Schimmels en Paddenstoelen: een onzichtbare wereld onder je voeten

Wat weet jij eigenlijk over schimmels en paddenstoelen? In deze blog leer je meer over waarom een paddenstoel zo belangrijk is voor de natuur en wat er zou gebeuren als er geen paddenstoelen zouden bestaan. 

Je bent aan het wandelen in een prachtige bosrijke omgeving, het is herfst en de bladeren van de bomen veranderen langzaam van kleur. Een deel van de bladeren bedekt al de bodem van het bos, een prachtig tapijt van rode- en bruine tinten. Tussen al die bladeren valt je oog op een paar kleine ronde kopjes die zich boven het bladerdek uitsteken. Je komt dichterbij en herkent ze gelijk: ‘dit zijn duidelijk paddenstoelen’! Iets specifieker: het zijn jonge Vliegenzwammen die net boven de grond zijn gekomen. Jij kent ze als de beroemde rode kabouter paddenstoelen met witte stippen. Als je op kijkt zie je ze ineens overal, het bos lijkt bezaaid te zijn met paddenstoelen! Alsof ze zich eerder voor je oog verstopt hadden, maar zich nu aan je openbaren. Je vraagt je af: ‘Wat zijn paddenstoelen eigenlijk? Wat doen ze? Waarom zijn ze met zoveel?’

Lees dit artikel of neem eens een kijkje bij de paddenstoelenman

paddenstoelenman_schimmels en paddenstoelen_Ik Wil Hiken_01


Een schimmelnetwerk onder je voeten

Een paddenstoel is eigenlijk het topje van de ijsberg! Dit is het fruit lichaam van een schimmel. De rest van de schimmel is verweven in een netwerk dat zich uitstrekt in verschillende bodemlagen van de aarde. En voordat jij de paddenstoelen in de gaten kreeg hadden zij jou al lang in het vizier. Zodra je het bos in stapt loop je namelijk op een schimmelnetwerk wat kilometers diep kan zijn en wat voortdurend in contact is met elkaar! Dit noemen we ook wel het Wood Wide Web. Er worden stofjes uitgewisseld en druk gecommuniceerd. Elke stap die jij maakt wordt dus als het ware doorgegeven!

Niet alleen schimmels maken gebruik van dit netwerk, ook bomen en andere planten zijn hier een onderdeel van. De microscopisch kleine schimmeldraden zijn verbonden met wortels van planten en bomen, op deze manier wisselen ze voedingsstoffen uit. Het netwerk wordt ook gebruikt om signalen af te geven. Pas op, er loopt een mens in het bos! Bomen communiceren ook onderling via dit intrigerende systeem, zo kunnen ze elkaar waarschuwen en zwakkere familieleden helpen met meer voedingsstoffen. 

paddenstoelenman_schimmels en paddenstoelen_Ik Wil Hiken_02

Wat zou er gebeuren als paddenstoelen niet zouden bestaan? 

Wellicht is het je opgevallen dat paddenstoelen niet alleen uit de grond groeien, maar vaak ook op bomen te zien zijn. Dit zijn dikwijls bomen die ziek zijn en zich niet meer kunnen verweren tegen deze schimmels. Deze boom zal langzaam worden afgebroken. Dit is ook direct de primaire functie van schimmels en paddenstoelen: het afbreken van organisch materiaal. Door hun sterke enzymen hebben paddenstoelen de kracht om organische stoffen om te zetten in bruikbare stoffen voor de natuur. Zonder hen zou het bos er totaal anders uit zien! In plaats van een dikke laag vruchtbare aarde of humus zouden we een dikke laag onverteerd hout zien en veel, heel veel, bladeren. Daarnaast zou er geen communicatie meer mogelijk zijn tussen bomen, geen uitwisseling van belangrijke voedingsstoffen. Je vraagt jezelf af: ‘zou er eigenlijk nog wel bos bestaan’?

Hoe wij paddenstoelen en schimmels kunnen gebruiken 

Wij mensen gebruiken ook al eeuwenlang paddenstoelen voor diverse doeleinden. Er zijn paddenstoelen die heel erg smakelijk zijn om te eten en paddenstoelen die geneeskrachtige eigenschappen bezitten, maar er zijn ook exemplaren die tijdens een outdoor avontuur op een andere manier van pas kunnen komen! De Tonderzwam (Tinder Fungus) wordt al duizenden jaren gebruikt om vuur te maken en mee te nemen op tocht, een lopend vuurtje! Ijsman Otzi, een mummie uit de kopertijd die in het ijs gevonden is door twee hikers, bleek ook een tonderzwam bij zich te hebben voor dit doeleinde. 

Sta stil en verwonder je over schimmels en paddenstoelen

Sta de volgende keer, als je een mooie wandeling of tocht maakt door een bosrijk gebied, eens even stil bij de wonderlijke wereld van de schimmels en paddenstoelen. Nu weet je hoe ontzettend belangrijk hun bijdrage is aan het leven wat we kennen, hoewel ze voor een groot deel onzichtbaar zijn! Onder je voeten bevindt zich een gigantisch netwerk van draden die voortdurend informatie verwerken, verzenden en de wereld verbinden.

Meer leren over paddenstoelen en schimmels

Wil je meer weten over de bijzondere wereld van de paddenstoelen? Ik neem je graag mee tijdens één van mijn paddenstoelen workshops! Gedurende deze workshops leer ik je meer over het paddenstoelenrijk en leer ik je hoe je ze zelf thuis kan groeien!

Je maakt via Ik Wil Hiken kans op een workshop paddenstoelen kweken. Dat doe je zo: op maandag 07/03/2022 start Hunted In To The Wild een nieuw tv-programma. Ik (Rick) ben één van de deelnemers. Laat doormiddel van een storie zien dat je kijkt. Dit doe je door een foto te maken wanneer Laura en ik in beeld zijn. Tag vervolgens de @paddenstoelenman en @ik.wil.hiken in je bericht. De winnaar wordt binnen 24 uur na de uitzending bekend gemaakt: 08/03/2022 om 21:30. 

Deze give-away is tot stand gekomen zonder commerciële inslag. De reden is publiek enthousiast te maken over paddenstoelen en meer connectie met de natuur. Wij zijn hierin niet aangezet of gesponsord door derden. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!