Waarom gebruiken ze liters bij een rugzak?

We hoeven het niet ingewikkelder te maken dan het is. Liters bij een rugzak worden dus gebruikt om de inhoud weer te geven. Zo heb je rugzakken van maar 10 liter tot rugzakken van +100 liter. Zelf heb ik verschillende maten rugzakken voor verschillende tripjes. Zo heb ik een rugzak van 20 liter, maar ook één van 35, 55 en zelfs 70 liter. Iedere trip vraagt om een andere hoeveelheid aan liters. 

Wil je trouwens weten of je rugzak waterdicht is, vul hem dan gewoon met water. Lekt hij aan de buitenkant dan is hij helaas niet waterdicht. Proberen op eigen risico!

Hoeveel liter rugzak heb ik nodig? 

Afhankelijk van wat voor een trip jij gaat maken kan je kiezen voor verschillende rugzakken. Zo heb ik voor verschillende maten een goede rugzak neergezet. Van 10 liter tot 70 liter rugzakken. Kijk welke rugzak aansluit bij jouw tocht. 

Dagtocht rugzak | 10 tot 20 liter 

Ga jij een actieve dagtocht maken dan kan de Lowe Alpine AirZone Active 22 een goede rugzak zijn. Zo is deze gemaakt voor dagtochten waarbij je niet gaat overnachten. Hij is voorzien van ruimte op de rug waardoor je minder zal zweten. 

Bekijk deze rugzak hier.

Familie dagtocht rugzak | 32 liter 

Wanneer je met kinderen op pad gaat, dan wil je misschien net wat meer ruimte in je tas. De Deuter Futura 32 rugzak is geschikt voor tripjes met kinderen. Hij heeft ook een topcontainer, dus je kan hem ook goed gebruiken voor alpine dagtochten waarbij je touwen mee moet nemen. Voor huttentochten in Oostenrijk met lichte bepakking is deze ook uitermate geschikt.

Bekijk deze rugzak hier.

Stevige alpine rugzak | 38 liter

Bij een alpine tocht is het belangrijk dat je een stevige rugzak hebt die wel tegen een stootje kan. Omdat je stijgijzers en meer soortgelijke materialen bij je hebt. Maar je wil ook dat het gewicht niet te hoog is. The North Face Phantom 38 Alpine rugzak is dan precies de rugzak die je zoekt. 

Bekijk deze rugzak hier.

Compacte trekking rugzak | 55 liter 

Ben jij van plan om een meerdaagse trekking te maken, dan kan ik je de rugzakken van Osprey aanraden. Deze Osprey Ariel 55 dames rugzak is zeer geschikt voor trekkings met bepakking. Ook wanneer je meegaat op een expeditie naar Bulgarije van Ik Wil Hiken zal deze rugzak perfect zijn. 

Bekijk deze rugzak hier.

Wildernis rugzak | 75 liter 

Deze rugzakken zie je niet zo veel meer omdat de materialen steeds lichter en compacter worden. Maar wanneer jij alle wildernis essentials mee wil nemen dan is dit een perfecte rugzak. ZO is de Fjällräven Kajka een rugzak voor de echte survivalaar. Deze rugzakken zijn een stuk zwaarder, maar echt unbreakable. 

Bekijk deze rugzak hier.

Duffelbag rugzak | 95 liter 

De grootste rugzakken van dit moment zijn toch wel de duffelbags. Deze rugzakken worden vaak gebruikt bij expedities en om kostbare outdoor materialen te vervoeren. Je zal The North Face Base Camp Duffel dan ook vaak zien bij basecamps in bijvoorbeeld het Himalaya gebergte. Overigens ook een perfecte tas in een kleinere maat voor korte tripjes waarbij je soms kort moet hiken.  

Bekijk deze rugzak hier.

Comfort belangrijker dan aantal liters bij een rugzak

Ik raad vaak mensen aan om eerst een rugzak uit te proberen voordat je ermee op stap gaat. Dit kan je vaak doen bij speciaalzaken als Bever en ASadventure. Hier hebben ze verschillende formaten en merken rugzakken. Zo weet je zeker dat je op pad gaat met een rugzak die past bij jouw ruglengte en lichaam. 

Wil je extra hulp en persoonlijk advies? Bij Bever kan je winkelen op afspraak. Bekijk deze link.

Compacte en lichte rugzakken 

Vooral wanneer jij op trektocht gaat met je rugzak is het goed om te kijken naar de materialen die je meeneemt. Wanneer jij lichtere en compactere spullen hebt dan kan je misschien ook beter kijken naar een lightweight backpack. De liters bij een rugzak die licht van gewicht is zijn vaak een stuk lager. Zo kan je al een meerdaagse trekking maken met een 30 tot 50 liter rugzak. Afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid en het gewicht en het formaat van je bepakking. 

Extra informatie voor de Ik Wil Hiken reizen 

Sinds 2022 organiseert Ik Wil Hiken ook trektochten, huttentochten en expedities. Zo willen we bij Ik Wil Hiken al onze deelnemers volledig informeren voordat ze met ons op pad gaan. Voorafgaand aan de reis ontvang je wekelijks een mailtje met aanvullende informatie over de reizen. Van informatie over de locaties tot rugzakken en welke kleding je hebt beste kan dragen. Bij Ik Wil Hiken geven we je op alle vlakken extra kennis. Bekijk hier het aanbod van onze reizen.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!