Wat betekent R-waarde bij een slaapmatje?

In de winter, zomer, in de regen en de wind. Tegenwoordig kan je jouw matje daar op aanpassen. Op iedere goede slaapmat is namelijk een R-waarde aangegeven. Deze waarde zegt wat over de warmte van het matje. Maar hoe werkt dit nu precies?

Vooral met koude nachten wil je natuurlijk lekker slapen en geen last hebben van de lage temperaturen. Daarom hebben ze R-waarde in het leven geroepen. De R-waarde van een matje geeft de warmteweerstand van het matje aan. Zo kan je dus zien hoe goed jouw matje isoleert. Dit is handig voor wanneer jij een tocht gaat voorbereiden met mintemperaturen.

Waar staan welke R-waardes voor?

Hieronder in het schema vind je handig waar alle R-waardes voor staan. In de zomer maakt de R-waarde van een slaapmatje minder uit dan in de winter of bij kouder weer. De R-waarde zorgt dus voor een thermische tussenlaag tussen jou en de grond. 

Dit betekent eigenlijk dat in de winter jouw lichaamswarmte niet verloren gaan in de grond. Doordat jij in de nacht warmer blijft heb je meer energie overdag. Ik zelf heb weleens extreem koude nachten gehad tijdens mijn tocht. Hierdoor heb ik geïnvesteerd in een winter slaapmat met een hogere R-waarde.

Tip: ‘Wil je niet te veel geld uitgeven voor een extra slaapmatje voor in de winter? Gebruik dan een schuimen slaapmatje, wollen deken of antivriesscherm voor de auto als isolatie laag onder je gewone slaapmatje.’

Heb ik een slaapmat nodig als ik een goede slaapzak heb?

Ja, een goede slaapzak helpt niet tegen een koude ondergrond. Of je nu een slaapzak met dons of met synthetische materiaal hebt, een slaapzak zal je warmhouden wanneer het dons puffy en opgeblazen is. Het gedeelte waarop jij licht geeft dus geen warmte meer tegen de koude ondergrond. Daarom is een slaapmatje essentieel wanneer jij jouw slaapsysteem compleet wil hebben. Ik zelf ben een vaste slaper, maar als je op wat stenen of een harde ondergrond ligt zorgt een goed slaapmatje ook voor het nodige extra comfort.

Welke R-waarde moet mijn slaapmatje hebben?

Het is afhankelijk van een aantal factoren. Zo heb je te maken met je eigen gevoel. Ik ben een redelijk warme slaper, maar als je het snel koud hebt is het slim om een warme slaapzak te kiezen. Om het wat duidelijker te maken heb ik hieronder een klein overzicht gemaakt welke R-waardes ongeveer passen bij welk soort weertypes en avonturen.

‘Ga je koken tijdens je trip? Zorg dan voor een gasblikje die bestand is tegen de kou. Ander bevriest je gas en kan je allen nog genieten van die droge biscuitjes. Bijvoorbeeld een Msr Iso Pro gasblik’ 

Ik heb een 3-seizoenen slaapmat maar wil toch in de winter weg, kan dit?

Met een paar slimme trucjes kan jij de R-waarde van jouw 3-seizoenen slaapmat verhogen. Zo kan je ook in de winter comfortabel slapen. Ik zelf heb inmiddels een winterslaapmatje, maar daarvoor gebruikte ik zelf een nooddeken op de bodem van mijn tent. Je kan natuurlijk ook andere materialen onder je slaapmatje leggen om de R-waarde te verhogen:

  • Schuime slaapmat
  • Wollen deken
  • Antivriesscherm van de voorruit van je auto
  • Yogamatje

Jouw huidige matje past bij de seizoenen dat jij het liefst kampeert. Maar je wil toch ook een keer in de winter weg, dan hoef je dus niet een nieuwe winter slaapmat te halen. Wil je er zeker van zijn dat de R-waardes bij elkaar opgeteld goed genoeg zijn voor je volgnede tocht, dan kan je dat gemakkelijk berekenen. Neem bijvoorbeeld de Exped Synmat met een R-waarde van: 2.9, je telt hierbij de R-waarde van de Exepd Flexmat op: 1,5. Dan kom je uit op 4.4. Dit is voldoende voor jouw de meeste winteravonturen.

Betekent R-waarde slaapmatje_Ik Wil Hiken_3

De R-waarde wordt sinds 2020 standaard getest.

Sinds dat fabrikanten verplicht worden om hun slaapmatjes op R-waardes te laten testen is er een heleboel veranderd. Inmiddels kan gemakkelijk alle slaapmatjes met elkaar vergelijken. Het testen doen ze doormiddel van twee platen. Een warme van 35° (lichaamswarmte) en een koude van 5°. Er wordt in vier uur tijd gekeken hoeveel energie er is verbruikt om de 35° te behouden. Wanneer er veel energie is verbruikt zal de R-waarde omlaag gaan. Bij weinig gaat die dus vanzelfsprekend omhoog.

Wil je meer weten over outdoor en alles wat daar bij komt kijken. Volg mij dan ook via Instagram. Lees ook mijn blog over duurzame outdoor Gear keuzes. Wil je meer leren over winterkamperen? Download dan de winterkampeergids, jouw ultieme kampeergids voor in de wintermaanden.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!