Wandelen met je telefoon is helemaal van deze tijd. Steeds minder ben je afhankelijk van onduidelijke wegbewijzering en steeds meer mensen wandelen via hun gps en telefoon. Maar hoe werkt eigenlijk zo’n GPX-bestand? In dit artikel leg ik uit hoe jij een gpx-bestand het beste kan gebruiken.
Table of Contents
Hoe werkt een GPX-bestand
Voordat ik je kan vertellen hoe een GPX-bestand werkt moet je eerst weten wat een GPX-bestand is. Zo is een GPX een bestandstype voor het gebruiken van GPS-gegevens. Zoals je een JPG of JPEG-bestand hebt voor afbeeldingen is de GPX-bestand er voor je GPS. De afkorting van GPS is Global Positioning System wat letterlijk betekent: globaal positie systeem. Een GPS geeft dus een precieze locatie aan.
Heb jij een GPS-navigatie, GPS-apparaten, een telefoon of andere navigatie apparaten dan maak je gebruik van GPS-gegevens. Een GPX-bestand is dus een bestand dat locatiepunten van een route bevat. Laat ik niet te diep in gaan op het de bestandstypes, daar wordt deze blog niet leuker van. Het internet staat vol met specifiekere informatie mocht je meer willen weten.
Waypoints en GPX-bestanden
Een GPX-bestand is grote vrienden met soms wel duizenden verschillende waypoints. Waypoints zijn locaties op een kaart. Het gaat hier om hele specifieke punten. Ook werkt een GPX-bestand met tracks. Dit zijn kleine lijntjes tussen de verschillende waypoint. Uiteindelijk vormen al deze tracks en waypoints samen een route. Een GPX-bestand is dus eigenlijk gewoon een route die stap voor stap met waypoints is gemaakt.
GPX-bestanden in wandelapps
Tegenwoordig kan je gewoon met je telefoon een wandelroute lopen. Dit doe je door een bepaalde wandelapp te gebruiken. Deze wandelapps maken weer gebruik van GPX-bestanden. Soms kan je deze GPX-bestanden downloaden en vervolgens gebruiken in jouw favoriete app.
· Komoot
De Komoot app is er voor wandelaars, hardlopers en fietsers. De Komoot app heeft een hoop gebruiksvriendelijke voordelen. Zo kan je een eigen profiel aanmaken en gemakkelijk je routes bijhouden. Daarnaast zijn er veel wandelroutes beschikbaar door veel Europese gebruikers. (Beschikbaar in de Google Play of Appstore)
· Wikiloc
Deze app is gemiddeld gezien wereldwijd iets populairder dan een app als Komoot. Zo vind je overal ter wereld routes. Een ander voordeel is dat je makkelijk je eigen routes kan samenstellen of GPX-bestanden kan uploaden. Wil je van alle features gebruik kunnen maken dan kan je tegen betaling kiezen voor het Wikiloc Pro account. (Beschikbaar in de Google Play of Appstore)
· Gaia GPS
Eén van de makkelijkste opties voor het uploaden en gebruiken van GPX-bestanden is de app van Gaia. Zo kan je gemakkelijk mooie knooppunten met elkaar verbinden en worden ze helder en overzichtelijk weergegeven in de app. Dit is een app voor de beginnend wandelaar die gewoon een goed werkende gratis app wil voor zijn of haar wandelingen. (Beschikbaar in de Google Play of Appstore)
· View Ranger
Wereldwijd een hele bekend is View Ranger. Oorspronkelijk is deze app ontwikkeld voor de echte bergwandelaar. Inmiddels is hij voor iedereen die een berg of gewone wandeling wil maken goed te gebruiken. Als abonnee kan je routes in 3D laten weergeven zodat je weet wat je qua hoogtemeters te wachten staat. (beschikbaar in de Google Play of Appstore.
Zelf een GPX-bestand maken
Wist je dat je ook zelf een GPX-bestand kan maken? Er zijn verschillende mogelijkheden om een GPX-bestand te creëren. Zo maak ik zelf graag gebruik van RouteYou voor het maken van wandelroutes. Maar ook bij bekendere apps als Komoot of wikiloc kan jij routes maken.
Na het creëren van een eigen route kan je het GPX-bestand downloaden. Vervolgens kan je hem openen met jouw favoriete wandelapp.
Neem altijd een kaart mee tijdens je tocht in het wild Navigeren zonder kompas, kaart of GPS kan ook prima tegenwoordig
GPX-bestanden uploaden op je telefoon
Nu maak jij misschien wel gebruik van je telefoon met een wandelapp. Zo nu en dan gebruik ik een wandelapp om te navigeren tijdens bijvoorbeeld een dagtocht. Nadat jij een GPX-bestand op jouw telefoon hebt gezet kan je dit bestand openen met verschillende apps. Nu is Viewranger een fijne gratis app, maar er zijn ook andere gratis apps die je kan downloaden.
Zelf maak ik graag gebruik van de app Wikiloc. Bij Wikiloc kan jij je aanmelden voor een gratis proefperiode. Inmiddels heb ik een betaald account, deze kost 9,99 euro. Je kan dan op de desktop aanmelden en je GPX-bestanden in je account zetten. Zo staan ze ook gelijk op je telefoon. Een ander voordeel bij Wikiloc is dat je jouw eigen routes kan creëren in de buurt. Omdat er veel Wikiloc gebruikers zijn, vind je altijd wel routes bij jou in de buurt.
Wandelen begint bij Ik Wil Hiken
Met Ik Wil Hiken wil ik jou wat leren over wandelen. Zo wandel ik zelf dagelijks 10.000 stappen. Ook heb ik een online Hike- & Natuurtraining ontwikkeld zodat jij meer kan leren over natuur, survival en natuurlijk hiken.