Ik Wil Hiken | Reizen

Belevingstocht in Nederland

sTART HIKING

”In Nederland is nog zo veel te ontdekken. Ga drie dagen op stap met een wildplukexpert, ecoloog en hikingexpert en leer meer over het maken van trektochten.”

Wat ga je doen?

Met Ik Wil Hiken gaan we op pad in Nederland. Drie dagen verplaatsen we ons te voet over de mooiste plekken van de Veluwe. Tijdens de tocht loopt er een ecoloog mee om alles te vertellen over wildsporen onderweg. Ook zal er een wildplukexpert meegaan op dag 3 en je meer vertellen over eetbare planten.

In de avonden leer je meer over vuur maken en in de ochtend beginnen we de dag rustig met een fijne bosmeditatie voordat we weer de rugzak opdoen.

Maak op een originele en intieme manier kennis met trektochten en met de natuur in Nederland. 

Eén keer te boeken dit voorjaar:

17-19 mei 

Ik Wil Hiken_belevingstochten Nederland)_01
Embrace the winter_belevingstocht_ik wil hiken_back to nature_09
Ik Wil Hiken_Rick_Reizen_Belevingstochten_01
Embrace the winter_belevingstocht_ik wil hiken_back to nature_11

Wat vonden anderen van dit weekend?

Wat kan je verwachten?

In een weekend ga je vanaf vrijdag 10:00 tot zondagmiddag 15:00 in een intieme groep (max 12 deelnemers) op stap. We overnachten op (natuur)campings op de route. Met een compacte rugzak lopen we een prachtige rondtocht over o.a. het kroondomein. Jij hebt zelf je kampeermaterialen op je rug. Zo maak je op een rustige manier kennis met het maken van een trektocht. Dit zit er allemaal in deze driedaagse trektocht:

 • Overnachten in een tent 
 • Leren over wildsporen en/of leren over wildplukken
 • Begin de dag in het bos met een heerlijke yogasessie 
 • Onze avondmaaltijd en toetje bereiden we boven het kampvuur
 • Leren vuur maken in de avond uren 
 • Ontdekken van de mooiste plekjes van Nederland

Waar gaan we op pad?

''One day, or day one. You decide?''

Praktisch

Wat kost een reis?

€ 287,- p.p. (Incl. accommodatie, begeleiding, paddenstoelen, ecoloog en trekking-/ kampvuur eten)

Overzicht van de kosten vind je in de kolom hiernaast. 

Waarom mee op een belevingstocht in Nederland?

Met Start Hiking bieden we een trektocht aan om nooit te vergeten. Letterlijk, want we gaan proberen je zo veel mogelijk te leren over het maken van trektochten. Zo gaan we leren vuur maken, gaat er een ecoloog en een wildplukexpert mee op pad. Ook beginnen we dag drie met een bosbadsessie midden in de bossen. Gedurende deze drie dagen laat ik je kennis maken met het kaart en een kompas en ik geef je hand-outs voor je volgende zelfstandige trektocht. 

Je gaat dus op trektocht met  een ecoloog, een hike-expert en een wildplukexpert.

Dit kan je ook nog verwachten:  

 • Buiten overnachten in een tent
 • Door de dag heen leren van nieuwe outdoorvaardigheden leren
 • Een all-in trektocht
 • Koken boven het kampvuur dat je zelf hebt aangemaakt!

Extra informatie vlucht & transport

De start- en eindlocatie zijn hetzelfde. We lopen dus een rondtocht. Zo kan jij het vervoer waarmee je gekomen bent gewoon laten staan. Het is ook mogelijk om met het O.V. te komen! 

De exacte locatie krijg je pas na de boeking.

Ook krijg je na de boeking een trailbook met alle informatie over het weekend. Daarnaast krijg je zo nu en dan informatie over de trektocht in je mail. Informatie over de route, en ook leuke weetjes om je alvast warm te maken voor het weekend. 

We verzamelen op Vrijdag in de ochtend om 10:00. Vervolgens lopen we zo’n 5/6 uur per dag. Na de inspanning is er voldoende ruimte om te ontspannen op de slaaplocatie. Het weekend eindigt rond 15:00 op zondagmiddag. 

Wanneer?

Voor Start Hiking is er momenteel één weekend beschikbaar. Dit zal het laatste weekend zijn van 2023:

17 – 19 mei 2024

Dit is de enige kans in het voorjaar, wacht dus niet te lang met boeken. Dit kan onder andere in 3 of 5 termijnen. 

Prijs overzicht

Wat zit er bij de prijs in? 

 • Professionele begeleiding 
 • Accommodatie (incl. sanitair)
 • Trektocht voeding (2x Lunch, 1x avondeten van het kampvuur, 1x echte trekking maaltijden, 2x ontbijt. Er wordt rekening gehouden met dieetwensen en/of allergieën.)

Extra opties: 

 • Huur professioneel Kampeermateriaal (Slaapmatje, tent, slaapzak): €65,- p.p.
 • Huur professionele trekkingrugzak (50L, 3 dagen) €45,- p.p.
 • Huur wandelstokken €11,- p.p. 

Je krijgt na je boeking een mail waarin je kan aangeven welke extra opties jij wil bij de trektocht. De kosten hiervoor kan je voldoen tot 2 weken voor de trektocht.

(eventueel) bijkomende kosten:

 • Eigen snacks tijdens de tocht
 • Annuleringsverzekering
 • Reisverzekering

*Tot 42 dagen van te voren. Of tot 7 dagen voor vertrek zonder extra kosten iemand voor jou mee laten gaan. Bekijk hier de algemene voorwaarden.

Trail planning

Ruim voor vertrek ontvang je een trail planning. Met paklijst, reis informatie, en een trailschema. Zonder zorgen op pad. 

Bij iedere boeking ontvang je gratis een Start hiking cursus in de Ik Wil Hiken Academy. Bereid je hiermee nog beter voor!

FAQ

We slapen op (natuur)campings op de route. Op deze camping is er sanitair en de mogelijkheid om te douchen. Ook mogen we er vuur maken. 

Slapen kan in een zelf meegebrachte tent. Wil je niet met alle bepakking lopen dan kan je tent klaarliggen bij de slaaplocatie bij aankomst. Dit kan allemaal in overleg.

Er wordt tijdens deze trektocht gezorgd voor een ontbijt/lunch op dag twee. In de avond op dag 1 eten we een warme trektochtmaaltijd, en op de tweede avond eten we een heerlijke kampvuurmaaltijd. Bereid met de Dutch oven. Op dag drie krijg je ontbijt en weer een heerlijke lunch.

Wil je nog extra snacken? Breng dit dan zelf mee. Wij zorgen nog voor een kleine borrel en een trailmix tijdens de trektocht. 

Benieuwd hoe het zit met kookgerei, zoals: pannen, bestek en borden? Kijk in de kolom hiernaast naar: Wat neem ik zelf mee?

Kampeermateriaal wordt aan het begin van de trektocht aan je meegegeven wanneer je dit gehuurd hebt bij Ik Wil Hiken. Hiervoor ontvang je ook standaard huurvoorwaarden. 

Je mag ook je eigen materialen meenemen. Wanneer je dit doet hou rekening met het gewicht. Je slaapzak, slaapmatje en tent moeten samen niet boven de vier kilo uitkomen.

Bij gehuurde kampeermaterialen maken we gebruik van materialen die geschikt zijn voor de weersomstandigheden van dat moment. 

Je krijgt van ons ruim voor aanvang van de trektocht een uitgebreide paklijst. In deze paklijst staat precies beschreven wat je mee moet nemen, maar de volgende items staan er hoe dan ook op. 

Id-kaart: Zorg voor een geldig Id-kaart bij je hebt tijdens de trektocht. Soms wordt er bij de kampeerplek gevraagd om persoonsgegevens. 

Wandelkleding: Zorg voor kleding dat lekker zit tijdens het wandelen.

Wandelschoenen: Wij raden aan om wandelschoenen of trailrunners te halen voor de trektocht. Loop deze ook goed in voor je mee op pad gaat.

Rugzak: Breng je eigen rugzak mee van 50 – 65 liter. Huren is natuurlijk ook mogelijk.

Bestek en bord: Wij vragen je om zelf bestek mee te nemen. Wij geven hiervoor in de weken vooraf goede tips, mocht je niet weten wat ideaal is.

In de weken na je boeking ontvang je regelmatig mailtjes met handige informatie rondom gear en opties. Zo ben je altijd goed geïnformeerd. 

Ik Wil Hiken organiseert in samenwerking met een wildplukexpert, Mischa van HikingViking en Laura van de Online Yogajuf. Zij zorgen mede voor een onvergetelijke en unieke trektocht over de Veluwe. 

 • 2 overnachting campings.
 • Begeleiding door Rick Mulder.
 • Uitleg over diersporen door een ecoloog en een actieve wildplukwandeling met een wildplukexpert
 • Voedsel tijdens de trektocht
 • Leren over het maken van een kampvuur
 • GPS voor noodsituaties
 • Uitleg over kaart en kompas
 • Uitgebreide trektocht uitleg bij de startlocatie & informatie, paklijsten vooraf in de mail

Tijdens deze trektocht is er een verzekering die wij adviseren om af te sluiten:

 • Annuleringsverzekering: Wat jammer! Je kan onverhoopt niet mee op trektocht. Nu zit er niets anders op dan je reis te annuleren. Met een annuleringsverzekering ben je in veel gevallen gedekt. 

Wil je meer weten over onze annuleringsprocedures? Lees dan de algemene voorwaarden. Gelijk na je boeking krijg je informatie over het afsluiten van een annuleringsverzekering. 

Deze trektocht is voor iedereen tussen de 16 en 65 jaar. Het is een trektocht voor zowel beginners als gevorderden. Een goede conditie is niet vereist, maar je moet wel gemakkelijk 10 kilometer kunnen lopen met een rugzak van 4/5 kilogram. Dan kan je goed meekomen met de rest!

Je kan je zowel solo als met een groepje opgeven voor deze trektocht.

Je krijgt bij deze boeking toegang tot de Ik Wil Hiken Academy. Hiermee kan jij je fysiek en mentaal nog beter voorbereiden op deze trektocht.

Deze trektocht zit boordevol ervaring:

Rick: Al jaren lang is Rick bezig met hiken en heeft hij onderhand een C-1 Alpine cursus gevolgd, meerdere survivalcursussen en is hij paraglider. Met zijn Ik Wil Hiken Academy leidt hij beginners op voor het maken van hun eerste trektocht. 

Mischa: Als afgestudeerd ecoloog is Mischa zeer thuis in de natuur. Hij kan je meer vertellen over wildsporen in het bos, en hoe ze zelfstandig en gemakkelijk te vinden.

Reinier: De paddenstoelenman is al meer dan 9 jaar gespecialiseerd in paddenstoelen. Zo kan hij je alles vertellen over hoe ze ontstaan, groeien en welke je kan eten uit het bos.

De groepen zijn niet groter dan 12 deelnemers. Zo houden we kleine groepjes waardoor er voor iedereen persoonlijk tijd en ruimte is. Ook kan je op deze manier beter leren!

Je kan bij Ik Wil Hiken 3 termijnen betalen. Zo kan je mee zonder dat je het gelijk voelt in je portemonnee.

Dit kan je doen bij het afrekenen. Hiervoor betaal je een paar euro extra per boeking. 

Tijdens deze trektocht kan jij bepaalde producten bij boeken. Deze materialen huur je voor tijdens de trektocht. Hier uitleg waarom:

 • Wandelstokken: Het verplaatsen met wandelstokken kan helpen in je krachtverdeling. Zo verplaats jij je tot wel 30% beter met gebruik van een wandelstok. Het is niet verplicht om een wandelstok bij je ste hebben. 
 • Kampeermaterialen: Omdat we slapen op een kampeerplaats is het meenemen van kampeermaterialen essentieel. Wij huren onze materialen bij een professionele outdoorspecialist. Wanneer je zelf materialen meeneemt kan dit in overleg. 
 • Rugzak: Omdat je mee gaat met een trektocht zal je meer op je rug hebben dan bij een normale wandeling. Hiervoor vragen wij om een 50 tot 65 liter trekkingrugzak. Mocht je meewillen en niet zoveel kunnen dragen, zie dan de vraag: ‘Is er bagagevervoer mogelijk?’ voor de mogelijkheden.

Dit verschilt per dag. We lopen tussen de 10 en de 20 kilometer per dag. Misschien klinkt dit niet als veel, maar het gebied heeft in sommige gevallen geen paden. We kiezen dan het pad van de wilde dieren om naar onze slaaplocatie te komen. We zullen ons dus niet altijd even snel verplaatsen. 

Bij een trektocht loop je normaal met je eigen materialen op je rug. Hiermee bedoelen we in je eigen rugzak. Er is dus geen bagagevervoer mogelijk wil je toch graag een kampeerervaring aangaan? Kijk dan eens naar Embrace the Winter. Hierbij loop je niet met bepakking. Maar ontdekken we de winter vanaf een Basecamp. 

Deze trektocht is geschikt voor iedereen met een normale basisconditie.

Je bent 4 tot 6 uur per dag actief aan het wandelen. Omdat we voornamelijk over vlak terrein lopen zal dit fysiek geen hele zware inspanning zijn. 

Je hoeft geen ervaring te hebben in de bergen of met trektochten. Maar een normale basisconditie is wel essentieel. 

Natuurlijk is er begeleiding die je kunnen helpen bijvoorbeeld met bepakking als het je toch even niet lukt. 

Opzoek naar een andere reis die bij je past?

Expeditie Bulgarije_ ik wil hiken
Wildernis expeditie
Bulgarije

Altijd al de wildernis willen opzoeken? Samen met een gecertificeerde survivalguide gaan we het wilde Bulgarije ontdekken.

Wild workshops

Nieuw bij de Wildbroeders
Leer verschillende outdoor cooking skills, van vegan outdoor cooking tot wild workshops.

Winterkamperen
Belevingsweekend

Begin het jaar goed en leer alles over winterkamperen. Samen met de Wildbroeders leer je ook meer over Outdoor cooking en maak je een winterwandeling over de Veluwe. (voor zowel vega of vlees)​

Volg ons op instagram