Dit zijn grote angsten in de natuur 

Iedereen heeft angsten, maar in de natuur zijn er misschien nog wel meer dingen om bang voor te zijn. Ik heb ze allemaal op een rij gezet, met daarbij simpele oplossingen tegen die angsten. 

Je hebt jezelf voorgenomen om vaker de natuur in te gaan. We leven namelijk in een land waar de meeste natuur verloren is gegaan. We zijn gewend geraakt aan de stad, dit maakt misschien ook wel dat onze angsten in de natuur groter zijn geworden. Van bang zijn voor de kou tot niet durven uit de natuur te eten. Maar ook alleen in het bos zijn of bang zijn voor wilde dieren. In deze blog zet ik een aantal van de grote angsten op een rij. 

Wildkamperen in het bos 

Kamperen in het bos kan voor sommige mensen al een ‘’out-of-your-comfort’’ ding zijn. Laat staan dan je gaat wildkamperen in het bos. Bij wildkamperen sta je niet op een camping, dat maakt het vaak een stuk enger. Maar om één van deze grote angsten niet de baas te laten zijn: ga gewoon kamperen bijvoorbeeld via Campspace. Zo kan je slapen in het bos, maar bij mensen in de achtertuin. Dit voelt waarschijnlijk een stuk beschermder. 

angst in de natuur_ikwilhiken_06

Onderkoeld raken of het koud hebben 

Ik heb het heftigste als eerst genoemd, want onderkoeld raken gebeurt niet snel, maar je wil ook zeker niet dat het gebeurt. Er zijn mensen die liever niet in de winter op pad gaan, omdat ze bang zijn onderkoeld te raken. Gelukkig bestaat er goede kleding dat je kan helpen om niet onderkoeld te raken. Maar de angst om het koud te hebben, is er één die miljoenen mannen en vrouwen in Nederland hebben. Hier is een remedie tegen. 

Vaker de kou in gaan. Het klinkt misschien raar wat ik nu zeg, maar wanneer jij vaker de kou in gaat zal je merken dat je beter bestand raakt tegen koud weer. Zo sprak ik een ijsbad therapeut die in de winter soms zelfs in zijn t-shirt naar buiten gaat. Hij heeft leren omgaan met de kou door vaker koud te douchen en ijsbaden te nemen. Tijdens Embrace the Winter gaan we leren de kou te omarmen en nemen we ook een ijsbad! Wil je dit meemaken, klik op de link hierboven. 

Wilde dieren 

We zijn als kleine kinderen al bang gemaakt voor wilde dieren. Krokodillen bijten je in je bil, en haaien die kunnen zo je been eraf bijten. In Nederland kennen wij deze dieren niet in het wild, maar moet de wolf het momenteel ontgelden. Maar waarom zijn we eigenlijk bang voor de wolf? Wist je dat de meeste dieren enorm bang zijn voor mensen? 

Misschien helpt deze anekdote je: Een aantal jaar gelden waren Laura en ik in Nepal. Daar had je veel krokodillen langs de rivier. Op een gegeven moment kwamen we op 4 meter afstand langs één. Ik vroeg aan de gids, wat als ik nu een stap naar hem toe zet? Hij zei: ‘probeer maar eens’. Toen ik de stap zette schoot de krokodil gelijk het water in. Een goed voorbeeld van grote en ‘’gevaarlijke’’ dieren die vaak een stuk banger zijn voor jou dan je andersom zou moeten zijn.  

Een hoge berg beklimmen 

Angst voor hoogtes, hebben we het niet allemaal een beetje. Het eerste moment dat je op de top van een flat staat en naar beneden kijkt. Dat kan je ook hebben in de natuur. Ik kan me als kleine jongen herinneren dat een vriend van de familie zo bang was dat hij niet meer naar beneden kon komen. Een man van 40 jaar werd als kind aan zijn handen naar beneden geholpen. Dit is mij altijd bijgebleven. 

Ook Laura heeft hoogtevrees, een grote angst is om bijvoorbeeld te gaan klimmen in een klimhal. Toch heeft zij een aantal jaar geleden haar klimvaardigheidsbewijs gehaald. Ze zei zelf dat ze gewoon een keer haar demonen moest verjagen door het gewoon te gaan doen. Dat is ook een manier om van je angsten af te komen. 

Eten uit de natuur 

Er zijn veel mensen die een aversie hebben tegen eten uit de natuur. Of het nu een wilde plant is die in de berm groeit of bramen uit een bramenstruik. Ze denken dat ze er snel ziek van worden of dat er misschien wel honden overheen hebben geplast. Gelukkig bestaat er zoiets als determineren. Hiermee kan je uitsluiten welke planten goed voor je zijn en welke niet, maar ook waar je beter wel en niet kan plukken. 

Tijdens Embrace the Winter gaan we op pad met een paddenstoelenexpert. Hij weet precies welke paddenstoelen hij wel en niet kan eten, en we gaan dan ook samen een paddenstoelenstoof klaar maken boven het open vuur. Zeker een aanrader om met ons mee op pad te gaan! 

Alleen in het bos lopen 

Een potlootventer, dat is toch wel de grootste angst van ouders. Een man die door het bos loopt en zijn edele delen laat zien aan kleine kinderen. Zo zijn we wereldwijd bang geworden om alleen in het bos te lopen. Want in het bos kan iedereen zich verschuilen en heeft niemand toezicht op wat er gebeurt. Dus het is een logische angst die bij veel mensen opspeelt. 

angst in de natuur_ikwilhiken_02

Maar probeer dan wat vaker samen met iemand het bos in te gaan. Of wandel een vast rondje door een park of bos bij je in de buurt. Zo ebt de angst vanzelf weg. Want zulke grote angsten in de natuur zijn niet nodig. 

Angst om zonder eten te komen 

Veel hikers nemen liever te veel eten mee wanneer ze op pad gaan, dan te weinig. Dit is natuurlijk niet gek. Want wat als je nu zonder eten komt te zitten. Wat moet je dan? Wanneer je nog een beetje verstand hebt van wildplukken kan je misschien op een aantal besjes en planten leven. Maar wat als je nog meer dan 10 kilometer moet lopen en je hebt honger gekregen van al die inspanningen? 

Hier is eigenlijk niet echt een remedie tegen. Hoe je de grote angst om zonder eten te komen weg kan halen, is door eten mee te nemen. Ik heb altijd een extra Plenny Bar in mijn rugzak zitten. Zo weet ik altijd 100% zeker dat ik reserve eten heb mocht ik toch door de eerste voorraad heen zijn.  

Los lopende honden

Je kan de natuur ingaan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld de natuur in door gewoon te gaan wandelen in Nederland. Maar er zijn mensen die dat soms al eng vinden. Met alle loslopende honden tegenwoordig kan ik dat goed begrijpen. Want als je bang bent voor honden, dan kan het nogal een drempel zijn om over los loop velden te zijn. ‘Ja, maar mijn hond die doet niks’, dat is de zin die altijd wordt geroepen door baasjes. 

Ik kan alleen maar zeggen, laat je niet leiden door angst, en vermijd desnoods de honden losloop veldjes. Mocht je honden los zien lopen waar het niet mag, dan mag je een baasje daar best op aanspreken!  

angst in de natuur_ikwilhiken_03

Oplossing voor grote angsten 

Zoals je ziet noem ik steeds oplossingen voor de angsten die je kan hebben. Maar ik kan je wel de oplossing geven, maar je bent het uiteindelijk zelf die tegen dit soort angsten moet strijden. Dit kan je doen door ze gewoon eens aan te gaan. Aai eens een hond, of loop eens alleen een rondje door het bos. Neem eens een ijsbad of ga eens uit de natuur eten. Door uit je comfortzone te stappen leer je dat je niet bang hoeft te zijn. Grote angsten zijn er om verslagen te worden zodat je kan leren leven in een wereld zonder angst.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!