Leonie liep door Covid niet Te Araroa trail, maar ging wildkamperen in Zwitserland

Het verhaal vandaag gaat over Leonie die ging wildkamperen in Zwitserland ter voorbereiding op haar Te Araroa Trail (3.000km). Maar door Covid liep dit behoorlijk in de soep en is ze tot op heden nog niet in Nieuw-Zeeland geweest. Toch vertelt ze graag over haar wildkampeeravonturen. 

Kan je wat over jezelf vertellen? ‘Ik ben Leonie, 28 jaar oud en woon in Leiden. In mijn vrije tijd probeer ik veel de natuur op te zoeken. In de afgelopen 5 jaar heb ik echt een liefde voor de natuur ontwikkeld. De stad benauwd me soms enorm. Ik werk fulltime bij een bank en de financiële sector is toch wel een zeer theoretische wereld. Dat maakt juist die tripjes naar de natuur zo heerlijk, even je hoofd mogen legen.’

wildkamperen Zwitserland_Leoniemandsland_ Ik Wil Hiken_03

‘Ik wilde iets doen waar ik op mezelf aangewezen was en terug naar de kern kon komen’

Ben je altijd al een natuurliefhebber geweest? ‘Ik kom uit een gezin met drie kinderen en wij trokken tijdens vakanties vroeger altijd de natuur in. Zo hielden mijn ouders ervan om met de caravan heel Europa door te karren wanneer we zomervakantie hadden. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat we een roadtrip met de caravan maakten naar Griekenland. Ik denk toch dat ik toen dat reislustige wel een beetje heb meegekregen. Al gingen we nooit wildkamperen, dat heb ik zelf mogen ontdekken.’

Waarom precies zo’n trektocht?  ‘Ik had een baan waar ik niet heel gelukkig was, dus ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging, het liefst in de vorm van een lange reis. In 2016 en 2018 had ik al lange reizen gemaakt, zo had ik in het buitenland gewerkt en ben ik wezen backpacken in Azië. Hier heb ik enorm van genoten, maar ik wilde nu iets nieuws. Ik wilde iets doen waar ik op mezelf aangewezen was, mezelf fysiek kon uitdagen en weer terug naar m’n kern kon komen. In die tijd ben ik enthousiast geraakt over de Te Araroa trial: 3.000km hiken en letterlijk van het noorden naar het zuiden van Nieuw-Zeeland lopen met alles wat je nodig hebt op je rug. Deze tocht ben ik toen gaan plannen voor oktober 2020. Deze trail kan je vooral vanaf oktober goed lopen gezien de seizoenen. 

‘Het was een flinke investering voordat ik op pad kon gaan’

Ik begrijp dat je nog nooit had wild gekampeerd?  ‘Nee, ik wist niks van materiaal of van wildkamperen. Maar gelukkig hebben we internet en daar kan je enorm veel vinden via facebookgroepen en communities.  Zo kwam ik erachter dat lichtgewicht het helemaal is. Ik ben toen gaan kijken naar lichtgewicht slaapmatjes en tenten. Natuurlijk kwam ik er ook achter dat hoe beter en lichter hoe duurder het wordt. Het was dus een flinke investering voor ik op pad kon gaan.’

Je wilde je dus beter gaan voorbereiden, kan je daar wat over vertellen?  ‘Ik ben een aantal meerdaagse tochten gaan lopen en ben gaan wildkamperen op verschillende plekken in Nederland en uiteindelijk ben ik dus ook naar Zwitserland gegaan. Mijn eerste keer wildkamperen was 6 dagen en de tweede keer in 2021 was het 7 dagen. Ik deed dit trouwens niet solo, maar ik ging samen met mijn ex-partner en de tweede keer met een goede vriend. Vandaag nog werd ik heel enthousiast omdat ik zag dat misschien de grenzen van Nieuw-Zeeland in 2022 weer opengaan. De droom om Te Araroa trail te doen is er nog steeds.’

‘Wanneer je voldaan in da vond je tent in alle vrijheid kan neerzetten’

Ging je gewoon op de bonnefooi naar Zwitersland?  ‘Niet totaal op de bonnefooi. Ik bereidde mijn tocht redelijk voor. Dit doe ik vaak door te kijken naar andere routes of reisorganisaties die tochten aanbieden. Op basis hiervan kijk ik wat er bij mij past qua moeilijkheidsgraad. Dan pas ik de route hier en daar wat aan om ervoor te zorgen dat ik altijd makkelijk toegang heb tot een dorp. Dus niet dat ik in nood – bijvoorbeeld een dikke knie of een weersomslag – twee dagen moet lopen om een dorp te bereiken.’

Wat vind je het mooiste aan het wildkamperen? ‘Ik kan je niet één moment geven, maar ik vind het gevoel ervan heerlijk. Vooral wanneer je voldaan in de avond je tent in alle vrijheid kan neerzetten. Je hoeft aan niemand te denken en je ziet de zon ondergaan en de sterren komen. Het is er écht stil en écht donker, hoe vaak vind je dat nu in Nederland? Dat vind ik het mooiste aan wildkamperen.’

Ben je tijdens je tochten in vervelende situaties terecht gekomen? ‘Wanneer je een trektocht maakt probeer je het weer altijd goed in de gaten te houden. In Zwitserland tijdens de eerste tocht werden we ineens compleet verrast door het weer. Het begon flink te onweren hoog in de bergen. We besloten toen om af te dalen, want het werd behoorlijk gevaarlijk op de berg. Het weer in de bergen is en blijft verraderlijk, soms kan je het gewoon maar moeilijk voorspellen. Zelfs de apps zitten er wel eens naast.’

‘Je eigen trailmix is ook altijd een goed idee en nog lekker ook’

Stel iemand maakt zijn eerste tocht, wat voor tip zou je hem of haar meegeven?  ‘Wanneer het je eerste keer ik zou ik zeggen: ‘kies een route waarbij je iedere dag kan stoppen. Kies er dus voor dat er op minimale afstand een dorp zit zodat je altijd kan afwijken. Als je dan een blessure oploopt of het is toch te zwaar kan je er altijd even mee stoppen. En een andere tip, meer op budget gericht: ga voor het eten niet alleen naar de bekende outdoorwinkels zoals de Bever. Tuurlijk, zij hebben hele goede spullen, maar kijk ook eens wat je zelf kan maken of wat er in supermarkten ligt. Je eigen trailmix is ook altijd een goed idee en nog lekker ook!’

Meer weten?

Leonie heeft de outdoorwereld écht gevonden en probeert in haar vakanties iets actiefs te gaan doen. Zo wil ze aankomend jaar een bikepacking trip gaan maken en in de zomer staan er al plannen voor de Laugavur trail in IJsland met vier vrienden. Volg je haar al via instagram? 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!