Slapen in een hangmat, dit heb je nodig! 

Wil jij in een hangmat slapen, maar weet je niet wat je hiervoor nodig hebt? In deze blog staat er precies wat je nodig hebt voor een fijne nachtrust in een hangmat. 

Ik ben zelf echt een tentslaper, maar het laatst voor het eerst een paar nachten in een hangmat geslapen. Dit was tijdens de hike & survival in Bulgarije. De reden dat we sliepen in een hangmat had vooral te maken met de dieren. Zo leven er veel wilde zwijnen in de gebieden en wanneer die het gevoel hebben dat ze bedreigd worden stormen ze zo door je tent heen. Daarnaast weegt de complete hangmat set minder dan 2,5 kilo. Dat betekent dat je tegen een goedkopere prijs dan met een tent extreem lichtgewicht op pad kan.

Dit heb je nodig voor het slapen in een hangmat 

In dit artikel vertel ik je wat wij hebben gebruikt voor het hangmat slapen. Er zijn meer opties en natuurlijk zijn er ook hangmatten in alle prijscategorieën. Na verteld te hebben wat wij gebruiken tijdens een overnachting geef ik je ook nog andere extra opties voor het hangmat slapen.  

Een hangmat 

Natuurlijk heb je een hangmat nodig. Er zijn hangmatten in alle soorten en maten maar ook in verschillende materialen. Zo heb je bijvoorbeeld Ticket to the moon hangmaten. Maar hangmat slapen kan je ook doen in een goedkopere hangmat van de Decathlon. Of deze hangmat via Bol.com (deze heb ik zelf). Je hangt in een hangmat altijd door met je kont. Het doorhangen zorgt voor de extra kou. Dit wil je zien te vermijden door te isoleren. 

Isolatiedeken 

Isoleren moet je leren, dat is één ding dat zeker is. Zo is het niet vanzelfsprekend dat je de eerste nacht gelijk perfect slaapt. Bij het isoleren is het vooral belangrijk dat je goed van de grond slaapt. Je kont moet dus niet op de grond liggen. Daarnaast wil bij hangmat slapen een laag tussen de hangmat en de grond hebben. Hiervoor heb je verschillende opties. 

Plastic 

Je kan plastic gebruiken als extra laag onder je hangmat. Zorg er altijd voor dat er lucht tussen het plastic en je slaapzak zit. 

Autozonnescherm 

Tijdens de hike & survival in Bulgarije maakten we gebruik van autozonneschermen. Van die schermen die je op je voorruit legt zodat de auto niet te warm wordt. Deze in combinatie met het plastic werken perfect ter isolatie van de onderzijde van je hangmat. Wij maakten deze vast met klipjes aan je hangmat. Ook hier is het belangrijk dat het niet tegen de hangmat aankomt maar dat er ruimte tussen ontstaat. 

Hangmatdeken 

Een hangmatdeken wordt ook wel een onderdeken genoemd. Hierbij ben je in één keer klaar. Deze hang je onder je hangmat en vervangt de isolatiedeken en het plastic. Dit is echter een duurdere oplossing voor het slapen in een hangmat. 

hangmat slapen_ik wil hiken_03

Slaapzak 

Door de isolatiedeken aan de onderzijde ben je van onder goed beschermd tegen de kou. Maar je wil het ook van boven lekker warm hebben. Een goede dikke slaapzak gaat je hierbij helpen. Let bij het kiezen van de slaapzak op de comforttemperatuur, je leest daar onder de link meer over. 

Slaapmatje 

Onder je hangmat hang je dus een isolatiedeken. Maar wil je extra comfortabel slapen dan kan je ook nog een simpel slaapmatje meenemen voor in je hangmat. Deze isoleert nog extra en zorgt toch net voor dat kleine beetje extra comfort. Hier lees je meer over verschillende slaapmatjes

Tarp 

Nu je lekker warm ligt wil je natuurlijk ook droog liggen en een beetje beschermd tegen de wind. Een tarp biedt hiervoor uitkomst. Natuurlijk heb je nu geen zicht op de sterren, maar wanneer jij je ogen dicht hebt zie je toch niets. Ga je in een hangmat slapen dan neem je dus ook altijd een tarp mee die iets groter is dan de lengte van je hangmat.  

Muskietennet 

In de nacht wil je natuurlijk niet gestoord worden door muggen of andere dieren. Op de lijn waar jij ook je tarp aan hangt hang je daaronder je muskietennet. Deze valt over je hangmat heen. Je kan zelf los een muskietennet meenemen, maar er zijn ook hangmatten waar het muskietennet bij in zit. 

Touw 

In veel gevallen krijg je gewoon touw bij de hangmat en bij de tarp. Maar het is toch goed om zelf nog een stuk paracord mee te nemen. Ik neem voor het hangmat slapen altijd minimaal 15 meter paracord mee. Dit kan namelijk niet alleen voor je hangmat goed van pas komen.  

Extra tips voor het slapen in een hangmat 

Hang je hangmat altijd goed op. Hier is een instructie video hoe je dat zou kunnen doen:

  • Een kruik als het koud is 

Het maken van een kruik kan heel simpel. Doe heet water in een fles en doe deze fles in een sok. Vervolgens knoop je hem dicht en heb je een heerlijke kruik in je bedje. 

  • Verbranding houd je warm 

Wanneer jij zonder eten gaat slapen blijf je koud. Zorg er dus voor dat je nog even snel een handje noten neemt voordat je je hangmat gaat slapen. 

  • Trek niet gelijk alles aan 

Een veelgemaakte fout is om alles aan te trekken als je in je hangmat gaat liggen. Begin met een klein laagje en wanneer je het koud krijgt doe je weer een extra laagje aan. Wanneer je gaat zweten zorgt dit later in de nacht voor onnodige kou. 

  • Sokken en een muts 

De meeste warmte gaat verloren via je hoofd en je voeten. Draag dus een lekker warme muts en een paar extra sokken. 

  • Neem niet te veel mee 

Een hangmat zorgt ervoor dat je lichtgewicht op pad gaat. Zorg er daarom voor dat je dat gewicht niet aanvult met onnodige veel spullen. 

Wil je nu een keer in een hangmat slapen? Tijdens de belevingstochten kan je in een hangmat leren slapen en maak je een echte trektocht met bepakking. Daarnaast leer je ook nog eens meer over de natuur. Bekijk dus snel of zo’n trektocht wat voor jou is.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!