Welke bepakking heb je nodig voor een Hike en Survival?

Wil je de natuur in trekken en er eigenlijk niet meer uitkomen? Een Hike- & Survival is dan misschien wel wat voor jou. In deze blog vertel ik je wat voor bepakking je hiervoor nodig hebt.

De wildernis in en leren over de natuur terwijl jij de dagelijks aan het hiken bent. Dat is waar je mij blij mee maakt en vele andere outdoor liefhebbers. Maar voor zo’n tocht heb je wel wat spullen nodig. Zo heb ik zet ik precies de materialen op een rij die je nodig hebt. Allereerst wil je vooral niet met te veel gewicht op pad gaan. Lichtgewicht verplaatsen is daarom wel de key voor een fijne hike en survival. In deze blog laat ik je dus zien dat je met weinig bepakking goed kan overleven. 

Ik organiseer ook hike en survivals in Bulgarije. Bekijk deze reizen hier

Een sterke rugzak 

Jouw rugzak moet wel tegen een stootje kunnen, want je zal van de ongebaande paden afgaan. Dit betekent dat je wild paden volgt. Soms kan dat betekenen dat je op handen en voeten door de bosjes moet kruipen. Een sterke rugzak is dan dus een vereiste. Ikzelf gebruik een Herder Gear Zaino. Dit is een lichtgewicht rugzak van 50 liter van enorm duurzaam materialen. X-pack heet het materialen waarvan hij is gemaakt. Dit wordt ook gebruikt voor zeilen van schepen, enorm sterk en duurzaam dus. 

Lichtgewicht rugzak_ Ik Wil Hiken_04

Tent of een hangmat? 

Tijdens de Hike en Survival in Bulgarije kies ik voor een hangmat. Hier heb je maar weinig vlakke ondergronden dus moet je wel een plek vinden om te kunnen slapen. Daarom kies je voor een hangmat in plaats van een tent, want twee bomen zijn gemakkelijk te vinden. Lees je dus altijd goed in, de regio waar je naar toe gaat bepaald ook waar je in overnacht. 

Een tent kies ik buiten dit soort trekkings eigenlijk altijd. Ga je bijvoorbeeld naar Zweden dan weet je zeker dat je genoeg plekken tegenkomt waar je kan overnachten met de tent. En hier kan je tegelijk ook een hike en survival doen. 

Je kan zelfs kiezen voor een tarp wanneer je slaapt in de wildernis. En als je echt extreem wil survivallen dan bouw jij jouw eigen shelter. Dit kost natuurlijk wel veel tijd en daarmee zal een lange hike er waarschijnlijk niet inzitten.

Slaapzak of slaapmatje

Een slaapzak is natuurlijk altijd aan te raden. Afhankelijk van de periode en de regio waar je naar toe gaat kies je voor een meer of minder geïsoleerde slaapzak. Een slaapmatje daarentegen heb je niet per direct nodig wanneer jij slaapt in een hangmat. Hier wordt vaker gebruik gemaakt van een onderdeken of een isolatielaag doormiddel van plastic onder je hangmat. Dit is dus vooral een kwestie van testen voordat je op pad gaat met een hangmat in de wildernis. Hier lees je meer over hangmat slapen.

hangmat slapen_ik wil hiken_01

Water zuiveren 

Schoon drinkwater is misschien wel het belangrijkste om te overleven tijdens een hike en survival. Zorg daarom voor twee grote flessen met water wanneer je niet zeker weten of je snel weer water tegenkomt. Vervolgens kan je ervoor kiezen om je water te koken, dit neemt vaak veel tijd in beslag. Je kan ook aquatabs meenemen voor het destilleren van je water. Deze kosten niet veel, en zijn erg klein en compact dus makkelijk om mee te nemen. Ikzelf combineer deze aquatabs met de Steripen Ultra UV, hiermee kan je water zuiveren doormiddel van UV-techniek. Eén liter water is al gezuiverd in 90 seconden. 

Outdoor voeding 

Je kan bij een hike en survival kiezen voor meerdere soorten voedsel. Zo kan je kiezen voor vriesdroogmaaltijden, ik zelf eet de nieuwe Plenny Pot XL wanneer ik ga hiken. Maar je kan ook kiezen voor losse rijst of noodles. Deze zijn vaak nog goedkoper en je kan dit gewoon in de winkel halen. Voor ontbijt kies ik altijd voor havermout gemixt met noten en rozijnen. Hier doe je wat heet water bij en je bent klaar voor de ochtend. 

Maar je kan natuurlijk ook uit de natuur eten. Al heb je na een lange dag hiken waarschijnlijk wel zin in lekker wat te eten. Het is dus niet handig om helemaal enkel op de natuur te vertrouwen. 

Sterke en bewegelijke outdoor kleding 

Voor een goede hike en survival wil je bewegelijke kleding aan doen. Een shirt maakt op zich niet zo veel uit. Maar een goede lange outdoorbroek is belangrijk. Je zal waarschijnlijk vaak op je knieën zitten tijdens het maken van vuur, je wordt snel vies door al het klauteren. Maar je wil ook bewegelijk blijven tijdens het hiken. Bij Revolution Race hebben ze verschillende soorten outdoorbroeken. Ikzelf droeg tijdens de hike en survival in Bulgarije de RVRC GP Pro Pants Dark Olive

Meer weten over hike en survival?

Wil je meer weten over trekkings in de wildernis? Ik ga met Ik Wil Hiken jaarlijks op pad de wildernis in. Zo organiseren we ook volgend jaar weer een hike en survival in Bulgarije. Een unieke reis naar de top van de Balkan. In het Rila gebergte vind jij de werkelijk hoogste piek van de Balkan. Wil je meer uitleg over deze reis? Bekijk dan dit artikel: ‘‘wildernis trekking bulgarije uitgelegd’’

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!