Start Hiking: 5 redenen om een weekend op trektocht in Nederland te gaan

Droom jij er al heel lang van om een trektocht te gaan maken? Ik kan alleen maar zeggen: doen! Maar zorg er wel voor dat je goed voorbereid aan een hike gaat beginnen. Daarom heb ik het Start Hiking-weekend in het leven geroepen. Ga samen met een hike-expert, een ecoloog én een wildplukexpert op trektocht in Nederland. In deze blog vertel ik je 5 redenen waarom een trektocht in Nederland een ontzettend goed idee is! 

Als je je voor het eerst gaat inlezen in de prachtige wereld van het hiken dan kan er een hoop op je afkomen. De eerste vraag is misschien wel: waar ga ik überhaupt heen? Niet iedereen denkt gelijk aan een trektocht van 3 dagen door Nederland. Maar Nederland is niet alleen prachtig en behoorlijk om de hoek … het is zorgt er ook voor dat jij de perfecte voorbereiding op jouw trektocht in het buitenland hebt. Want een goede voorbereiding is essentieel voor een fijne langeafstandswandeling of trektocht. 

Laten we eens kijken naar de 5 voordelen van een trektocht door Nederland! 

1.    Prachtige natuur

Wie zegt dat Nederland saai is, heeft Nederland nog niet goed ontdekt. Nederland kent namelijk heel veel mooie plekken om te ontdekken. Aan de ene kant natuurlijk uitgestrekte duinen en stranden. Maar ook glooiende heuvels en afwisselende landschappen. Zelf ben ik opgegroeid dicht bij de Veluwe en dat vind ik toch echt een uniek stukje Nederland. Daarom organiseer ik ook veel tochten, zoals de Start Hiking-tocht, op de Veluwe. Er is namelijk ver weg heel veel te ontdekken, maar dichtbij evengoed. Door te genieten van de natuur dichtbij huis, ben je ook veel sneller eropuit. 

2.    Creëer meer ontspanning en rust 

Ik weet dat voor heel veel mensen wandelen en kamperen de uitgelezen kans is om tot rust te komen. Zowel wandelen als kamperen haalt je direct uit je dagelijkse bezigheden. En het is wetenschappelijk bewezen dat als je in de natuur bent je meer tot rust komt. En juist die ontspanning en rust hebben we vandaag de dag steeds meer nodig. We zijn, op z’n zachts gezegd, collectief snel opgebrand. Door een weekend de natuur in te gaan durf ik je te garanderen dat je opgeladen weer naar huis toekeert. 

3.    Uitdaging dicht bij huis 

Een trektocht is hoe dan ook een fysieke en mentale uitdaging. Het gaat verder dan gewoon lekker een stukje lopen. Uiteraard is het afhankelijk van de route die je kiest. Maar ook in Nederland kun je uitdagende trektochten lopen. Je draagt vaak een zware rugzak met slaapspullen, kleding en je eten en drinken. Je kunt lichamelijk last krijgen van het hiken, maar je kan ook mentaal jezelf moeten uitdagen om de kilometers van de tocht door te zetten. Het klinkt pittig en dat is het ook. Maar juist die ervaring zorgt ervoor dat je groeit en jezelf uitdagen is met de tijd ook heerlijk. Daarom organiseer ik ook de Start Hiking-tochten in Nederland. Want je hoeft niet ver weg voor die uitdaging. 

Trektocht maken in Nederland_Ik Wil Hiken_02

4.    Perfecte plek voor het leren van nieuwe vaardigheden

Tijdens het hiken heb je meer nodig dan alleen een paar sterke benen. Denk aan navigeren, wandelen op kaart maar ook het in de gaten houden van het weer. En wat denk je van wildsporen? Allemaal zaken die in Nederland niet direct een ramp zijn. Want verdwalen? Je bent hoogstens een paar uur de weg kwijt en anders kom je wel weer in de bewoonde wereld of kom je iemand tegen aan wie je het kunt vragen. Juist daarom is het zo prettig om deze vaardigheden in Nederland onder de knie te krijgen voordat je een langere trektocht in het buitenland gaat doen. 

5.    Doe positieve ervaringen op

Ik heb weleens verhalen gehoord van hikers die direct een te lange tocht gingen lopen in een ver land. Met een te zware tas en met veel te veel onnodige spullen. Schoenen die niet goed waren ingelopen en er waren gevaarlijke situaties doordat het weer ineens omsloeg tijdens de tocht. En ja, ook ik heb deze ervaringen gehad tijdens een langeafstandswandeling in het Zwarte Woud. Ik geloof er daarom in dat je veel beter positieve ervaringen kunt opdoen in Nederland tijdens een georganiseerd weekend. Dit is de plek om te leren, fouten te maken en te leren hoe het ook anders kant. Want juist als die positieve ervaringen zorgen ervoor dat je straks ook een prettigere ervaring zal hebben tijdens jouw langeafstandswandeling in het buitenland. Beloofd!

De Start Hiking tocht in beeld:

Ga mee met Start Hiking

Wil jij ook aan de slag gaan met jouw hike-avontuur? Doe dat dan lekker in Nederland. De natuur is prachtig, je creert direct meer ontspanning en rust. En de drempel om te gaan is veel lager. Daarom organiseer ik ook de Start Hiking-weekenden. Dé belevingstocht van Nederland. Ga jij mee? Van 26 mei tot 28 mei kun je nog mee op trektocht door de natuur van Nederland.

Maar waarom nou het Start Hiking-weekend?

  • Je gaat drie dagen op trektocht over het mooiste stukje van Nederland: de Veluwe
  • Er gaat een ecoloog mee op pad, die je alles vertelt over wildsporen 
  • Meer leren over wildplukken? Er wandelt ook een wildplukexpert mee! 
  • In de avond leer je meer over vuur maken 
  • Navigeren, bepakking én andere handige hike-tools leer je tijdens dit weekend 
  • Slapen in een trekkerstent, koken boven het vuur en nog veel meer toffe ervaringen
  • Leer nieuwe gelijkgestemden mensen kennen in een kleine groep

Er zijn maximaal 12 plekjes voor het Start Hiking-weekend, want ik vind het belangrijk om de groep niet te groot te maken. Zo hebben we tijd voor elkaars hike-plannen, -verhalen en -ervaringen. En juist ook dát maakt een weekend met Ik Wil Hiken zo waardevol, want je kunt zoveel van elkaar leren! Wil jij hier nou bij aanwezig zijn? Meld je dan zo snel mogelijk aan!

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!