#16 Hylke beklimt met zijn camera alle 7 summits in 1 year

In de nieuwste Ik Wil Hiken podcast ga ik in gesprek met Hylke knot. Hij maakt een documentaire over het toppen van alle 7 summits in één jaar tijd (7 summits 1 year)

Ik stap bij Hylke binnen en het eerste wat mij opvalt zijn de klimschoentjes in de gang. ‘’Oké, een echte klimmer dus.’’ In de woonkamer staat een breed bureau met een flinke set-up. 3 schermen een gepersonaliseerde computer en meer dan 64 TB aan harde schijven. Hylke Knot is duidelijk bezig meet een project dat zijn hele leven al sinds 2019 beheerst. Via Instagram volgde ik Hylke al een tijdje en hij was de perfecte gast voor een nieuwe podcast aflevering. 

Wie is bergsportcameraman Hylke Knot van 7 summits 1 year

Hylke (30) studeerde in Groningen en volgde de studie: Communication & Multimedia Design. Zij hobby was altijd al fotograferen, zo maakte hij foto’s en video’s voor o.a. Armin van Buren & Lost Frequenties. Maar het begon tijdens zijn studie eigenlijk al te kriebelen om een andere kant op te gaan. Van zichzelf is Hylke sportief, zo heeft hij gezwommen en als hij ergens voor gaat dan is dat altijd met de volle 100%. 

Toen hij werd gevraagd voor het schieten van een promotievideo voor Jur Rademakers hoefde hij daar niet lang over na te denken. Het project 7 summits in 1 year, was voor hem een kans om iets te doen wat echt bij hem past. ‘Ik kende Jur helemaal niet, maar toen we met elkaar voor het eerst ontmoeten op het vliegveld, waren we gelijk de beste vrienden.’’

Credits: Hylke Knot_7 Summits 1 Year_ik wil hiken_01
Credits: Hylke Knot_7 Summits 1 Year

Titel van de documentaire: ‘’7 summits 1 year’’ 

‘’In 2019 begon de reis met dus een idee van onder andere Jur, eind 2019 stonden de eerste twee toppen op het programma.’’ 

Misschien lees je dit en denk je: ‘’aah gaaf, dat wil ik ook ooit doen’’. Dromen mag altijd natuurlijk, maar wees realistisch. Hylke zegt: ‘’er zijn maar heel weinig mensen die zo’n traject hebben doorlopen als ik. 3 jaar voor de Mount Everest had ik nog nul alpine ervaring.’’

Het beklimmen van de 7 summits betekent extreme toewijding. Hylke traint dagelijks en op zijn hoogtij dagen wel 2 keer per dag. Hij veranderde zelfs zijn voedingsroutines. Omdat je bij een duursport snel spieren verbrand in plaats van vet was het nodig om op een bijzonder dieet te gaan. ‘’Dit bestond uit onder toezicht vasten. Zo ging je in 10 dagen steeds minder eten en at je zelfs 3 dagen achter elkaar helemaal niks. Dit terwijl ik wel sportief moest blijven presteren. Al met al was dit misschien wel de moeilijkste routine die ik moest doorbreken.’’ 

De camera mee op iedere hoge berg 

Voordat ik met Hylke in gesprek ging bereidde ik natuurlijk een aantal vragen voor. Mijn grootste vraag was eigenlijk, hoe kan het dat apparatuur blijft werken op zo’n grote hoogte. Hylke gaf in de podcast aan dat hij regelmatig ijs moest schrapen van zijn camera’s. Het grootste nadeel vertelde hij zijn de batterijen. ‘’Ik moet na iedere expeditie mijn volledige batterijpakket vernieuwen. Niet alleen voor mijn camera’s, maar ook van mijn telefoon, laptop en andere toebehoren. Deze zijn gewoon kapot en af.’’ 

7 hoogste bergen per continent van de wereld 

Dit project gaat er natuurlijk over of het mogelijk is om alle 7 hoogste pieken te bedwingen binnen één jaar tijd. Er zijn maar elf Nederlanders die dit ooit hebben gedaan. En dan natuurlijk over vele jaren tijd. Hylke en Jur proberen eigenlijk het onmogelijke te bereiken met dit project. Vooral omdat de meeste bergen niet het hele jaar geopend zijn. Plus ze te maken hebben met allerlei speciale permits voor het creëren van deze documentaire.

‘’Wij hebben 1,5 jaar geleden de Kilimanjaro beklommen. Ik kreeg afgelopen week een bericht dat ik mijn drone-permits kon gaan aanvragen voor onze beklimming. Dat is tekenend voor hoe lastig het soms is en hoe lang het soms kan duren.”

De hoogste bergen op een rij: 

Oceania: Carstensz Pyramide (Puncak Jaya)         4844m

Antarctica: Mount Vinson                                    4892m

Europa: Elbus                                                          5642m

Afrika: Kilimanjaro                                                  5895m

Noord-Amerika: Denali                                        6190m

Zuid-Amerika: Anconcagua                                   6962m

Azië: Mount Everest                                                8848m

7 summits 1 year_Hylke Knot_Ik Wil Hiken

Luister de laatste podcast met Hylke Knot 

Wil je nu het hele verhaal horen. Wat er allemaal gebeurd is om hier te komen. Hoe hij heeft getraind voor dit alles. Maar ook hoe het is om boven op zo’n hoge top te staan en te moeten klimmen met je cameragear. 

In deze nieuwe aflevering van de Ik Wil Hiken podcast hoor je het allemaal. Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd wat je ervan vindt. Mocht je het een leuke podcast vinden dan hoor ik het graag. Heb je nog ideeën of gasten die ik zeker moet uitnodigen, be my guest!

In deze aflevering spreek ik met Hylke Knot. Hij is outdoor cameraman en reist hiervoor over de hele wereld richting de hoogste bergen. Hij filmt namelijk de documentaire: 7 summits, 1 year. Dit is een project waarbij ze alle 7 de hoogste pieken van alle continenten binnen een jaar tijd willen beklimmen. Wil je bij de première zijn? Boek dan hier je tickets.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!