Geartalk | Waarom gebruik je wandelstokken?

Het gebruik van wandelstokken is in de hiking- en trekkingwereld heel normaal. Je zal heel vaak anderen met stokken zien, maar waarom gebruik je wandelstokken?

‘ik ben toch niet bejaard’, ‘ik vind dit er zo knullig uit zien’, ‘ik doe toch niet aan nordic-walking’. Dit zijn 3 veel bekende zinnen die je hoort wanneer het gaat over wandelstokken. Maar heb jij je weleens bedacht waarom wandelaars überhaupt wandelstokken gebruiken. In deze blog geef ik je alle voordelen van het gebruik van wandelstokken. Misschien overtuig ik je er zelfs van om iedere tocht opnieuw jouw vrienden mee te nemen. 

Waarom gebruik je wandelstokken?

Wanneer je wandelt, of dit nu in de bergen is of gewoon in de bossen vlakbij huis, je gebruikt verschillende spieren. Er Wordt dus druk uitgeoefend op jouw lichaam. Door wandelstokken te gebruiken ondersteun jij jouw spieren bij iedere stap. Kijk maar naar iemand die zijn been gebroken heeft, hij kan enkel licht leunen op zijn been en daarom gebruikt hij krukken. Zo zijn wandelstokken ook hulpstukken onderweg. 

Wist jij dat wandelstokken tot wel 30% je spieren en gewrichten ontzien. Daarnaast train jij ook jouw armen en bovenlichaam bij het gebruik van een wandelstok. Ik heb een lijstje voor je gemaakt met alle voordelen van een wandelstok en dus antwoord op de vraag: waarom gebruik jij wandelstokken: 

Voordelen van wandelstokken gebruiken: 

– Je ontlast je spieren en gewrichten tot wel 30%

– Je traint ook je bovenlichaam

– Door je lichaam te ondersteunen hou je het langere tijd vol. 

– Ze ondersteunen je op instabiele en modderige ondergronden

– Met wandelstokken krijg je een ritme in je looppas 

– Wandelstokken zorgen voor extra evenwicht en balans 

– Je krijgt een betere loophouding door wandelstokken


Waar moet ik op letten bij de aanschaf van wandelstokken?

Wanneer jij gaat hiken dan wil je een wandelstok hebben die je gemakkelijk kan opbergen. Er zijn dan ook wandelstokken die bestaan uit 2 of 3 onderdelen. Vaak kan je ze in elkaar schuiven waardoor je ze gemakkelijk kan opbergen in je rugzak. 

Het materiaal:

Wandelstokken zijn in allerlei verschillende materialen verkrijgbaar. Zo zijn de meeste wandelstokken van lichtgewicht aluminium. Dit is licht maar toch ook een sterk materiaal. Daarnaast is aluminium niet duur. Nu zijn er ook nog lichtere en sterkere opties. Deze zijn natuurlijk ook een stuk duurder. Zo kan je gaan voor carbon of titanium wandelstokken. 

De handgreep: 

Wanneer het om de handgrepen gaat kan je beter kiezen voor rubber of kurken handgrepen dan plastic. Deze gaan vaak eerder zweten en je hebt met een plastieken handgreep minder grip. 

De lengte: 

Kies een wandelstok met de juiste lengte. Je moet natuurlijk wel één hebben die past bij lichaam. Anders ga je er alleen maar minder stabiel en slechter van lopen. Wanneer je staat en je elleboog knikt in 90 graden moeten de handgrepen mooi in je handen vallen en de punt van de stok op de grond komen. Is dit het geval en kan het met de stok die jij uitgekozen hebt dan zit je helemaal goed. Wanneer je stijgt maak jij je stok iets korter, en wanneer jij daalt maak jij je stok langer voor optimale ondersteuning gedurende jouw tocht. 

wandelstokken_Ik Wil Hiken

Nadelen van een wandelstokken

Tuurlijk zijn er ook nadelen aan een wandelstok. Het kan lastig zijn onderweg wanneer je iets uit je tas wil pakken. Vaak maak je jouw wandelstokken met de koortjes vast aan je polsen. Je moet ze dan echt even wegzetten voordat jij gemakkelijk bij je tas kan. Een wandelstok is een hulpstuk, maar je hoef er niet blindelings op te vertrouwen. Materiaal kan stuk gaan, dus wanneer hij op een magische wijze breekt onderweg kan dat lelijke verwondingen opleveren. Ik heb alle nadelen bij het gebruik van wandelstokken voor je op een rijtje gezet:

  • Je kan lastig wat uit je tas pakken
  • Het materiaal kan stuk gaan
  • Door altijd met een wandelstok te lopen kan je jouw natuurlijke balans verliezen
  • Je kan jezelf niet goed opvangen wanneer je valt doordat je jouw handen vol hebt
  • Bij een verkeerde techniek kan je struikelen over jouw stokken

Waar kan ik een wandelstok nog meer voorgebruiken?

Wandelstokken kan je natuurlijk voor veel meer doeleindes gebruiken. Zo is een wandelstok altijd multifunctioneel inzetbaar. Hier een klein lijstje met opties:   

View this post on Instagram

A post shared by Rick | Hikingexpert/Reiziger 🌳 (@ik.wil.hiken)

Als foto statief

Gebruik jouw wandelstok als 1-poots wandelstok. Zo heb jij geen selfiestick meer nodig. Je kan de lussen gebruiken om je telefoon in vast te maken. 

Tent-/tarpstokken

Als jij in een speciale tent of tarp slaapt kan het zijn dat je de stokken kan gebruiken om hem op te zetten. Zo gebruik jij je wandelstokken multifunctioneel. Hier een voorbeeld van een tent die je met stokken kan opzetten. 

Bij ongelukken 

Natuurlijk hoop je dat dit nooit gebeurt. Wanneer jij jij iets breekt onderweg kan jij de stokken gebruiken als krukken. Maar je kan ze ook gebruiken om je been bij ernstige ongevallen te spalken. Wat zelfs een optie is om van 4 stokken een brancard te creëren. 

Als wapen

Je kan jouw wandelstokken inzetten als wapen wanneer dat nodig is. We hopen natuurlijk dat dit evenals het vorige punt je nooit zal overkomen. 

Wees eens origineel en verzin zelf nog een aantal redenen op de vraag: waarom gebruik je wandelstokken!? 

Leer meer over hiken 

Wil jij nu meer over trektochten leren? Bij Ik Wil Hiken vertel ik je meer over wat je nodig hebt als je start heb hiken. Werk ik online samen met professionals en help ik jou te starten met je eerste trektocht dit jaar. Ik hoop dat ik in deze blog de vraag: waarom gebruik je wandelstokken, heb beantwoord en dat dit smaakt naar meer. Lees hier meer blogs over Gear

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!