Wildkamperen in Nederland, doe het bij paalcampings 

Paalkampeerplaatsen in Nederland zijn plaatsen waar jij legaal kan wildkamperen. Laatst heb je daarover al deze blog kunnen lezen. Op zo’n paalkampeerplaats staat soms een waterpomp en je kan hier gratis bivakkeren. Maar hoe vind ik deze plekken makkelijk en waar kan je het beste wildkamperen in Nederland? 

Wil jij zelf een keer kamperen midden op de Veluwe? Ga mee met de Belevingstochten van Ik Wil Hiken. Samen met een ecoloog of wildpluk expert, yogadocent en bushcrafter een trektocht maken door Nederland. Bekijk hier welke weekenden beschikbaar zijn.

Wat is paalkamperen? 

Ik wil toch eerst even wat duidelijkheid geven over een paalkampeerplaats. Het is namelijk geen camping. Doordat het geen camping is zijn er geen voorzieningen behalve soms een waterpomp. Er staat een grote paal met daarom informatie over de plek. Dit zijn regels waar eenieder die wil slapen op die plek zich aan moet houden. Vroeger werden de paalcampings door Staatsbosbeheer onderhouden, maar inmiddels zijn er andere initiatiefnemers die ze bijhouden. 

Wat zijn de regels op een paalcamping?

Er zijn 5 hoofdregels die vrijwel over hetzelfde zijn:

  • Binnen een straal van 10 meter van de paal mag je kamperen 
  • Je mag er maximaal 72 uur kamperen. (wel graag je tent afbreken na 10 uur en opzetten na 17:00/18:00)
  • Er mogen per paalkampeerplaats maximaal 3 kleine tentjes staan. (3 persoonstentjes zijn de maximale grote die gehanteerd wordt)
  • Er mag geen afval achter gelaten worden 
  • Openvuur is ten strengste verboden (koken met je eigen brander is toegestaan)

In Twente en Overijssel mag je enkel bivakkeren op een paalcamping. Dus in de ochtend voor 10:00 vertrekken en niet voor 17:00 je tent opzetten. 

Waar in Nederland kan ik paalkamperen?

Wildkamperen in Nederland kan door een nieuw verbond maar op een paar kleine paalcampings. De meeste zijn er in de omgeving Twente en in Brabant. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met de 5 mooiste paalcampings in Nederland. Omdat ze soms moeilijk te vinden zijn staan de coördinaten in de link. 

Start Hiking_Wildkamperen in Nederland_Ik Wil Hiken
Rechten: Start Hiking

De 4 mooiste paalcampings in Nederland:

Hondenven (Overijssel)

Deze plek ligt in de buurt van Hengelo. Nabij een prachtig kleine plas ligt een paalcamping. Verscholen in de natuur is hier plek voor één tentje. Je slaapt op een unieke locatie tussen de akkers en de bossen in. Dit is een plek bedoeld om te bivakkeren. Dus in de ochtend weer vroeg in de benen. 

Bekijk hier de locatie > 

De Lutte (Overijssel)

Na een heerlijke nacht in de natuur nog een bakje koffie? Bij deze locatie zit een schuur van Natuurmonumenten. Hier kan je tegen een kleine vergoeding een bakje koffie halen. Je kijkt daarnaast uit over de weilanden en zit midden in de bossen. Een mooie plek voor de echte natuurliefhebber. 

Bekijk hier de locatie  >

Avelingen (Zuid-Holland)

Dit is één van de meest bezochte paalcampings in Nederland. De reden is de goede ligging. Dichtbij is een parkeerplaats, maar ook voor fietsers en wandelaars is hij makkelijk te bereiken. Nu is deze locatie desondanks wel prachtig om eens te bezoeken. Er is hier genoeg plek voor meer tentjes en ook wordt er weleens vuur gemaakt. Dit is wel geheel op eigen risico. 

Bekijk hier de locatie  >

Däneborg (Noord-Brabant)

Deze paalkampeerplek is onderdeel van een scoutinggroep. Daarom is het ook een hele leuke plek om een nacht te verblijven. Ze onderhouden het goed en als je geluk hebt kan je zelfs een vuurtje maken. 

Bekijk hier de locatie  >

Alle paalcampings van Staatsbosbeheer gesloten

Staatsbosbeheer heeft al zijn paalcampings op 1 juni 2020 gesloten. Dit met toedoen van de coronamaatregelen. Of alle paalcampings op termijn weer opengaan is de vraag. Als je geen risico op een boete van rond de 140€ wil lopen dan ga je deze paalcampings op dit moment beter uit de weg. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!