Iedere week kan je van mij een geartalk artikel verwachten. Deze week hebben we het over een singlewall tentje, namelijk de 3f ul gear lanshan 2 pro.
Vandaag gaan we het weer hebben over een speciaal soort tentje. Dit tentje is gemaakt van lichtgewicht nylon. Het gaat hier om een singlewall tentje. Zo hebben we in de lichtgewicht tentenfamilie twee uitstaande tenten. De singlewall tentjes die je met je eigen wandelstokken moet opzetten of de freestanding tenten waar de stokken bij in zitten. Ik zelf kocht een 3f ul gear lanshan 2 pro. Dit is één van de goedkopere singlewall tenten op de markt. Je hebt ze nog lichter in gewicht, maar voor mij was dit voldoende.
Table of Contents
De specificaties:
Laten we eerst even de specificaties bekijken voordat we het hebben over de tent zelf.
- Gewicht: 915 gram
- Afmetingen: 270 cm (lengte) x 120 cm (hoogte)
- Pakmaat: 35cm x 15cm
- Buitentent: 20 D dubel gecoat siliconen
- Binnentent: 20 D nylon of 15D nylon (3 of 4 seizoensoptie)
- Onderzijde: 20 D silicone gecoat nylon
Bekijk deze singlewall tent hier
Wil jij de Lanshan 2 Pro snel in huis hebben? Bestel dan via deze link.
Waarom ik koos voor de 3f ul gear lanshan 2 pro
Aangezien ik deze tent nog niet volledig heb getest kan ik niet zeggen hoe hij me tijdens een echte meerdaagse trekking bevalt. Ik zal hem meenemen naar Bulgarije, maar ook naar tijdens een tocht van 4 weken naar Noorwegen zal de tent mee gaan.
Ik heb veel onderzoek gedaan naar een singlewall tent. Er zijn heel veel verschillende soorten en een paar daarvan kosten behoorlijk wat geld. Zo heb je de Zpacks Duplex tenten of de singlewall tenten van Hyperlite mountain gear. Deze tenten kosten meer dan €600,- per stuk en dat vond ik zelf wat te prijzig. Toen kwam ik al snel uit bij dit alternatief. Zo was de Lanshan 2 Pro nog een €200,- en weegt hij maar 200 gram meer. Dat vond ik de prijs toch dubbel en dwars waard.
Op het eerste gezicht is dit een zeer compacte tent. Zo voelt hij licht aan in de hand en is hij enorm compact. Hij is nog compacter dan mijn slaapzak. Zonder gebruiksaanwijzing kon ik hem opzetten binnen 5 minuten tijd. Je krijgt er veel haringen bij, dat is ook nodig om de buitentent goed te spannen. Binnen in de tent heb je voldoende ruimte, al helemaal wanneer je met 1 persoon op pad gaat. Ga je met twee personen dat wordt het wat knusser en zal je rugzakken buiten de tent moeten neerleggen.
Waarom wel een single wall tent aanschaffen?
Ik heb zelf twee soorten tenten. Zo heb ik een Msr Mutha Hubba voor drie personen, dit is een freestanding tent. Daarnaast heb ik nu dus de Lanshan 2 Pro welke een singlewall tent is. Maar waarom zou je nu wel of juist niet voor een singlewall tentje moeten gaan tijdens jouw trekking?
Lichtgewicht op pad
Je hebt in de hikingcommunity een aantal verschillende hikers. Je hebt zij die gewoon een 70L rugzak meenemen en dit vullen met 20 kilo aan materialen. De meest voorkomende is de lichtgewicht backpacker. Hij/zij wil graag letten op het gewicht, maar het moet niet ten koste gaan van comfort of extreem veel geld gaan kosten. Dan heb je nog de ultralight hiker. Deze zal altijd letten op al zijn of haar grammen. Dus van het afzagen van een tandenborstel tot slapen in de meest compacte tentjes. Deze hiker kiest altijd voor een singlewall tent omdat deze minimaal 300 gram schelen in gewicht, tot wel een kilo is sommige gevallen.
De pakmaat
Waar het gewicht in jouw rugzak automatische lichter wordt zal ook je pakmaat kleiner worden. Vooral wanneer jij kiest voor de Lanshan 2 Pro of een andere singlewall tent. Zo is de pakmaat van de Lanshan Pro: 35cm bij 15cm. Dit is enorm compact een klein. Hij neemt nog minder ruimte in dan je slaapzak.
Makkelijk om op te zetten
Een singlewall tent is vaak heel recht toe recht aan. Dat betekent dat opzetten geen enkele moeite kost. Het is even kijken de eerste keer naar hoe hoog je stokken moeten voor de perfecte set-up. Maar wanneer je deze gevonden hebt zet je hem heel gemakkelijk op.
Waarom niet een singlewall tent aanschaffen?
Maar natuurlijk zijn er ook hikers die liever met een hangmat of met een freestandingtent op pad gaan. Daarom zet ik ook voor je op een rij waarom je hem niet zou willen kopen.
Condensatie in de binnentent
Bij een singlewall tent zal je op een aantal stukken maar één laag aan tent hebben. Bij een freestanding tent heb vaak een binnen en een buitentent die van elkaar af worden gehouden door de stokken. Hierdoor zullen deze tenten minder condenseren. Bij de Lanshan 2 pro heb je meer condensatie aan de binnenzijde van je tent. Je kan dit voorkomen door goed de ventileren gedurende de nacht. Maar tijdens koude nachten heb je dan wel weer een warmere slaapzak nodig.
Lopen met wandelstokken
Bij een singlewall tentje heb je wandelstokken nodig om hem op te zetten. Wandel jij nooit met wandelstokken dan is de Lanshan Pro of andere singlewall tent dus niks voor jou. Ik zie dit dan ook niet als een nadeel, maar voor sommige mensen kan het wel als een nadeel voelen.
Niet overal op te zetten
Je kan een freestandingtent makkelijker overal opzetten doordat je maar een paar haringen nodig hebt voor enkel de buitentent. Bij een singlewall tent zal je meer moeite hebben als je hem bijvoorbeeld op droog terrein wil gaan opzetten. Dat kan je als een nadeel zien, afhankelijk van de gebieden waarin jij overnacht.
Meer over een hiking uitrusting weten?
Ik vertel je in mijn blogs van alles over hiking. Over hiking uitrustingen, maar ook over allerlei andere zaken die je moet weten. Ook laat ik je meer zien via mijn Instagram account. Daar deel ik dagelijks posts en stories over mijn leven en hoe ik de hikingwereld beleef. Wil je meer weten blijf me dan volgen via deze kanalen.