Misschien klinkt het allemaal zo ver van je bedshow: een meerdaagse tocht. Maar stiekem droom je toch weleens van zo’n afgezonderde tocht. Helemaal weer terug naar de basis en aangewezen op jezelf en de grillen van de natuur. Ik breng het allemaal bij je in jouw huiskamer. Kennis en kunde worden gecombineerd met kracht en uithoudingsvermogen. Want ik geloof dat iedereen kan hiken!
Einddoel:
Iedere vier weken sluit je af met een einddoel. Zo sluit je in week 4 af met een lange afstandswandeling met bepakking. In week 8 sluit je af door een nachtje weg te gaan. Een tweedaagse tocht met bepakking behoort dan tot jouw einddoel.
Maar voor jou zal het einddoel toch nog wat groter zijn, ik motiveer je dan ook in het begin van de training deze stip op de horizon vast te leggen in je agenda. Jij gaat in week 12 namelijk:
Een meerdaagse tocht lopen met bepakking:
Stappenteller:
Iedere vier weken train je richting een aantal stappen per dag. Vanaf week één tot en met week twaalf bouw je dit rustig op. Tijdens deze dagelijkse stappen werk jij aan je techniek en breiden we jouw loopconditie verder uit met een alternatieve intervaltraining.
Zo is het stappendoel van week 12:
10.000 stappen per dag. Zo ben je top fit voor jouw lange afstandswandeling.
Pakgewicht:
Iedere week bouwen we het aantal kilo’s in jouw rugzak op. Dit doen we door gebruik te maken van een gemakkelijke dag rugzak die we vullen met gewicht. Via een schema bouw je dit in combinatie met jouw stappen op. Doordat jij vanaf week twee begint met krachttraining zal jij langzaamaan jouw kilo’s aan bepakking kunnen verhogen.
In week 12 kan jij:
10/12 kilo aan bepakking met je meedragen gedurende een tocht van 15/25 kilometer.
Krachttraining:
Vanaf week twee start jij met krachttraining. Door deze oefeningen in combinatie met technische training bouw jij aan kracht en stabiliteit in jouw spieren. Zo wordt de druk op jouw gewrichten verlicht. Lange afstandswandelingen vallen onder de duursporten en hier heb jij een bepaalde kracht bij nodig. Je krijgt iedere week work-out video’s waarmee jij gemakkelijk thuis kan gaan trainen. Vanaf week 12 train jij standaard twee keer in de week.
Na afloop van je training kan jij deze work-out video’s altijd blijven gebruiken. Je hebt namelijk oneindig lang toegang tot jouw persoonlijke pagina.
Inspiratie & motivatie:
Iedere week krijg jij pagina’s aan inspiratie. Iedere week behandelen we een ander thema. Aan het einde van de week heb ik boeken, video’s, tijdschriften, cursussen en meer. Op deze manier kan jij zelf nog veel studie doen mocht je dit willen.
Doormiddel van motivatievideo’s en een week afsluitende quiz hoop ik je enthousiast te houden en te prikkelen om iedere week maar weer door te gaan.
Iedere week komen er nieuwe onderwerpen naar voren. Zo leer jij in de eerste week over bepakking. In vier weken leer jij de basis hikeprincipes om zelfstandig de bergen in te kunnen:
Bepakking:
Wat neem ik mee tijdens een tocht. Je wil niet te zwaar op weg en je wil aan het begin al helemaal geen enorme bedragen uitgeven aan nieuwe materialen. Je zal hierbij ook een paklijst krijgen die je iedere tocht opnieuw kunt gebruiken. Want met ieder seizoen vul jij jouw rugzak met andere materialen.
Blessurepreventie:
Je gaat leren over blessures, hoe loop je ze op en hoe kan je ze voorkomen. Ik ga je wat leren over een juiste loophouding en we leren de basisprincipes van het menselijk lichaam. Ook leer ik je meer over schoenen, inlegzooltjes en het gebruik van de juiste sokken.
Voeding & Koken:
Tijdens je tocht moet je voor jezelf eten klaar maken. Ook nu wil je niet te veel hooi op je vork nemen. Hoe pak je dit aan. Wat neem je mee aan eten en hoe kan je toch zo gezond mogelijk onderweg. Dat ga je allemaal leren in deze training. Ook krijg je gerechten van (vegan) ontbijtjes, lunches, maaltijden en tussendoortjes voor onderweg.
Basis Weerprincipes:
Ik ga je leren dat je altijd voorbereid op weg moet gaan. Dit betekend rekening houden met veranderende weersomstandigheden. Vanaf week 6 gaan we dieper in op de weersomstandigheden in de bergen. Nu focussen we ons op de basis weerprincipes.
Basis looptechnieken & loophoudingen:
Dit is een punt dat vaak vergeten wordt door wandelaars. Maar misschien is het wel de meest essentiële van allemaal. Goed bewegen = lang bewegen. Daarom leer ik je basis looptechnieken en de juiste loophouding. Vanaf deze week gaan we wekelijks werken aan onze stabiliteit en wandeltechniek.
Feedback, of tips? Stuur me eens een berichtje!
Iedere week leer jij over nieuwe onderwerpen. Zo leerde jij in de eerste vier weken al over: bepakking, blessurepreventie, Voeding & koken en hebben we de eerste weerpincipes en looptechnieken behandeld. Vanaf hier gaan we verder met leren om zo zelfstandig mogelijk te worden ook in afgelegen gebieden:
Basis wildplukken:
Tijdens het hiken is het ontzettend waardevol om te weten wat je om je heen kan vinden. In de bossen en de bergen kan je ver verwijderd zijn van supermarkten. Dan is het handig om te weten of er niet voedzame planten om je heen te vinden zijn. Jij gaat daarom de basis leren over wildplukken. Zo is er altijd voedsel om je heen.
Weersomstandigheden:
Waar je in de vorige vier weken de basis weerprincipes hebt geleerd duiken we nu dieper in de metrologie. Je gaat wolken leren herkennen. Zo kan jij weer voorspellen onderweg zonder dat je jouw telefoon nodig hebt. Dit is vooral in afgelegen gebieden en in de bergen ontzettend waardevol.
Gevorderde looptechnieken:
Wordt een berggeit! We zijn al gestart met een wekelijkse technische loopoefening om jouw balans en stabiliteit te verbeteren. In 8 weken Hike- & Natuurtraining doen we daar nog een schepje bovenop. Welke technieken heb je nodig in de bergen, en hoe reduceer jij de kans op blessures wanneer jij een berg afloopt? Dit ga je allemaal leren.
Wandelen in rust:
Dit vond ik een spannend hoofdstuk om in de training te verwerken. Waar veel hikers een meerdaagse tocht zien als ruig, woest en mannelijk. Wil ik ook belichten hoe mooi het is om in rust door het bos te lopen. Helemaal één met de natuur. Ik geef je mooie bruikbare oefeningen waardoor jij meditatief kan leren wandelen.
Basis kompas & kaart:
Overleven zonder elektrische apparaten. Het is mogelijk, we gaan in dit hoofdstuk leren omgaan met kompas en kaart. Je leert een kompas te gebruiken en een kaart te lezen. In de 12 weken Hike- & Natuurtraining leer je gevorderde kompas & kaart technieken.
Leave no trace:
Laat de natuur in haar waarde. We gaan het hebben over de enorme impact die wij als mensen hebben op de natuur. Maar ook hoe jij als wandelaar dichter bij de natuur kan komen door op een milieuvriendelijke manieren de bossen in te trekken. Leave no trace!
Feedback, of tips? Stuur me eens een berichtje!
Iedere week leer jij over nieuwe onderwerpen. Zo leerde jij in de eerste acht weken al over: bepakking, blessurepreventie, Voeding & koken, weersomstandigheden, wildplukken, kompas & kaart en heb je geleerd te wandelen in rust. Vanaf hier gaan we verder en leer jij zelfstandig beslissingen te maken, jij bent een professional:
Compleet kompas & kaart:
Je valt in het water, je bent helemaal natgeregend of er is geen enkele verbinding te krijgen. Dan ben je aangewezen op een andere vorm van navigeren. In week 8 heb je over de basis geleerd. In dit gedeelte van de training ga jij het kompas en de kaart tot in detail bestuderen. Ook sluiten we af met een leuke opdracht.
Overleven met de natuur:
Na al deze weken heb je al een hoop geleerd over overleven in de natuur. Maar nu ga je leren overleven met de natuur. Hoe bouw je een natuurlijk onderkomen, wat uit de natuur kan jou helpen bij onderkoeling. Op deze manier leer jij nog dichter bij de natuur te komen en je misschien zelfs een beetje één te voelen met de natuur.
Vuur maken:
Het is leuk, maar het kan ook heel noodzakelijk zijn. Jij gaat leren op meerder manieren vuur te maken. Je leert meer over de basistechnieken, maar ook hoe jij vuur kan gebruiken. Hoe bouw je een veilig vuur, en leren we wat over de kunst van koken boven een vuurtje. Dit is een hoofdstuk om naar uit te kijken.
Touw knopen:
Deze 12 weken Hike- & Natuurtraining kan niet afgesloten worden als je nog geen knoop kent. Daarom gaan we een paar van de meest gebruikte knopen leren. Knoop deze goed in je oren, want deze gebruik je iedere keer opnieuw bij het opzetten van een kamp.
Eerste hulp bij ongevallen:
Je hoopt natuurlijk niet dat het je overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral in de bergen en bossen is het belangrijk dat je eerste hulp kan verlenen aan jezelf of aan anderen. Je leert hier eerste hulp te verlenen bij simpele sportongevallen en wat je het beste kan doen in geval van noodsituaties.
Wilde dieren:
De ongerepte natuur brengt ook wilde dieren met zich mee. Het huilen van een wolf in de avond/nacht is een ongehoord magisch geluid. Maar wat moet je doen als een wild dier op je pad komt. Je krijgt een aantal handige tips die nodig zijn wanneer jij naar afgelegen gebieden gaat.
Feedback, of tips? Stuur me eens een berichtje!
Blijf niet stilzitten, maar trek er op uit!
Rick Mulder
Jouw investering:
Tijdelijk 98€
Trainingstijd per week:
5 uur +/-
Toegang:
Voor het leven!
Hoe werkt het ?
Na het aanmelden krijg je jouw eigen inloggegevens. Deze blijven geldig voor het leven. Nu kan jij inloggen en beginnen met de training wanneer jij maar wil. Je kan alles zelfs op eigen tempo uitvoeren.
Wat krijg je?
Je krijgt een 12 weken training waarin je alle kennis opdoet die je nodig hebt voor een lange afstandstocht. Vanaf hier ben jij een specialist op gebied van hiken en trekkingen.
Kun je direct van start?
Ja, jij kan beginnen wanneer je wil. Je krijgt per week toegang tot de nieuwe week. Dit gaat in vanaf dat jij je voor het eerst aanmeldt via jouw persoonlijke pagina. Zo kan je op ieder moment starten.
Ik Wil Hiken is dé plek waar je terecht komt wanneer je opzoek bent naar alle informatie over hiking & outdoors. Ik ben Rick en neem je graag mee op pad. Dit doe ik doormiddel van een online outdoor cursus. Maar ook organiseer ik hiking reizen in binnen- en buitenland. Ik help jou doormiddel van kennis en ervaring om nog steviger in je wandelschoenen te staan. Neem gerust contact op met mij met al je outdoorvragen