Trektocht in Nederland: 5 kleine trektochten voor beginners

Voor mij betekent een trektocht zeker niet dat jij een flinke rugzak moet dragen en meer dan 3 dagen onderweg moet zijn. Een trektocht kan ook klein en hoeft niet gelijk groot. Tijdens de verhalenweken spreek ik regelmatig lange afstandswandelaars. Ze zijn het allemaal eens over één ding: begin klein. Wanneer je begint met een klein doel kan je namelijk kijken of het wat voor je is. Maar ook je materialen kan je uittesten en je kan zien hoe het gesteld is met je conditie. Trektochten in Nederland zijn heel goed mogelijk, hier een aantal top tips: 

5 tips voor kleine trektochten in Nederland

Omdat je Nederland echt moet gaan ontdekken heb ik hier een aantal handige tips voor trektochten in Nederland op een rij gezet. 

Nivon trektochten 

Deze staat boven aan mijn lijstje omdat ik dit voor de beginner echt een top idee vind van Nivon. Bij Nivon kan je kiezen voor trektochten midden in de Nederlandse natuur die uitkomen bij een Nivon vriendenhuis. Je hoeft geen ervaring te hebben met tochten om deze te kunnen lopen. Ook kan jij je telefoon thuislaten want je krijgt een kaart met de route. De dagettappes varieeren van 6 tot 25 kilometer en je kan zelf bepalen of je het rondje groter maakt. Voor de beginner is dit echt een aanrader. 

Benieuwd naar de nivon trektochten in Nederland? Kijk dan hier

Etappes van het Pieterpad 

Nederlands bekendste route van Pieterburen naar st. Pietersberg. Met ca. 500 kilometer is dit natuurlijk een flink doel op zich. Maar het kan ook kleiner. Veel wandelaars lopen jaarlijks gedeeltes van het pad. Zo lopen ze in een aantal jaar het gehele pad. De paden worden duidelijk aangegeven en zijn vaak midden in de natuur. Omdat het Pieterpad zo lang is, vind je altijd wel een etappe bij jou in de buurt.  

Wil je het Pieterpad gaan lopen? Ga naar de officiële website van het Pieterpad.

Overnacht midden in het bos: Cabiner

Wil jij er helemaal tussen uit en midden in Nederlandse natuurgebieden overnachten? Via de cabiner kan dit. Cabiners zijn ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer. Omdat je midden in de bossen bent kan je dagelijks rondstruinen. Je keert aan het einde van de dag weer terug bij de cabiner. Voordat je bij een cabiner in het bos kan komen moet je ook al een stuk wandelen. Trage Tochten hebben tochten ontwikkeld die rondom de cabiner lopen. Deze zijn gemaakt om met volle teugen te genieten van de natuur. 

Benieuwd naar de cabiner? Ga nu naar de website  

Het krijtlandpad 

Ga je liever gelijk voor een volledige trektocht? Kies dan voor één van de mooiste trektochten in Nederland: het Krijtlandpad. Dit pad is in totaal 70 kilometer. Wel is het goed om van tevoren te weten wat je nodig hebt voor zo’n trektocht. Wil je meer leren over trektochten? Bekijk dan eens de Online Hike- & Natuurtraining, waar je stap voor stap alles leert over trektochten. Het Krijtland pad is een uitstekende tocht voor beginners en er zijn tal val mogelijkheden om te overnachten onderweg. 

Wil jij het Krijtlandpad gaan lopen? Hier vind je de etappes

NS-routes 

Als laatste tip geef ik je de gratis NS-wandelroutes. Met een NS-wandeling kom je door de mooiste stukjes van Nederland. Soms stap je uit bij het ene station en loop door de natuur naar een ander station. Maar ze hebben ook rondtochten gemaakt. Je kan dus bijvoorbeeld twee NS-wandelingen gaan doen en onderweg ergens een mooie stad uitzoeken om te overnachten. Op deze manier hoef jij ook geen flinke rugzak mee te nemen. De NS-routes verschillen van 10 tot 30 kilometer. Je kan dus zelf iets uitzoeken dat bij je past. 

Benieuwd naar de NS-wandelingen? Ontdek ze hier

Andere opties om klein te beginnen

Passen geen van deze opties bij jou? Kijk dan eens bij je in de buurt. Zo zijn er in België ook genoeg opties om een mooie meerdaagse tocht te gaan maken. Probeer het klein te houden en ga niet gelijk voor een grote tocht in IJsland of de Alpen. In omringende buurlanden zijn genoeg natuurgebieden die kansen bieden om klein te beginnen. 

Wil je meer leren over trektochten en vond je deze blog leuk? Kijk dan eens naar andere blogs over materialen voor trektochten die ik schreef. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!