5 gedragsregels, weg met afval op de trail. 

Oude huisraad, bouwafval, drugsafval, maar ook klein afval als sigarettenpeuken, petflesjes en blikjes kom je vaak tegen. Waarom dit in de natuur beland is voor mij net zo’n grote vraag als voor jou. Je bent in de natuur en wat bezielt je om in een natuurlijke en rustige omgeving afval van je af te gooien? Daarom heb ik hier voor alle hufters een lijst gemaakt met 5 gedragsregels. Deze regels zijn op ieder moment dat jij gaat wandelen toe te passen. 

5 gedragsregels tegen afval in de natuur:

Let op, deze gedragsregels zijn gemaakt voor de hufters die vervuilen, maar ook voor de natuurliefhebbers. Zij hebben het in zich om dit te veranderen. 

1.    Neem een vuilniszakje mee

Ga jij wandelen, dan heb je een flesje drinken mee, een broodje en misschien wel een kaart van het gebied. Maar niet onbelangrijk is een vuilniszakje. Zo kan jij het snoeppapiertje of de broodverpakking gelijk in een zakje doen. Ook kan je kiezen voor een handige herbruikbare vuilniszak. De NKBV heeft een hele leuke ontworpen, de #bergop afvalzak! 

2.    Ruim je keutel op 

Het is een taboe, maar die moeten we doorbreken. Het poepen en plassen in het wild begint namelijk een groot probleem te worden. Steeds meer mensen genieten van de natuur, en natuurlijk moet je op een gegeven moment je behoefte doen. Maar al dat wc-papier langs de trail is geen gezicht. 

Graaf dus een kuiltje doe je behoeft hierin en maak hem weer dicht. Hierin kunnen we veel leren van onze trouwe viervoeters. 

Afval op de trail_Ik Wil Hiken_02
Hikers afval in het Himalaya gebergte

3.    Herbruikbare verpakkingen

Soms raak je misschien per ongeluk een snippertje kwijt van een verpakking. Wil je dit voorkomen verpak je eten dan in een herbruikbare verpakking. Dit geldt overigens ook voor het drinken. Plasticflesjes zijn zo 2020.. 

4.    Blijf op de paden 

Wist je dat het maken van nieuwe paden ook op den duur voor vervuiling kan zorgen. Wanneer jij een nieuw pad creëert zal een ander hier ook over lopen, de ander laat per ongeluk hier wat achter en hierdoor verspreiden we ons afval nog verder over het hele natuurgebied. Hou je daarom aan de gemaakte paden. 

5.    Afval van een ander opruimen

Omdat anderen de gedragsregels aan hun laars lappen moeten degene die houden van de natuur een tandje harder lopen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het afval van een ander opruimen. Ken jij de cleanwalk wandelstok al? Dit is een wandelstok waarmee jij gelijk afval kan prikken. Zo sla jij twee vliegen in één klap. 

Maak een verschil, geen afval op mijn trail!

Woon jij in een prachtig gebied zorg er dan voor dat jij het verschil maakt. Dit doe je door zelf afval te rapen, of door zo min mogelijk plastic mee te nemen als je gaat wandelen. Maak een dagrugzak klaar met alles wat je nodig hebt zonder dat er de kans is dat jij per ongeluk afval achterlaat. Maak een verschil, geen afval op jouw trail.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!