Ben jij van plan om een trektocht te gaan maken? Jouw trektocht goed voorbereiden doe je dan door deze blog te lezen. Hier lees hoe je dit doet in 10 stappen.
Een trektocht, de laatste tijd hoor je het woord misschien vaker en vaker voorbijkomen. De laatste paar dagen is het dan ook een populair onderwerp. Iedereen wil er lekker op uit gaan en zo veel mogelijk buiten zijn. Dit kan je doen door buiten te sporten, door te wandelen, maar ook door een meerdaagse trektocht te maken. Bij een trektocht ga je meerdere dagen achter elkaar wandelen. Dit kan je doen met je eigen rugzak of van hut naar hut of via Air-bnb’s.
Table of Contents
In 10 stappen je trektocht voorbereiden:
1. De locatie:
De pret begint hier. Je wil op pad gaan, maar nu moet je opzoek naar leuke gebieden. Google is natuurlijk je grote vriend. Hoeveel tijd heb je voor je trektocht? Ga je met het vliegtuig of met de auto? Welke landen of gebieden zijnaca misschien nog wat te hoog gegrepen. Ga lekker brainstormen met jezelf opzoek naar een mooie route.
2. De route:
Je hebt een perfect gebied gevonden. Dan is het nu tijd voor een goede route in dit gebied. In sommige gebieden zijn er zo veel lange afstandsroutes te vinden. In het Engels noemen we dit een trail, en als je hier op googelt ben je morgen nog bezig. Dus je kan ook zelf een route samenstellen. Hiervoor kan je een app als: Routeyou.com gebruiken of Komoot. Je kijkt dan of hij niet te zwaar is en of er genoeg slaaplocaties onderweg te vinden zijn. Bestaande routes kan je bijvoorbeeld vinden via Traildino. Ik zelf kan hier echt een dag mee bezig zijn, zo leuk is het om verschillende routes te ontdekken.
3. Trainen
Nu zou je denken, we pakken onze tas in en gaan op pad. Maar helaas werkt het niet zo. Training is een essentieel onderdeel voordat jij een tocht gaat maken. Vooral wanneer jij normaal niet dagelijks loopt moet je een ruime tijd van tevoren beginnen met trainen. Leer lopen met rugzak gewicht, hoe is jouw staptechniek en hoeveel kilometer kan jij zonder moeite wandelen? Wil je dit allemaal leren? Bekijk hier de Step by Step training in de Ik Wil Hiken Academy.
4. Waar/hoe ga je overnachten
We vertelden je in de intro al even dat je trektochten op verschillende manieren kan maken. Nu is de meest originele manier het slapen in je eigen tentje, hangmat of tarp. Maar je kan ook een trektocht maken door in hutten of bij airbnb’s te overnachten. Zorg ervoor dat je weet welke slaapplaatsen je onderweg tegenkomt. Boek ze ver van tevoren om niet voor verassingen te staan. Let ook op dat als je in je tent wil slapen je ook mag wildkamperen.
5. Voeding onderweg
Een ander essentieel onderdeel tijdens het voorbereiden van een trektocht is toch wel voeding. Weet je bijvoorbeeld waar een supermarkt zit tijdens je tocht? Zijn er geen supermarkten, dan moet je genoeg en lichte voeding meenemen en niet te zwaar willen pakken. Bij een huttentocht of een trektocht met accommodaties zal je misschien vaak eten krijgen bij je verblijf. Dit scheelt een hoop gewicht en kan dus best prettig zijn.
6. Boekingen, tickets etc..
Next is toch wel het boeken van alles dat je moet boeken. Heb je treintickets, vliegtickets nodig? Moet je accommodaties boeken onderweg? Moet je misschien voedselpakketten opsturen naar slaaplocaties? Zorg ervoor dat je dit ruim van tevoren hebt geregeld. Je wil er niet achter komen dat jij jouw trektocht aan het voorbereiden bent geweest maar toch dingen over het hoofd hebt gezien. Maak dus lijstjes voordat je op pad gaat.
7. Weersvoorspellingen
Een week voor vertrek kan je voor het eerst gaan kijken wat het weer gaat doen in de periode dat jij gaat lopen. Nu weet je waar op jij je kan voorbereiden. In geval van een code rood zal je namelijk helaas moeten uitwijken naar een ander gebied. Hou dus ook rekening met een tegenvaller voordat je op pad gaat.
8. Kleding
Voor een trektocht heb je speciaal soort kleding. Je moet dan denken aan lichtgewicht kleding. Vaak gebruik je ook laagjes kleding. Zo kan jij makkelijk laagjes uit doen wanneer het te warm wordt of weer aan trekken als het te koud wordt. Hou ook rekening met de weersomstandigheden voordat je vertrekt.
9. Je tas goed inpakken
Als laatste zorg je natuurlijk dat jij je rugzak goed inpakt. Dit betekent dat je de zwaarste spullen zo dicht mogelijk op je rug draagt. Probeer deze niet onderin of boven in je tas te stoppen. Anders komt er te veel spanning op je rug. Vaak doe je slaapspullen onder in je tas. Daarna komt voeding en kookmaterialen en daarboven op komt je kleding. Dit is de beste verdeling qua gewicht en gemak.
10. Let’s go:
Nu kan ik niets anders meer zeggen dan heel veel plezier. Het maken van een trektocht is het mooiste wat er is en je mag nu optimaal gaan genieten. Lekker dagelijks je eigen potje klaar maken en overnachten waar je maar wil. Door de natuur lopen en die verkennen. Wat een heerlijkheid. Ga ervoor!
Voorbereiden op een trektocht met Ik Wil Hiken
Wil jij je nog beter voorbereiden op een trektocht? Bij Ik Wil Hiken hebben we een onlineprogramma ontwikkeld waarin we je helpen bij alle stappen die belangrijk zijn voor een geslaagde trektocht. Zo leer je naast de basics: bepakking, voeding, blessurepreventie nog meer. Denk aan: vuur maken, diersporen herkennen, wildplukken en navigatie in de bergen. Daarbovenop zit natuurlijk nog een uitbereide training van 4,8 of 12 weken. Zo ben je ook fysiek instaat om een trektocht te lopen.
Bekijk hier de mogelijkheden van het Ik Wil Hiken Academy programma