. Waar voor mij dingen vanzelfsprekend zijn is het het leuk om dat uit te kunnen leggen aan je vader. Van het opzetten van het tentje tot het opblazen van een slaapmatje. 

Nu al zin in dag 2 van de Coast to Coast Walk

Vanaf vandaag hebben we besloten om waar het kan meer te lopen dan aangeschreven etappes. Wij zijn helemaal vrij om eigen etappes te lopen door ons tentje. Dit tot aan Kirkby Stephen waar we op dag 5 een overnachting in een hotel hebben gepland. Dag 3 ziet er nu uit als de zwaarste met 1200 hoogtemeters en 1150 in afdaling. Graag snoepen we daar dus iets al vanaf. 

Wil je meer lezen over onze Coast to Coast walk? Lees dan gerust ook over dag 2 via de knop hieronder.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!