5x Beste lichtgewicht messen, Geschikte messen voor tijdens een trektocht 

Ben je opzoek naar een lichtgewicht mes voor tijdens een trektocht? Dan moet je zeker deze top 5 eens bekijken!

Ik heb altijd een mes bij me als ik op pad ga. Ook al ga ik maar een klein blokje om, ik heb altijd een klein zakmes bij me. Dit heeft niets met veiligheid te maken, maar meer met handigheid. Denk aan het snel repareren van je materialen of even een appeltje schillen of wilde planten afsnijden. Door het gewicht laten veel hikers toch liever een mes thuis. Daarom heb ik de 5 beste lichtgewicht messen voor tijdens een trektocht op een rij gezet. 

De beste lichtgewicht messen voor tijdens een trektocht

Jouw keuze hoeft niet mijn keuze te zijn. Ik heb gekeken naar gewicht, functionaliteit en duurzaamheid. Zo ben ik uitgekomen bij deze top 5!

1.    Leatherman Skeletool KBX 

Beste Lichtgewicht mes_ik Wil Hiken_leatherman Skeletool

De nummer één is wat mij betreft de Leatherman Skeletool KBX. Dit is een lichtgewicht zakmes van 36 gram. Hij heeft een supermooi skeletachtig framewerk. Daarnaast is hij ontzettend krachtig en stabiel. Aan de achterkant zit ook nog een flessenopener en een broekclip. 

Bij Leatherman maken ze al jarenlang krachtige messen. Deze Skeletool is geen uitzondering op die regel. Daarom ook krijg je 25 jaar garantie. Dat zijn dus 25 jaar aan trektochten waarin jij onbekommerd op pad kan gaan. De Leatherman Skeletool KBX is het lichtgewicht mes voor tijdens een trektocht.

2.    Victorinox Classic SD

Beste Lichtgewicht mes_ik Wil Hiken_Victorinox Classic SD

Iedereen kent wel het Zwitsers zakmes. Je hebt ze bij iedere toeristische souvenirwinkel wel liggen. Maar vaak zijn het slappe aftreksels en namaakmodellen. Wil je een lichtgewicht en multifunctioneel zakmes mee tijdens je trektocht? Dan is de Victorinox Classic SD zeker een zakmes voor jou. Hij weegt slechts 34 gram is is daarmee het lichtste mesje in deze lijst. 

Maar helaas is het mes zelf niet zo scherp. Voor echt kracht heb je toch liever een mes als hierboven. Het grote voordeel is toch dat hij naast een mesje ook een schaartje en een platkopschroevendraaier bezit. Niet te vergeten over de levenslange garantie die ze afgeven bij Victorinox. 

3.    Mora Eldris

Beste Lichtgewicht mes_ik Wil Hiken_ Mora Eldris

In dit artikel licht ik de meest lichte outdoor zakmessen uit. Bij Mora hebben ze ontzettend veel outdoor zakmessen van hoge kwaliteit. Alleen geen is zo handig en klein als de Mora Eldris. Dit is een mesje van 61 gram en ontzettend handig wanneer jij een trektocht gaat maken en toch een klein mesje mee wil nemen. 

Hij is ontzettend scherp en van hoge kwaliteit. Je kan in combinatie met een firesteel gemakkelijk een vuurtje maken. Het enige nadeel is toch wel dat je een hoesje nodig hebt. En dat zorgt toch weer voor wat extra gewicht in je rugzak. 

4.    Gerber Paraframe

Beste Lichtgewicht mes_ik Wil Hiken_ Gerber Paraframe

Gerber is een messenlijn die al tientallen jaren bestaat. Ze hebben zeer tactische zakmessen, maar ook dit lichtgewicht Gerber Paraframe mes. Dit is de kleinste uit een serie van 8 verschillende Paraframe messen. De handgreep is zo ontworpen dat hij krachtig is, maar toch licht van gewicht. Je kan het mes makkelijk schoonhouden doordat er geen viezigheid kan blijven zitten tussen het mes en de handgreep. Daarnaast is hij volledig van roestvrij staal gemaakt en kan heirdoor niet roesten. 

De veiligheidspal is een echte pre, en daarnaast is het een relatief goedkoop mes. Hij weegt maar 39 gram en is hiermee één van de lichtste messen uit deze lijst.  

5.    Opinel No. 08 

Beste Lichtgewicht mes_ik Wil Hiken_ Opinel No. 8

Jij hebt misschien standaard een Opinel mee tijdens een wandeltocht of trektocht. Ik zie dan ook ontzettend veel mensen met een Opniel No. 8 in hun rugzak. Maar toch staat hij bij mij op plek 5. Ik heb helaas minder fijne ervaringen met de Opinel. Zo heeft hij een handmatige veiligheidspal, vergeet je deze erop te zetten. Dan is dat een ritje naar de eerste hulp, vraag me vooral naar mijn ervaring.. 

Wordt het hout van de Opinel nat, dan gaat het uitzetten. Wanneer je lemmet nog is ingeklapt krijg je deze met enorm veel moeite weer los. Maar het is en blijft een favoriet voor veel mensen door het mooie design van de Opinel. Ook is hij ontzettend lichtgewicht met maar 49 gram. 

5 dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een mes voor een trektocht

1.     Gewicht 

Tijdens een trektocht is het eerste waar je op let natuurlijk het gewicht. Hoe zwaar is het mes dat je mee wil nemen? Tegenwoordig heb je al messen van hoge kwaliteit vanaf nog geen 30 gram. Ideaal dus voor tijdens je volgende trektocht. 

2.     Duurzaamheid 

Je kan wel een ontzettend lichtgewicht mesje bij je hebben. Maar zodra hij bij de eerste de beste keer dat je hem gebruikt stuk gaat heb je er ook niets aan. Zo heb ik weleens een mes afgebroken. Dit is je absoluut niet hebben wanneer je ergens ver weg van de bewoonde wereld zit. 

3.     Veilig gebruik 

Helaas heb ik een niet zo’n mooi voorbeeld al genoemd bij de Opinel No. 8. Kijk altijd goed of er een veiligheidspal op jouw lichtgewicht mes zit. Bij sommige messen staat die vanzelf uit en krijg je hem alleen ingeklapt door de veiligheidspal in te drukken. Maar bij een mes als Opinel moet je hier zelf over nadenken. Goed dus om hieraan te denken voor je aankoop.

4.     Functionaliteit

Kan je jouw lichtgewicht mes op meerdere manieren gebruiken? Bij Leatherman hebben ze de multitools met meerdere handige tools die je kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een schroevendraaier of een blikopener. Ook de Victorinox (Zwitserse) zakmessen staan hier bekend om. Het is praktisch om meerdere tools in één bij je te hebben tijdens een trektocht.

5.     Roestvrij staal 

Als laatste is het erg handig om een roestvrij staal lichtgewicht mes op zak te hebben. Je mes zal hoe dan ook in contact komen met water en vocht wanneer je buiten slaapt of hem veel buiten gebruikt. Roest is ontzettend slecht voor een mes, zo wordt hij snel bot en broos. Zorg dus dat je hier goed op let voor je een lichtgewicht mes aanschaft.  

Waarom ik altijd een pocket mes bij me heb?

In de intro noemde ik het al even. Maar ik heb altijd een pocket mes bij me. Dit is ook omdat ik als gids mee op pad ga de wildernis in. Wanneer er iets gebeurt, verwacht ik van mezelf dat ik zelfredzaam ben op dat moment. In noodgevallen: verbandjes kunnen aanleggen of kleding kapot kunnen snijden. Maar ook is een mes handig voor het bouwen van een shelter of het kloven van hout. Dat is de reden dat ik altijd minimaal een lichtgewicht pocket mes bij me heb tijdens een trektocht. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!