Starten met paragliden? 10 stappen naar zelfstandig vliegen

Wil jij beginnen met paragliden maar weet je niet hoe je moet starten, in deze blog leg ik het je uit. Zo ben ik bezig met het halen van mijn luchtwaardigheid zodat ik zelfstandig mag gaan vliegen. In 10 stappen vertel ik je hoe ook jij dit kan waarmaken.    

Hoog in de lucht zweven, misschien is het een lang gekoesterde droom. Wellicht heb jij weleens een tandemvlucht gemaakt en zou je het heel graag zelfstandig willen doen. Ikzelf ben begonnen met vliegen bij een paragliding school in India. Maar ook vanuit Nederland kan jij leren vliegen. Er zijn zelfs mogelijkheden om in Nederland zelf te vliegen zodat jij helemaal niet naar het buitenland hoeft. Starten met paragliden is helemaal niet zo ingewikkeld, als je maar weet waar je moet beginnen. 

Starten met paragliden in 10 stappen

Je hebt niet in twee dagen je papiertje waarmee jij zelfstandig kan gaan vliegen. Nee, dit kost tijd. Ik leg je in deze blog precies uit wat er nodig is om zelfstandig te leren vliegen. 

1.    Maak een tandemvlucht 

Ik spreek niet uit eigen ervaring, want zelf heb ik nooit een tandemvlucht gemaakt. Maar ik hoor van veel dat zij hun hart zijn verloren aan de sport toen ze voor het eerst een tandemvlucht maakten. Na een tandemvlucht weet je hoe het voelt om in de lucht te hangen en het kan echt een enorme gamechanger voor je zijn. 

2.    Start met paragliden en schrijf je in bij de KNVvL 

De KNVvL is de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de luchtvaart. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat jij je officiële brevet kan halen. In Nederland heet paragliden: ‘’zweefvliegen’’. Maar onder de KNVvL vallen ook de piloten van vliegtuigen, luchtballonnen, drones en parachutisten die uit een vliegtuig willen springen. Wanneer jij je officiële brevetten wil halen zal jij je moeten inschrijven bij deze vereniging. 

3.    Bezoek de website van een paragliding school 

In Nederland hebben we een aantal paragliding scholen. Deze scholen bieden bijvoorbeeld reizen aan naar het buitenland, techniekdagen aan het strand en/of liervluchten in Nederland. Bij reizen in het buitenland gaat het vaak om berggebieden waar je kan gaan leren hoe het is om in de bergen te vliegen. Liervluchten zijn vluchten waarbij je aan een lijn vast zit en daarmee de lucht in wordt getrokken. Dit wordt vaak gedaan op een groot weiland (lierterrein). Aan het strand kan je soaren en doordat er vaak een goede wind staat kan je hier perfect je techniek trainen. 

starten met paragliden_ Ik Wil Hiken _03

4.    Maak een keuze wat je wil gaan doen en boek je vlucht 

Nu komt het dichtbij en is het tijd om je keuze te maken. Wil jij in de bergen paragliden dan zal je toch echt naar het buitenland toe moeten. Zo krijg je alleen je berg brevet wanneer jij genoeg hoogtevluchten hebt gemaakt. In Nederland kan je gaan voor je lier brevet. Dus wil jij starten met paragliden en voor je brevet willen gaan zal je een keuze moeten maken waarom je eigenlijk wil gaan vliegen. Heb jij je keuze gemaakt dan is het tijd om je vlucht te gaan boeken. 

5.    Lees en kijk video’s voor je begint 

Iedere paragliding school doet het anders, maar bij veel is het de bedoeling dat jij zelf je studie doet voordat je begint. Het is slim om een maand voordat je vertrekt eens de boeken erbij te pakken. Zo kan jij op de website van de KNVvL alle theorie vinden die je uiteindelijk moet kennen voor je examen. Maar je kan ook veel informatie vinden via YouTube. En vaak krijg je van de school zelf ook video’s die je moet weten voordat je gaat starten. 

6.    Tijd voor oefenen aan de grond 

Ervan uit gaand dat jij in het buitenland gaat vliegen is het nu tijd voor je eerste vlucht. Spannend natuurlijk, maar je wordt niet zomaar de lucht in gestuurd. Zo ga je eerst aan de grond zo veel mogelijk oefenen met de glider. Je krijgt uitleg over hoe de paraglider nu eigenlijk vliegt en wat je moet doen om goed te kunnen sturen. Afhankelijk van hoe snel jij het oppikt zal je zien dat jouw instructeur je naar boven laat gaan. 

7.    starten met paragliden, je gaat nu beginnen 

Waaaah, spannend! Het is tijd om de lucht in te gaan en te gaan zweven als een vogel. Iets waar je al die tijd naar toe hebt geleefd staat op het punt om te beginnen. Met instructies in je oor van de hoofd-instructeur word je klaar gemaakt op de start. Nu ga je echt van start: ‘je zet je paraglider op en neemt een kleine aanloop’. Daar hang je dan! Vanaf hier zal je luisteren naar alles wat je instructeur zegt totdat je weer veilig met twee benen aan de grond staat. Gefeliciteerd, je hebt jouw eerste vlucht gemaakt en dat is een groot compliment waard! 

8.    Oefenen, oefenen en nog eens oefenen 

Nu begint het grote werk! Je zal moeten oefenen en het zo vaak mogelijk moeten gaan doen. Een echt goede piloot kan je ontdekken aan zijn groundhandeling skills. Daarnaast zal je oefeningen moeten doen en zal je minimaal 40 bergvluchten gemaakt moeten hebben voordat je voor je luchtwaardigheidsverklaring kan gaan. Je zal dus vaker mee moeten met vluchten naar het buitenland voordat je daadwerkelijk zelfstandig mag gaan vliegen. 

paragliden in Bassano _ Ik Wil Hiken

9.    Genoeg vluchten gemaakt, tijd voor je luchtwaardigheidsverklaring 

Heb jij al je oefeningen afgerond en heb je alles gedaan wat er in het boekje staat dan mag je gaan voor je luchtwaardigheidsverklaring. Starten met paragliden was één, maar het heeft je vast toch even gekost voordat jij hier bent gekomen. Een cursusweek lang zal jij tegenover de instructeur moeten aantonen dat jij luchtwaardig bent en jouw brevet waard bent. Wanneer zij aan het einde van de week overtuigd zijn van jouw kunnen dan zullen ze aangeven bij de KNVvL dat jij luchtwaardig bent en zal jij jouw brevet kunnen aanvragen. 

10. Je theorie-examen en dan ben je er klaar voor 

Je mag nu bijna zelfstandig gaan vliegen. Want je moet nog je theorie-examen halen. Dit is echt iets waarvoor je even flink mag gaan zitten. Je zal een flink boek moeten doorspitten en de kennis moeten hebben over het klimaat, weersveranderingen, je glider en regels in de lucht. Het is dus studeren geblazen. Ben je geslaagd? Dan is het tijd om je papiertje aan te vragen, je te verzekeren en mag je zelfstandig gaan vliegen. 

Starten met paragliden, zelfstandig de lucht in

Yes, nu mag je eindelijk zelfstandig gaan vliegen. Vanaf hier zullen er veel deuren opengaan en zal je wellicht je eigen glider en harnas willen halen zodat jij overal in Europa vliegen kan. Maar je kan altijd blijven leren, zo kan je ook nog gaan voor de tweede brevet, je tandembrevet of zelfs als instructeur aan de slag. Hoe gaaf het ook is. Het is en blijft een gevaarlijke sport, je doet er dus slim aan om hier en daar eens aan je skilllevel te schaven. Daarom blijft het goed om af en toe mee te doen aan een bergcursus zodat je kan blijven leren.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!