Kampeertip | Wat is de beste plek voor je tent bij wildkamperen?

Je tent opzetten klinkt misschien makkelijk, maar het vinden van een goede spot kan nog best ingewikkeld zijn. In deze blog lees precies waar je hebt beste je tent op kan zetten. 

Ben je nog niet zo ervaren in kamperen. Dit kan zijn tijdens een vakantie op de camping, maar vooral tijdens een hike in het wild. Campings zullen vaak op de betere plekken zijn, waardoor jij geen last zal hebben. Nu is het bij wildkamperen wel anders. Je moet opzoek gaan naar een goede locatie. Dit betekent, niet boven op een berg en je wil ook een beetje vlak slapen. Maar er zijn nog meer zaken waar je op wil letten bij het opzetten van je tent. 

Kies een vlak stuk grond 

Natuurlijk ga je opzoek naar een vlakke ondergrond voor je tent. Maar tijdens het wildkamperen kan dit nog best eens een uitdaging worden. Vind je geen vlakke spot, kies dan voor het meest vlakke plekje wat je kan vinden. Ga vervolgens met je voeten naar onder liggen. Het meest vervelende aan schuin liggen is dat je soms tegen het tentdoek aan wakker wordt. Hierdoor kan je nat worden en flink afkoelen. 

Uit de buurt van bergen 

Het klinkt misschien leuk. En het zorgt waarschijnlijk voor de mooiste plaatjes, maar er zijn twee plekken die je wil vermijden. Dat is onder aan de berg kamperen of boven op de berg kamperen. 

Boven op de berg ben je blootgesteld aan wind, maar ook aan grotere gevaren zoals onweer. Bij onweer kan je het beste gelijk afdalen. Omdat er in je tent metaal zit wil je zo ver mogelijk weg blijven van een bliksemschicht. 

Onder aan de berg lijkt het misschien allemaal veilig. Je bent beschermd tegen de wind en misschien wel de zon, maar wanneer het regent verzamelt dit zich allemaal gelijk onder aan de berg. De beste plek om je tent op te zetten is dus ergens in het midden van de berg, of een stuk verder van de berg. 

Wel of geen blootstelling aan de zon?

Er zijn hikers die kiezen voor een plek in de zon, maar er zijn ook veel die toch liever gaan voor een plek ver uit de zon. Waar zit het verschil? 

Je wil niet dat je tent een sauna wordt. Dit kan een reden zijn om hem niet in de volle zon te zetten. Aan de andere kant zijn open plekken tussen bijvoorbeeld de bomen ideaal. Vaak zijn deze minder nat en hierdoor zal je het in de nacht minder koud krijgen. Een andere reden om niet in de zon te staan is dat het slecht is voor je tentdoek. Echter, wanneer jij aan het hiken bent zal je in de ochtend vertrekken. De beste plek voor je tent is dan waar je tent wat van de zonsopkomst kan meepakken. Hierdoor pak je hem misschien al een beetje droog op na een vochtige nacht. 

Wat te doen bij wind?

Zorg voor een natuurlijke windbreker. Dit betekent niet veel meer als een bosje, een bomenrij of misschien kan je zelf een kleine windbreker maken met dode takken of een meegebrachte tarp. In de wind staan zorgt voor een slechtere nachtrust. Juist wanneer jij gaat hiken is een goede nacht slapen enorm belangrijk. Het zal ook nog eens kouder worden wanneer jij je tent blootstelt aan de wind. De beste plek voor je tent is dus uit de wind. 

Kampeer niet te dicht bij het water 

Voor veel beginnend hikers klinkt het als handig. Wildkamperen naast het water. Je hebt namelijk water in de buurt en daarmee kan je overleven. Het is echter slimmer om zo’n 100 meter vanaf een waterbron je tent op te zetten. Dit is waarom: 

Dicht bij water kamperen kan heel gevaarlijk zijn. Het water kan na flinke regenval flink stijgen. Ook is het vaak een stuk kouder bij het water en kan het er harder waaien. De laatste reden is dat jij je tent vaak nat op kan pakken wanneer je aan het water staat. Er zal meer dauw in de omgeving zijn dan in het bos. De beste plek om je tent op te zetten is zo’n 100 meter van een waterbron. 

Wildkamperen in het bos 

Je wil het liefst ergens in het bos staan. Je staat uit de wind en vaak biedt het bos de beste ondergrond om te kamperen. Maar ook in het bos moet je aan een paar dingen denken. Wilde zwijnen zijn een regelrecht gevaar in het bos. Een wild zwijn loopt gewoon door wanneer hij iets op zijn pad treft wat hem niet aan staat. Daarom maak je beter gebruik van een hangmat in het bos. Maak je toch gebruik van een tent baken hem dan af met een natuurlijk raster van takken. 

Kijk ook altijd omhoog voordat jij je tent opzet. Vooral wanneer je in het bos je tent opzet. Wanneer je in een storm tussen dode bomen gaat kamperen kan dit zorgen voor gevaar. 

Laat geen sporen achter  

We willen allemaal de natuur zo goed mogelijk beschermen en behouden. Kies daarom voor kampeerplekken waar anderen ook kamperen. Deze plekken zijn al bevuild, en dan hoef je niet onnodig een nieuwe plek te maken. De beste tip is dus om je tocht van te voren te plannen. Zorg dat je weet waar je wil gaan kamperen. Leave no trace, laat geen sporen achter. 

Wat is de beste plek voor je tent?

Alle foute kampeerplekken op een rijtje: 

  • Zet je tent niet boven op een berg of ander aan de berg 
  • Gelijk aan het water je tent op zetten is geen goed idee 
  • Zet je tent niet op in een bos vol dode bomen.
  • Zet je tent niet in de directe zon, vooral niet op het heetst van de dag 
  • Plekken in de wind wil je vermijden. 

Dit is de beste plek voor je tent: 

  • Uit de wind, kies hiervoor een natuurlijke windbreker
  • Uit de heetste zon, kies voor natuurlijke schaduwplekken 
  • Kies voor een plek 100 meter van een meer of rivier
  • Zet je tent op in het bos. Hier heb je natuurlijke bescherming. 

Dit zijn de beste tips die ik je kan geven wat betreft het opzetten van je tent. Heb jij meer tips om je tent zo goed mogelijk op te zetten tijdens het wildkamperen? Laat dan een reacties achter onder deze post op instagram. Wil je meer tips over hiken en wildkamperen, bekijk dan deze blogs 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!