Iedere week kom ik met een geartalk artikel, een item dat je nodig hebt in je uitrusting. Vandaag hebben we het over een freestanding tent, tussen de tenten van MSR in dit de Mutha Hubba NX3.
Vandaag hebben we het over de freestanding tent. Maar wat is een freestandigtent nu precies. Over het algemeen bestaat een freestandingtent uit twee gedeeltes. Zo heb je de binnen en de buitentent. De reden dat het een freestanding tent heet is omdat hij ook zonder haringen kan staan. Bij een freestanding tent zicht licht aluminium buigbare stokken. Het design van de stokken bepaald vaak de inhoud van de tent.
Table of Contents
De specificaties
Om je wat extra informatie te geven over de MSR Mutha Hubba heb ik de specificaties voor je op een rij gezet:
- Gewicht: 2.27 kilogram
- Afmeting: 213 cm (lengte) x 172 cm (breedte) x 112 cm (hoogte)
- Pakmaat: 53 cm x 17 cm
- Buitentent: 20D Ripstop nylon & DWR
- Binnentent: 15D Nylon micro mesh
- Vloertent: 30D ripstop nylon, 3000mm durashield, polyurethane & DWR
Bekijk deze freestanding tent hier
Waarom koos ik voor de MSR Mutha Hubba
Samen met Laura heb ik deze tent gekocht. Dit was voornamelijk bedoeld voor onze reizen, maar natuurlijk ook het hiken. Ik ben een MSR-fan van de eerste minuut dat ik ben begonnen met hiken. Zo heb ik nooit met een andere tent gelopen dan de tenten van MSR. Dit is vooral door de prijs-/kwaliteitverhouding. De tenten van MSR zijn niet duur voor wat je ervoor terugkrijgt.
In het begin liepen wij met een MSR Elixer 3 persoons tent, dit was een prettige tent, maar toch een beetje te zwaar. Toen ben ik gaan kijken tussen de modellen die beschikbaar waren op de markt. Ik heb de MSR Hubba modellen vergeleken met de de MSR Freelite en zelfs de MSR Carbon reflex. Maar toch kozen wij voor de één na grootste 3 persoons MSR Mutha Hubba NX3. Dit heeft vooral te maken met de hoogte van deze tent. Zo is het echt een huisje in vergelijking met de lagere Carbon Reflex en de Freelite. Maar toch is hij laag in gewicht en weegt hij slechts 2.27 kilogram. Voor een de 1 persoons MSR Hubba is dat zelfs: 1.30 kilogram.
Let’s talk about: MSR Mutha Hubba NX3
Waarom wel een freestanding tent aanschaffen?
Sta jij op het punt om een tent aan te schaffen? Dan is het wellicht goed om eens de blog te lezen die ik eerder al schreef over de singlewall tent. Zo kan jij beide hiking tenten met elkaar vergelijken en een goede keuze maken. Dit zijn de redenen om te kiezen voor een freestanding tent:
Goede doorluchting
Het klinkt misschien ook wel alsof het kouder wordt in je tent. Dat kan zo zijn, maar het is wel een stuk gezonder om een goede doorluchtig in je tent te hebben. Wanneer jij gebruik maakt van een warme slaapzak dan zal de extra lucht die door je tent heenloopt helemaal geen hinder zijn. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor minder condensvorming. Condens is weer vervelend omdat je bij een meerdaagse trail je tent nat moet inpakken, wat je tent uiteindelijk niet ten goede komt.
Overal neerzetten
De freestanding tenten zijn toch wel een beetje de holy grill wanneer het gaat om backpacking en hiken. Dit heet vooral te maken met het opzetten van de tent. Zo gaat het heel gemakkelijk en doordat je niet tot nauwelijks haringen hoeft te gebruiken kan je hem praktisch op iedere terrein opzetten. Let op, want je moet wel je voortentjes met haringen opzetten en voor een perfecte set-up wil je natuurlijk alle hoeken goed vastzetten.
Waarom niet een freestanding tent aanschaffen?
Er zijn ook redenen waarom jij niet zou willen kiezen voor een freestandingtent. Zo zal je het toch af moeten wegen op moment dat jij voor het eerst een tentje gaat kopen. Ik heb zelf een singlewall tent en een freestanding tent waardoor ik altijd kan kiezen.
Gewicht
Helaas zijn de freestanding tent over het algemeen zwaarder dan de singlewall tenten. Wil jij dus echt lichtgewicht op pad, dan zou je moeten kiezen voor een singlewall. Al worden ook de freestandingtenten tegenwoordig een stuk lichter. Je hebt een aantal freestandingen tenten zoals de MSR Carbon Reflex die al bijna even licht zijn als de singlewall tenten van bijvoorbeeld Z-packs.
Grotere pakmaat
De pakmaat van een freestanding tent kan behoorlijk wat groter zijn. Dit heeft vooral te maken met de tentstokken. Zo kan je de pakmaat niet zelf bepalen omdat je altijd afhankelijk bent van de stokken. Veel hikers kiezen er daarom voor om de stokken apart in te pakken. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de zijkant van je tas. Hierdoor bepaal jij zelf in welke pakmaat hij in je tas gaat. Maar doe je de stokken bij de tent in, dan zit je vast aan één vaste pak lengte.
Meer materiaal
Dit heeft ook weer een beetje te maken met de pakmaat, maar niet helemaal. Want materiaal zou een reden kunnen zijn om niet te kiezen voor een freestandingtent. Zo heb je vaak een binnen- en een buitentent. Dat maakt de tenten een stuk groter en dus uiteindelijk een grotere pakmaat. Als jij als een minimalist over de trail wil lopen dan kies je voor een singlewall tentje omdat je daarbij het minste materiaal gebruikt voor toch een volwaardige tent.
Verschillende tenten van MSR
MSR heeft in de jaren veel verschillende tenten op de markt gebracht. Zo proberen hiermee te concurreren met bijvoorbeeld Big Agnes, die tenten voor soortgelijke prijs op de markt brengt. Een duurder merk is toch wel Hilleberg, die ook freestanding tenten maakt. Maar deze zijn in vergelijking met MSR toch vaak een keer zo duur. Laten we de verschillende modellen van MSR eens op een rij gaan zetten:
MSR Elixer tent
Dit was de eerste tent van MSR die ik in huis had. Zo heb ik mijn eerste hiking trips dan ook gemaakt met deze tent. Maar als je bedenkt dat ze bijna een keer zo zwaar zijn als de tent die ik nu heb, is dat misschien wel gekkenwerk geweest. De reden dat de Elixer modellen een stuk zwaarder zijn heeft voornamelijk te maken met het 40D ripstop nylon dat wordt gebruikt voor de buitentent. Dit is een stuk dikker en zwaarder dan dat van de MSR Hubba modellen. Het voordeel hiervan is dat het ook een stuk beter tegen heftige regenval kan. Maar voor lange afstanden is hij hierdoor minder geschikt.
Je hebt ook bij de MSR Elixer serie verschillende maten. Je hebt de MSR Elixer 1, de MSR Elixer 2, de MSR Elixer 3 en de MSR Elixer 4 tenten. De laatste is perfect als backpacking gezinstent met twee jongere kinderen.
Bekijk hier de MSR Elixer tent
MSR Hubba NX tent
Deze tenten heb je in verschillende soorten en maten. Zo is dit model licht van gewicht, maar zou je nog lichter kunnen met één van de modellen hieronder. De Hubba tenten in een aantal verschillende soorten. Zo heb je de Hubba NX Solo, je hebt de Hubba Hubba NX die voor twee personen is gemaakt, en je hebt de bovenstaande Mutha Hubba NX, die voor 3 personen is gemaakt. Eerder hadden ze ook een model voor 4 personen, maar deze wordt helaas niet meer verkocht. Al deze tenten zijn er met twee verschillende keuzes in kleuren. Zo heb je de witte/creme-kleurige modellen en de groene buitententen.
De MSR Hubba is zo gemaakt dat hij zeer licht van gewicht is, maar je wel binnen in de tent kan zitten en met een beetje werk je zelfs heel gemakkelijk kan omkleden. Dat is de reden dat veel backpackers en lange afstandswandelaars ook kiezen voor deze tent in plaats van de Elixer modellen die toch een stuk zwaarder zijn.
Bekijk hier de MSR Hubba NX tent
MSR Freelite tent
Nog een ander model dat ze bij MSR jaren geleden op de markt hebben gebracht is de MSR Freelite tent. Waar de MSR Hubba NX tenten al redelijk aan de lichtgewicht kan zijn kan het nog lichter en zo hebben ze bij de MSR Freelite tenten serie gekozen voor een ander model. Hierbij is er minder ruimte in de binnentent waardoor er minder stokken nodig zijn. Ook is er gekozen voor gaas in de binnentent in plaats van nylon. Dit maakt hem toch weer 100 tot 200 gram lichter per tent. De buitentent is gemaakt van hetzelfde materiaal, alleen in de nieuwe updat hebben ze een snede gemaakt in de buitentent en de zijkanten hoger gemaakt. Hierdoor kan er geen regen binnen komen, maar is hij minder goed beschermd tegen de wind. De MSR Freelite 1 persoons tent weegt zo’n 900 gram, wat ongelofelijk licht is voor een freestanding tent.
Ook bij de Freelite tenten van MSR kan je kiezen tussen verschillende maten. Je hebt de MSR Freelite 1 persoons, de MSR Freelite 2 persoons en de MSR Freelite 3 persoons tent. Allemaal dus extreem licht van gewicht.
Bekijk hier de MSR Freelite tent
MSR Carbon reflex tent
Deze tent hoor thuis in de featherweigt categorie. Dat betekent dat hij extreem lichtgewicht is voor een freestanding tent. Misschien wel één van de lichtste modellen op de markt. Dit komt onder andere door de carbon stokken die worden gebruikt bij deze tent. Een 1 persoons MSR Carbon reflex tent weegt minder dvan 800 gram. Dat is ongelofelijk licht voor een tent met een binnen en buitentent, stokken en haringen. De tent zelf heeft een enorm compact pakmaat en is minder groot dan een foam slaapmatje. Tentzeil van deze tent is gemaakt van 7D ripstop nylon met een goede waterdichte coating. De MSR Carbon reflex tent is geschikt voor iedereen die extreem licht onderweg wil gaan en niet hoeft te letten op de centjes. Zo is de 1 persoons versie van deze tent al €550,-.
Natuurlijk zijn deze tenten ook verkrijgbaar in andere modellen. Zo heb je heb je de MSR Carbon reflex 2 persoons tent en de MSR Carbon reflex 3 persoons tent.
Bekijk hier de MSR Carbon reflex tent
MSR Front Range piramide tent
Dit is toch wel een trekkerstentje waarmee je zeker gaat opvallen tijdens een trail. Zo is dit een tarptent die niet onder de freestanding categorie hoort. Je moet hem namelijk opzetten met je wandelstok. Echter hoef je hem maar op te zetten met één wandelstok, wat het uiteindelijk toch licht van gewicht maakt. Je kan ervoor kiezen om enkel met een tarp op stap te gaan, maar er is ook een binnentent voor deze piramidetent verkrijgbaar. Binnen is er meer dan genoeg ruimte, want het is een 2 persoons tent die nog extra ruimte vrij houdt voor hiking uitrusting en om te koken. Daarnaast weegt hij inclusief de binnentent zo’n twee kilo. Dat is nog vrij zwaar voor een tent zonder stokken, maar dan heb je wel een uniek model op de trail. Het nadeel van deze tent is toch wel dat hij geen voortent heeft, dus in de regen zal je binnen moeten koken.
Bekijk hier de MSR Front Range piramide tent
Meer weten over hiken?
Na deze blog nog niet genoeg gehad? Ik schrijf enorm veel blogs over hiken en alles wat daar maar iets mee te maken heeft. Van tenten tot slaapzakken, maar ook voeding en natuur. Bij Ik Wil Hiken kom je altijd aan je trekken op gebied van hiking en outdoor. Wil je een keer zelf op pad met een tentje? Ik verhuur binnenkort ook materialen zodat jij gewoon op pad kan gaan zonder problemen. Ook kan je natuurlijk met mij mee tijdens één van de belevingstochten, meer weten? Bekijk hier de 2 daagse trektochten in Nederland die ik organiseer.