Behaal je wandeldoelen als een paralympisch atleet.

Het is begonnen, de paralympische spelen. In totaal komen er 73 sporters uit onder de vlag van Nederland. Waar de normale sporters het soms kunnen doen op uithoudingsvermogen, inzet en wellicht een flinke dosis talent. Maar als paralympische sporter moet je uit nog een extra vaatje tappen. Zo weet de ene sporter misschien niet anders en heeft hij of zij zijn hele leven al met één been of arm moeten bewegen. Maar wanneer het een niet aangeboren afwijking is dan kan het nog eens stuk moeilijker zijn. 

Een wandelblessure is geen reden om te stoppen. 

De reden dat ik vertel over paralympische sporters is omdat zij iets extra’s moeten geven. Ik wil hierin een vertaalslag maken naar het wandelen. Zo kan het zijn dat jij dagelijks wandelt, misschien heb je weleens een meerdaagse tocht gelopen. Maar heb jij ook weleens een blessure gehad? Ik wel. Zo heb ik tijdens één van mijn tochten een schouderblessure opgelopen. Deze voel ik nog iedere keer dat ik ga hiken, ondanks vele bezoekjes aan de fysiotherapeut. Dit is heel vervelend, echter geen reden om te stoppen met wandelen.

Doorgaan bij tegenslag

Maar je kan een wandelblessure toch nooit vergelijken met een beenamputatie als bij een paralympische sporter? Nee, dat kan je ook niet. Maar er is iets anders dat je kan leren van een paralympische atleet. Het vermogen om door te zetten. Door pijn en verdriet en tegenslag toch doorgaan en uiteindelijk toch je doel behalen. Voor een paralympisch atleet betekent dit de deelname aan de paralympische spelen. Voor jou kan het betekenen het behalen van een doel: 10, 20 misschien wel 40 kilometer achter elkaar kunnen lopen. Of wellicht zelfs een lange afstandswandeling te lopen. Maar wat is er nu voor nodig om je doel te behalen?

3 uitgangspunten om jouw doel te behalen. 

Iedereen heeft doelen nodig in zijn of haar leven, groot of klein. Zo zijn er drie dingen nodig om jouw doel te behalen. Een motivatie, positief blijven en een goede ‘’cheer up’’, oftewel aanmoedig. 

Motivatie:

Een doel heeft motivatie nodig. Zo kom jij er niet wanneer je geen idee hebt waarom je het doet. Hou dus iets voor ogen. Wil jij jezelf bijvoorbeeld bewijzen dat je sterk genoeg bent voor een meerdaagse tocht. Mij helpt het altijd om mijn motivaties op papier te zetten. Boven aan het lijstje komt mijn doel en onderaan waar ik nu ben. Daartussenin zit alles waarom ik begonnen ben. Denk dus aan motivaties als: Afvallen, gelukkiger leven, meer buiten zijn… 

Blijf positief: 

Je kan een doel niet bereiken wanneer je iedere dag sip begint aan de dag. Doe daarom tussendoor dingen die je blij maken. Ga eens lekker uit eten, ga een dagje naar de sauna. Maar er is veel meer nodig om je mindset goed te houden. Zet aan de binnenkant van je hand de woorden: ‘’positief blijven’’. Deze woorden helpen je keer op keer herinneren dat je positief moet blijven terwijl je soms helemaal geen zin hebt om te trainen of je knie doet weer pijn..  Maar je weet waarvoor je het doet: dat ene doel. 

Aanmoediging: 

Ik haal zelf altijd enorm veel uit iets tussen doelen. Dat is voor mij een aanmoediging. Het allerfijnste is het natuurlijk als iemand tegen je zegt: ‘hey, wat zie je er gezond uit’ of ‘Jij loopt iedere dag 10.000 stappen, toch? Goed bezig!’. Helaas zijn dit dingen die je niet kan afdwingen, dus zal je het moeten doen met een aanmoediging vanuit jezelf. Wat geeft jou weer een kleine boost om door te gaan? Mijn tussendoelen bestaan vaak uit lekker eten of beloningen in de vorm van leuke uitjes. Zoek vooral naar iets passends voor jezelf. 

Wordt unbreakable en bereik je doel. 

Met keer op keer doorgaan bereik je uiteindelijke je doel. Waar dit voor een topsporter is presteren op het hoogste niveau kan dit voor jou een mooie wandeling zijn. Maar iedereen gaat door dezelfde fases. Ik heb geleerd dat je de winst kan behalen door onbreekbaar te worden. Door te gaan wanneer het moeilijk wordt, positief te blijven en kleine overwinningen te vieren. Pijnvrij wandelen betekent voor mij een lekker taartje op het terras, maar wat ga jij doen om je overwinningen te vieren? 

Wandelavonturen en leven in een busje  

Ik ben Rick en iedere twee weken schrijf ik een column voor het wandelmagazine. Ik probeer hierin het nieuws te combineren met de wandelgekte. Want ik geloof dat we allemaal of een beetje gek zijn van wandelen, of dat zeker nog kunnen worden. Volg meer van mij via mijn website: www.ikwilhiken.nl of kijk eens op @ik.wil.hiken voor meer inspiratie.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!