Thru-hiking, wat is het verschil tussen wandelen en thru-hiking

Je bent op de website beland van Ik Wil Hiken, maar wil jij eigenlijk wel hiken of wil je gewoon wandelen? Zo heb je allerlei termen: backpacken, hiken, trekking, thru-hiking en wandelen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen al deze termen? 

We gaan het niet mooier maken dan het is, want hiken komt natuurlijk van het Engelse hiking. Zo betekent hiken eigenlijk gewoon wandelen. Alleen in Nederland gebruiken wij het woord hiken wanneer wij een lange afstand gaan wandelen. Oké, in de vertaling is er dus geen verschil tussen hiken en wandelen, maar in de uitleg wel. Laten we het nodig duidelijker maken. 

Het verschil tussen hiken en wandelen 

Hiking of hiken: Vaak gaat het om moeilijkere paden wanneer jij gaat wandelen. Je zal daarom meer inspanning moeten leveren. Ook zijn de afstanden langer dan bij een gewone wandeling. 

Wandelen: Je kan wandelen het beste vergelijken met gewoon lopen. Je kan een wandeling door de stad maken of een wandeling door een park of door een bos. Maar wanneer jij een hele dag er op uit trekt met je rugzak spreek je al sneller van een hike dan een wandeling 

Wat betekenen een Thru-hiking en een trekking

Trekking: Bij een trekking gaat het om een meerdaagse tocht. Hierbij loop je dus richting een overnachtingsplaats. Dit kan een camping of een huisje zijn en de dag erna ga jij weer naar de volgende locatie. Je moet hierbij dus denken aan een trekking in de himalaya’s waarbij je soms wel dagen onderweg kan zijn. Lees bijvoorbeeld dit verhaal van Jonathan over zijn Annapurna circuit trekking. 

Tru-hiking: Als laatst komen we bij de term thru-hiking. Misschien heb je deze term weleens voorbij zien komen. We spreken van een Thru-hike of through-hike wanneer je meerder dagen, weken of maanden aaneengesloten je voortbeweegt over een lange afstandspad. Deze term is vooral ontstaan in de VS door lange afstandstochten als de: Appalachian Trail (AT), the Pacific Crest Trail (PCT), en the Continental Divide Trail (CDT). Maar de term thru-hiking past ook uitstekend bij tochten zoals de Araroa in New Zeeland, De Camino de Santiago in Spanje, De GR20 op Corsica of andere lange afstandstochten over de hele wereld. 

Ik wil starten met hiken maar weet niet waar ik moet beginnen. 

Toen ik net van start ging met hiken maakte ik allerlei beginnersfouten en daar heb ik in al die tijd veel van geleerd. Al die kennis deel ik via de Step by Step online training. In 4, 8 of 12 weken wordt jij van een beginnend bergwandelaar een expert op hiking gebied. Daarnaast kan jij jezelf fysiek voorbereiden voor een lange afstandstocht doormiddel van instructievideo’s en looptrainingen. Wil je meer leren over de training, kijk dan hier

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!