Waarom jij de Cleveland way in Engeland zou moeten lopen

4 van de mooiste etappes van de Cleveland way hebben wij gelopen. In dit artikel vertel ik je waarom je naar Engeland zou moeten gaan en deze nationale trail door North York Moors moet ontdekken. 

Om te beginnen wil ik graag vertellen dat het ontzettend makkelijk is om deze trail te starten. Zo is de infrastructuur ontzettend goed in North York Moors. Wij besloten om met de boot vanaf Ijmuiden naar New Castle te gaan. Iedere dag vertrekt er een boot. De overtocht is geweldig met eigen slaapvertrekken en genoeg faciliteiten aan boord. Omdat wij niet de volledige trail gingen lopen maar bepaalde etappes hebben we vanaf New Castle een auto gehuurd. Vanaf hier gingen we naar de start van the Cleveland Way in Helmsley 

Waarom jij de Cleveland way moet lopen

In dit artikel geef ik je een aantal redenen om de Cleveland way te gaan lopen. Maar om je alvast warm te maken een kleine opsomming. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de natuur is super divers, de zee is een echte aanvulling, de etappes zijn wisselend uitdagend en het klassieke Engeland is 100% genieten. 

Onder aan dit artikel vind je een aantal handige linkjes naar websites die meer gedetailleerde informatie geven over deze tocht. Hier vind je vooral inspiratie en motivatie. 

White Horse Trail 

Helmsley is het begin van de Cleveland way. Het is een echt pittoresk Engels dorpje met kleine winkels en ook een aantal hotels. Wij sliepen in het Black Swan hotel. Maar op onze eerste dag liepen we gelijk een stuk van de Cleveland way. Vanaf Het bezoekerscentrum in Sutton Bank loop je zo’n twee uur over de trail. Hier kom je langs een iconisch wit paard dat is uitgehakt in de heuvel. Vanaf de zijkant lijkt het niet op een paard, maar de foto’s vanuit de lucht zeggen wel anders. Je bevind je hier aan het begin van het nationale park en hebt prachtig uitzicht over de typische omheind met stenen muurtjes. 

Na deze prachtige wandelingen keerden we terug in Helmsley bij ons hotel. Wat overigens echt een aanrader is als je eens in een klassiek Engels hotel wil overnachten. 

De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de natuur is super divers, de zee is een echte aanvulling, de etappes zijn wisselend uitdagend en het klassieke Engeland is 100% genieten. 

Letterlijk hoogte punt van de Cleveland Way: The Wainstones 

Wat ik al een beetje had gezegd is dat de Cleveland way vooral bekend staat om zijn diversiteit. Je loopt van de bossen ineens over hoge weide vlaktes en dan weer langs kabbelende beekjes tot je tijdens de laatste 3 dagen met de wind in de haren langs de zee loopt. Maar voor het zo ver is liepen wij eerst van Swainby over de heuvels en ‘’bergen’’ richting the Wainstones. 

We begonnen onze wandeling langs kabbelende beekjes in de bossen. Maar na zo’n 45 minuten lopen lieten we de bossen al achter ons en stegen we ineens snel. Vanaf dit moment was het alleen maar genieten van de vergezichten. Zo konden we kijken tot aan Middelsbrough en was het daardoor ontzettend genieten. We hoorden dat dit of één van de mooiste etappes kan zijn of juist één van de meest zware etappes. Dit is afhankelijk van het weer. Wanneer je in de dichte mist loopt hoop je dat je snel een veilige schuilplaats tegenkomt. Maar wij hadden het geluk dat we prachtig weer hadden. 

Deze etappes loop je over de Moors langs een heel fijn restaurantje en vervolgens nog over de 3 zusters. Zo worden ze door de locals genoemd en ze zijn heel bekend onder de trailrunners. De laatste zuster die je bedwingt wordt ook wel The Wainstones genoemd. En met de grote rotsen op de top spreekt dat wel voor zichzelf. Wij vonden dit een indrukwekkende etappe en ik had nooit gedacht dat Engeland zo overweldigend mooi zou zijn. 

Naar de kust en Robin Hood’s Bay 

We keken er de afgelopen dagen al flink naar uit om de Engelse kust te zien. Iets waar je toch over hebt gehoord of misschien wel gezien hebt in films. Wij waren altijd enorm benieuwd hoe deze kustlijnen er in het echt uit zouden zien. We begonnen de dag in Whitby waar we de auto parkeerden. Vanaf hier namen we de bus naar Robin Hood’s Bay een klein vissersdorpje. Ook de eindbestemming als je de Coast to Coast loopt. 

Na heerlijk te hebben geslenterd door dit kleine dorpje was het tijd om de etappe van Robin Hood’s Bay naar Whitby te lopen. Langs de route heb je geen kaart nodig, je volgt gewoon de kleine zwarte dennenappels die horen bij de Cleveland Way. Dit is misschien wel de mooiste etappe van ze allemaal. Je hebt constant de zee aan je rechthand en loopt langs typische stenen muurtjes van uitzicht punt naar uitzicht punt. Verlekker je maar even op de foto’s hieronder. 

Wij vonden dit een indrukwekkende etappe en ik had nooit gedacht dat Engeland zo overweldigend mooi zou zijn

Cleveland way, een korte wandeling in Staithes 

Onze laatste dag voordat we op de boot teruggaan naar Nederland. Deze wilden we zo goed mogelijk besteden met nog een wandeling aan de kust. Dus ons werd verteld dat we dan echt naar Staithes moesten gaan. Dit is een klein vissersdorp met allerlei verassende gangetjes en doorkijken. Vanaf hier hebben we nog een kleine wandeling gemaakt naar Port Mulgrave. Hier ligt een kleine baai en kan je echt even over het strand lopen. 

Cleveland way_National trail Engeland_Ik WIl Hiken_014

Na dit korte bezoek aan North York Moors was het tijd om weer terug te keren naar New Castle voor de boot. We kunnen wel stellen dat we verliefd zijn geworden op Engeland en het gemak om er te komen via de boot. Een dikke, maar dan ook hele dikke aanrader als je ooit prachtig wil gaan wandelen.

Official Dark Sky Park, North York Moors 

De laatste twee dagen sliepen we bij een klein hotel ( The Fox & Hounds) eigenaren van dit hotel waar extreem aardig. Ze dachten dat het ons misschien leuk leek om sterren te gaan kijken. Natuurlijk hadden wij hier ontzettend veel zin in, maar helaas was het weer niet geschikt. Zelf hadden ze verschillende telescopen in het hotel die je kon lenen om sterren te kijken. 

Centraal North York Moors is namelijk onderdeel van de Dark Sky association. Dit betekent dat er geen lichtvervuiling is waardoor je veel sterren kan zien en zelfs het melkwegstelsel. Wereldwijd zijn er 41 verschillende officiële Dark Sky parks. De helft ligt in de V.S. maar in Nederland kan jij ook naar één toe. Dit is aan het Lauwersmeer in Lauwersoog. Tijdens Embrace the Winter gaan wij hier ook heen om sterren te kijken. Check de link voor meer informatie hierover. 

Meer informatie over de Cleveland Way 

Ben je na deze blog enthousiast geraakt over de Cleveland Way en wil je hem op je lijstje zetten? Pietsmulders.nl heeft een uitgebreid artikel geschreven met daarin alles wat je nodig hebt wanneer je hem gaat lopen. Daarnaast kan je ook op pad met een organisatie bijvoorbeeld Mickledore.nl. Ikzelf ga in maart de Coast to Coast lopen en ga gewoon alleen op pad, dus dat kan natuurlijk ook. Boek wel je overnachtingen op tijd want het is een populaire route. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!