Duurzame outdoorkleding, is mijn favoriete outdoormerk duurzaam?

Wanneer je de deur uit stapt ben je buiten, en het liefst ga ik naar buiten met mijn outdoorbroek aan en met lange tochten trek pak ik alles uit de kast. Een rugzak van Osprey, een vest van Arc’terxy, een Jas van Haglöfs en een broek van Fjäll Raven. Maar zijn deze producten eigenlijk wel milieubewust geproduceerd, houden ze rekening met arbeidsomstandigheden en wordt er gekeken naar dierenwelzijn? Oftewel bestaat duurzame outdoorkleding?  Ik zocht uit hoe jij erachter kan komen of jouw outdoormerk duurzaam is. 

Hoe weet ik of mijn outdoormerk duurzaam is?

De Groene Avonturier maakte een handige checklist die je kan gebruiken om er zeker van te zijn dat jij duurzaam geproduceerde producten aanschaft.

Duurzame outdoorkleding, is mijn favoriete outdoormerk duurzaam?

Duurzame outdoorkleding, de labels:

Check altijd de labels is de tip van Gerjan. Maar om welke labels moet ik dan letten is misschien jouw vraag! Hieronder een lijst met alle labels die aanduiden of jouw product duurzaam is geproduceerd of duurzaam is voor de mensen en dieren om je heen.

#1 Fair Wear Foundation

Dit is een coöperatie die zich inzet voor goede werkomstandigheden voor arbeiders. Door samen te werken met merken, vakbonden en overheden weten ze tot de kern te komen en daadwerkelijk een verschil te maken.

#2 Bluesign

Het is natuurlijk ook belangrijk dat jouw kleding zo ecologisch mogelijk is geproduceerd. Daarom is dit label in het leven geroepen. Ze werken samen met merken en laten deze onafhankelijk checken op punten als: uitstoot naar het milieu, gebruik van grondstoffen, gebruik van chemische stoffen en consumentenveiligheid.

#3 RDS en RWS

Deze labels staan voor Responsible Down/Wool Standard. Deze merken zijn in het leven geroepen om dierenleed tegen te gaan. Zo wordt er gelet op onder andere normaal gedrag van dieren en pijn, ongemakken, angst en algemene omstandigheden zoals voeding en water.

#4 PFC-free

Een laatste label om op te zetten is een PFC-free label. Deze labels komen voornamelijk voor op regen- en softshelljassen. PFC zijn chemicalieen die worden gebruikt op je jas waterafstotend te maken. Echter komen deze stoffen van nature niet voor in de natuur. Ze zijn slecht voor het milieu en worden zelfs in verband gebracht met kanker bij mens en dier. Dat wil je dus absoluut niet in je kleren.

Wat kan ik nog meer doen om zo duurzaam mogelijk op pad te gaan?

Laatst liep ik door de kringloop en toen vond ik een supermooie blauwe Fjäll Raven broek. Waar ik normaal niet voor deze kleur had gekozen kon ik hem nu niet laten liggen. Zo vond Laura ooit een merino wollen trui bij de kringloop, 7 euro betaalde ze voor een trui die ze dagelijks draagt. Houthakkersbloesjes en spijkerbroeken eigenlijk haal ik tegenwoordig bijna alles bij de kringloop. Maar mocht je liever bepaalde soort merkkleding dragen zoek dan eens via Vinted.nl naar jouw duurzame outdoorkleding.

Wil je toch een nieuw shirtje van jouw favoriete outdoormerk kijk dan eens op hun website wat hun policy is rondom duurzame outdoorkleding. Zo kom jij erachter of jouw favoriete merk ook echt bij je past.

Nog meer leren over duurzame outdoorkleding?

In samenwerking met de Groene Avonturier maakte ik een extra hoofdstuk over duurzaamheid in de Hike- & Natuurtraining. Ook krijgen nu alle deelnemers 10% korting op hun eerste aankoop bij de Groene avonturier. Benieuwd naar de Hike- & Natuurtraining, kijk hier voor meer informatie. Ik maak ook met enig regelmaat een geartalk waarin ik mijn outdoorproducten verder uitlicht.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!