Tom kickte af van de drugs, loopt nu rondom de wereld, worldwalk

Tom Boerman, grote kans dat je hem al kent alleen dan onder de vlag van @iwalkaroundtheworld. Tom is een avonturier in hart en nieren. Zo liep hij al verschillende trails en is hij inmiddels bezig met een bizar project om alle contineten in de wereld te doorkruizen: de Worldwalk. Begin mei is hij begonnen en hij heeft 10% van zijn tocht voltooid. 

In dit interview verteld Tom openhartig over zijn verslaving. Hij vertelde mij over het vluchten in de wildernis van New Zeeland. Ook vertelt hij wanneer hij op het idee kwam voor dit bizarre plan, en weet hij niet of het doel van zijn reis is om hem ooit te voltooien. 

‘Lekker erop uitgaan en niet denken in hokjes’

Wie is Tom eigenlijk? ‘Een man van 34 jaar, uhhhh, ja volgens mij wel’ hij lacht. ‘Ik kom uit Sliedrecht en heb eigenlijk alles gedaan wat god heeft verboden. Reizen paste daar wel bij, lekker erop uit gaan en niet denken in hokjes. Op een gegeven moment ging alles fout in mijn leven, ik raakte verslaafd aan de speed en na verloop van tijd ging ik om me heen kijken. Ik stelde mezelf de vraag: ‘welk leven leid ik eigenlijk?’. Dit bleek vooral het leven te zijn van anderen dat ik leidde. Na dit besef moment ben ik voor een jaar in een afkickkliniek beland.’

Mag ik hier over vertellen? ‘Ja, natuurlijk. Ik ben juist heel open over mijn verslaving. En voor mij was de periode in de afkickkliniek echt de beste uit mijn leven. Ik heb daar zo veel geleerd en het was helemaal niet zwaar zoals veel mensen mij vooraf vertelden. Juist daarom vertel ik er graag over. Vooral mannen mogen best wat meer over hun gevoel praten.’ 

‘Het leek me geweldig om een keer bij een talkshow aan te schuiven’

Je vertelde over je vlucht richting de wildernis? ‘Dit was inderdaad een vlucht van de maatschappij. Maar ik kwam er ook achter dat je jezelf meeneemt op die vlucht. Juist daar in New Zeeland heb ik grote lessen geleerd. Ook ben ik er juist daarachter gekomen dat ik lopen echt waanzinnig vind. Daar kwam het besef dat ik er meer mee wou gaan doen. Toen ben ik een bucketlist gaan samenstellen met dingen die ik nog wilde gaan doen in mijn leven.’

Kan je er een paar opnoemen?  ‘Het is een uitgebreide lijst. Het leek me geweldig om een keer bij een talkshow aan te schuiven. Ik wilde lezingen geven en het liefst bij scholen langs gaan en kinderen motiveren om naar school te gaan en te dromen. Maar bovenal wilde ik gewoon gaan reizen en een outdoor leven leiden.’

Er startte nog iemand een lange tocht op dezelfde datum als Tom. Bekijk @thebarefoot_dutchman

iwalkaroundtheworld_Tom_Ik Wil Hiken_02

‘Je leert op deze manier zo veel meer van de wereld’

Hoe ontstond het plan om de wereld over te lopen? ‘Ik wilde iets exclusiefs gaan doen, iets wat nog nooit iemand had gedaan. Het moest natuurlijk ook iets buiten zijn. Zo ben ik altijd heel erg geïnspireerd geraakt door mensen die in de jaren 70, 80 de wereld over fietsten. Dit alles zonder social media of überhaupt internet. Tijdens een tocht in Bulgarije kwam het idee in mij op. Ik kwam erachter dat er wel mensen zijn die rond de wereld hadden gelopen, maar nooit alle continenten hadden doorkruist. dat moest het gaan worden: een worldwalk.’

‘De reden ook dat dit het plan moest worden is omdat weleens met een camper heb gereisd of op de fiets. Maar toch ga je dan vaak te snel. Culturen ontdekken, bijna het gras zien groeien. Dat kan je eigenlijk alleen doen wanneer je loopt. En dan vooral door dorpjes en waar mensen je begroeten en je op deze manier nog zo veel meer leert van de wereld.’

Wat is je ervaring op gebied van hiken?  ‘Ik heb Te Araroa Trail gelopen en heb grote delen van de PCT gedaan. Ook heb ik ervaring in mountainering en met verschillende long distance trails. Fysiek is het dus nooit echt een uitdaging geweest. Dat zie ik ook nu. Het lopen lig ik geen moment wakker van, dat gaat echt vanzelf en ik heb tot nu toe geen last van blessures of ongemakken. Mentaal is het een grotere uitdaging.’

‘Worldwalk, Je word echt geleefd, dat is de reden dat ik mijn telefoon weg leg op rustdagen’

Ja, is je worldwalk mentaal zwaar tot nu toe?  ‘Zeker weten, zwaarder dan ik had gedacht van tevoren. Je moet de situatie zo zien: ik vertrok met het idee dat ik rondom de wereld ging lopen. Ik wist dat het groot zou worden, want het is iets unieks, maar vanaf dag één heeft mijn telefoon geen dag stil gestaan. Iedere dag komen er aanvragen, vragen van enthousiaste volgers etc. Het knalde uit elkaar, van 3fm, 538, regionale nieuwszenders tot het AD. Je wordt echt compleet geleefd. Dat is ook de reden dat ik heel bewust mijn telefoon wegleg op rustdagen.’

Was de tocht zelf tot nu toe ook mentaal zwaar?  ‘Hier en daar zeker. Al kon ik me daar van tevoren natuurlijk op voorbereiden. De eerste 60 dagen had ik bijvoorbeeld 43 regen. In Oostenrijk moest ik meerdere keren omkeren en totaal mijn route omgooien. Dit waren enorm zware momenten. Maar daarvoor heb ik een trucje bedacht. Wanneer ik er doorheen zit dan mag ik van mezelf maximaal twee uur in die teleurstelling zitten. Wanneer die twee uur voorbij zijn dan moet ik me herpakken. Ik neem dan ook letterlijk die tijd om ergens te gaan zitten en het te overdenken.’

iwalkaroundtheworld_Tom_Ik Wil Hiken_03

‘Worldwalk, Op de kaart ziet de wereld er leuk uit, maar de Balkan was gewoon niet te doen’

Ik heb je veel gehoord over de Balkan, was dit het pittigste stuk tot nu toe?  ‘Eerlijk, de Balkan had ik echt onderschat. Op de kaart ziet de wereld er leuk uit, maar de Balkan was gewoon niet te doen. Ik heb daar echt de kilometers moeten tellen totdat ik in Turkije kwam. Maar ik had het nooit willen overslaan. Ik heb daar ook zo veel van geleerd. Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik nooit meer zomaar ga lopen zonder planning, of dat ik altijd moet kijken of er een beetje wandelpaden zijn.’ 

Dus toch wel een beetje planning?  ‘Ja, hier en daar zal ik wel moeten plannen. Maar toch probeer ik ook zo veel mogelijk niet te plannen. Want zolang ik geen verwachtingen heb zijn er ook geen teleurstellingen. Zo weet ik nooit wat ik onderweg kan tegenkomen. Er zijn weleens mensen die dan zeggen: ‘oeh dan heb je dit gemist’, maar zo zie ik het niet. Want wat ik niet ken heb ik ook niet gemist. 

Een vraag van veel mensen is ook: hoe kun je dit betalen? ‘Eigenlijk heb ik hier altijd maar één antwoord op: ‘’het gaat niet om geld’’. Zo weet ik geen eens wanneer de laatste keer was dat ik op mijn bankrekening heb gekeken. Wanneer jij een doel hebt en erin gelooft dan is alles bereikbaar en alles haalbaar. Geld is dus helemaal niet relevant. Toevallig heb ik dit als doel gevonden, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Ik zeg ook nooit dat mensen moeten gaan reizen. Dit is een hobby van mij en ik haal er plezier uit. Iemand anders heeft weer totaal wat anders waar hij/zij gelukkig van wordt.’

‘Ik heb destijds alles weggedaan, van mijn woning tot de auto’s’

Toen jij vertrok, wat was het moeilijkst om achter te laten? ‘Goeie vraag. Er is één onderdeel dat ik nu mis. Dat is een normaal setje met kleren. Ik loop altijd in dezelfde kleding. Zo zou ik af en toe wel in gewone kleding een bar willen binnenstappen en me even lekker een normale Tom willen voelen. Sinds zes jaar leef ik enorm minimalistisch. Zo heb ik destijds alles weggedaan. Mijn ex heeft alles gekregen, van de overwaarde van onze woning tot de auto’s. Eigenlijk heeft ze alles gekregen. Ik begon eigenlijk mijn leven opnieuw en momenteel heb ik maar 4 dozen met spullen.’ 

Wat is het doel van je worldwalk? ‘Mijn worldwalk heeft twee doelen. Zo wil ik er allereest zelf plezier aan bleven. En ik hoop daarnaast iets terug te geven aan de mensheid. Nu ga ik je iets vertellen wat nog niemand weet: ik weet niet of ik het ooit ga halen om over de hele wereld te lopen. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om 99% te lopen en bij de laatste procent te zeggen: ik stop ermee. Dit om duidelijk te maken dat het niet gaat om het behalen van dit doel. Het gaat om de weg, de passie en de liefde die je erin stopt. Of je het dan wel of niet haalt maakt niet uit. 

‘Koop geen zware bergschoenen’

Heb jij als afsluiter een tip voor iemand die wil beginnen met hiken?  ‘Koop geen zware bergschoenen. Voor een hike zijn trailrunners stukken beter. Pas wanneer je hoger de bergen in gaat zal ik bergschoenen aanraden. Daarnaast zal ik iedereen altijd aanraden om alleen te gaan. Alleen ben je vrij en heb je zo veel meer bewegingsvrijheid.’  

Ik interviewde Tom omdat hij bezig is mijn zijn Worldwalk. Je kan hem volgen via Instagram en op zijn website: www.iwalkaroundtheworld.nl . Vanaf het nieuwe jaar gaat hij ook lopen voor zijn eigen stichting. Hierover vertelt hij nog veel meer in het nieuwe jaar. Tom is echt een positieveling en ik word altijd heel gelukkig wanneer ik berichten van Tom voorbij zie komen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!