4 manieren om water te zuiveren | Inside the Hunt

Wij dronken water tijdens Hunted, maar was dat wel zo veilig? In deze blog geef ik je verschillende manieren om water te zuiveren. 

Zoals je hebt gezien tijdens Hunted into the Wild is water enorm belangrijk. Het zuiveren van je water kan zelfs levens redden. Vooral natuurlijk in warme omstandigheden zoals je gister zag is water zuiveren essentieel. Wij zuiverden ons water op dit moment niet voordat we het dronken. Het water uit de bak kwam namelijk vanuit de grond boven in de bak. Het was dus geen stilstaand water, anders hadden wij het ook nooit gedronken. Maar wat als je nu niet zo zeker bent van het water?

Water zuiveren op 4 manieren:

Er zijn veel manieren om water te zuiveren. De 4 meest voornaamste manieren zet ik hier op een rij. Maar je kan ook water zuiveren door gebruik te maken van je eigen kleding bijvoorbeeld… 

1.    Waterfilter

Het filteren van water kan je doen met een waterfilter. Dit zijn apparaten die vaak klein en enorm effectief zijn. Gelijk nadat het door de filter heen is kan je het al drinken. Een waterfilter bestaat vaak uit verschillende lagen. Zo heb je een grof filter dat alle grotere deeltjes eruit haalt. Hierna komt een foam gedeelte, deze zorgt voor gelijke verdeling van het water door het filter. Nu heb je een actieve koolstoffilter, zo zorg je ervoor dat er minder chloor, zware metalen en zelfs schimmels en bacteriën worden gefilterd uit je water. De laatste laag is een ultra fijne zeef, zonder deze zou het water nog steeds wat troebel kunnen zijn. Maar met deze is het water heerlijk helder. 

Een veel gebruikte waterfilter is deze Sawyer Mini SP128. Hij is licht in gewicht en is makkelijk mee te nemen ook tijdens het hiken. Je kan zelfs rechtstreeks water uit bijvoorbeeld een sloot drinken.  

water zuiveren

2.    Waterzuiveringstabletten

Deze tabletten werken op basis van chloor. De chloor zorg ervoor dat alles wat er in het water leeft doodt. Hierdoor kan je veilig het water drinken. Het fijnste aan de waterzuiveringstabletten is het gemak waarmee je kan zuiveren. Je doet een tablet in een liter water en je wacht 30 seconden. Even schudden en hierna kan je het al drinken. Het nadeel van waterzuiveringstabletten is dat ze niet goed werken wanneer er allemaal viezigheid in het water zit. Zorg er dus voor dat je alles verwijderd van tevoren. 

Wil jij op je volgende hiking waterzuiveringstabletten meenemen? De Aquatabs zijn de meest makkelijke en deze hadden wij dan ook mee tijdens Hunted into the Wild. 

3.    Uv-licht zuivering 

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar er is ook een grote kans dat je dit nog niet kent. Met een steripen kan jij water zuiveren doormiddel van UV licht. Met deze bijzondere uitvinding kan jij binnen 90 seconden een liter water helemaal ontdoen van bacteriën. Wij hebben deze altijd mee wanneer we gaan hiken. Ook tijdens onze reis in de camper hebben we deze veelvuldig gebruikt. 

Ben jij benieuwd naar de Steripen van Katadyn? Bekijk hem dan via deze link. 

4.    Water koken 

De meest veilige manier vooral wanneer jij in de outdoors bent is toch wel het water te koken. Een manier die toch al vanaf de oudheid wordt gebruikt. Wanneer jij water langer dan 5 minuten laat koken dan dood je 100% van alle bacteriën. Het is ook nog eens heel erg lekker met een goed vuurtje erbij. Het nadeel is natuurlijk dat je niet lekker koud water kan drinken, of je moet het een tijd laten staan. 

Bij het koken van water hoort natuurlijk een fluitketel die op het vuur kan. Misschien is deze fluitketel wel wat voor jou. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!