Sterrenkijken op vakantie: hoe kan ik sterrenbeelden herkennen?

Het is een vakantie activiteit die we allemaal weleens hebben gedaan. Heerlijk op je rug kijken naar de sterren. Vooral in de zomer is het natuurlijk heerlijk omdat de temperatuur vaak nog goed is in de avond. Op heldere nachten kan het geweldig zijn om eens naar boven te kijken. Maar wat kan je eigenlijk allemaal zien met het blote oog en hoe kan ik die sterrenbeelden herkennen? Ik zet het voor je op een rijtje.

Voor het vinden van bepaalde sterrenbeelden hoef je zeker geen expert te zijn. Je hebt alleen wat handige tools nodig om ze makkelijker te kunnen vinden Zo kan je sterrenbeelden herkennen doormiddel van een app, maar ook met het blote oog kan je al heel veel ontdekken. Hier een aantal goed vindbare sterrenbeelden die je kan zien in de zomer.

Hoe kan ik sterrenbeelden herkennen?_Ik Wil Hiken_02
Zulke prachtige views

Tips om sterren te kijken op vakantie

Er zijn verschillende mogelijkheden om sterren te bekijken. Je kan dit met een telescoop, verrekijker of het blote oog doen. Maar ik kan je nog een paar tips geven zodat jij nog makkelijker sterrenbeelden kan ontdekken.

  1. Een donkere plek

Ga opzoek naar een donkere plek. Vaak kom je dan al snel in een bosrijk of een ander natuurgebied zonder te veel bebouwing. Daarnaast zou je opzoek kunnen gaan naar een weiland in de buurt. Zo lang er maar zo min mogelijk licht in de buurt is.

  1. Kies de goede dag

Sterrenbeelden spotten kan je het beste doen wanneer het weer goed is. Ga er dus op uit bij een heldere hemel en een goede weersverwachting.

  1. Boeken en apps

Er zijn een aantal handige apps die je kan gebruiken om snel sterrenbeelden te vinden. Zo heb je SkyView (App store/Play store) , Star Chart (App store/Play store) of Scope Nights (App store). Maar je kan ook thuis al veel studie doen met mooie handboeken en sterrenkaarten.

  1. Een verrekijker

Wanneer jij een vogelspotter bent zal je altijd een verrekijker meenemen. Maar het is hoe dan ook leuk om een verrekijker bij je te hebben. Zo wel om ‘s avonds sterren te kijken als overdag opzoek te gaan naar wilde dieren.

  1. Neem de tijd

Neem niet alleen de tijd om te wennen aan het licht, maar het is ook goed om echt eens een uurtje naar boven te turen. Zo zie je dan bij een heldere hemel veel prachtige sterren die je in vijf minuten kijken misschien niet opgevallen waren.

5 sterrenbeelden die jij met het blote oog kan herkennen

1. De grote beer

Natuurlijk komt boven aan deze lijst de grote beer te staan. Als kind al kon ik precies aanwijzen wat de grote beer was. De Ursa Major, Ursa betekent Beer en Major betekent grote in het Latijn. Op de foto hieronder zie je dit sterrenbeeld. De zeven sterren in de vorm van een grote steelpan staan altijd helder aan de hemel. Alleen zullen deze zeven sterren niet altijd even zichtbaar zijn.

2. Cassiopeia

Een sterrenbeeld dat ook mooi aan de hemel staat is de Cassiopeia. Dit sterrenbeeld is een duidelijk W dat je kan verbinden door 5 verschillende sterren. De naam komt vanuit de Griekse mythologie. Cassiopeia is namelijk de koningin van de Ethiopiërs, blijkbaar mocht die een heel sterrenbeeld toe-eigenen.

3. Poolster

Een ster die altijd ziet wanneer het helder is is de poolster. Ook wel de davidster genoemd. Deze ster kan je gebruiken om verschillende andere sterrenbeelden te ontdekken en je kan hiermee ook navigeren wanneer het donker is. De poolster staat recht boven het uiteinde van de grote beer, dus die weet je zo te vinden.

4. De kleine Beer

Het uiteinde van de kleine beer is verbonden aan de poolster. Dus wanneer je de poolster hebt gevonden heb je ook gelijk de Ursa Minor oftewel de kleine beer gevonden.

5. Orion

Een ander sterrenbeeld dat we vaak gebruiken om de richting te bepalen is Orion. Zo Orion in de winter vaak goed zichtbaar. In deze periode wijst de punt van het zwaard van Orion richting het zuiden. Een handig trucje dus om te onthouden. Orion heeft de vorm van een zandloper.

Meer leren?

In de Step by Step, complete online hike- & natuurtraining vertel ik meer over het navigeren met de natuur en laat ik je zien hoe de natuur ons de weg kan wijzen. Ook leer je meer over sterrenkunde en weerkunde. De training komt eind september online voor iedereen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!