Hoe wij ons tactisch hebben voorbereid op Hunted into the Wild | Inside the hunt 

Wil jij weten hoe wij ons hebben voorbereid op Hunted into the wild? In inside the hunt vertel ik je meer over onze vlucht. 

Wij wisten al dik een jaar dat we mee zouden doen aan Hunted into the Wild. Maar door corona werd het tot twee keer toe uitgesteld. Zo hadden we hierdoor wel alle tijd om ons voor te bereiden. Maar wat wisten wij nu van tevoren over het programma? Waar kan je jezelf in voorbereiden? En welke materialen neem je mee die je tactisch kan gebruiken? Wij hebben onszelf dit soort vragen gesteld en op basis van zes seizoenen Hunted en twee seizoenen Hunted Vips hebben we ons voorbereid. 

Wat wisten we voordat we begonnen? 

Om het voor alle kandidaten spannend te houden wordt niet alles verteld voordat je gaat beginnen. Zo wisten wij dat we 10 dagen moesten proberen uit handen te blijven van de Hunters. Dit niet in Nederland, maar in de bossen in het buitenland. Waar dit dan zou zijn werd ons niet verteld tot een paar dagen voor dat we vertrokken. Toen kregen we niet het gebied te horen, maar alleen het klimaat en waar je jezelf op moest kleden. Ook wisten we dat ze geen gebruik konden maken van pintransacties of camerabeelden. 

Zo konden we ongeveer bedenken dat ze hunters zouden inzetten die weten wat ze doen. Van ervaring in spoorzoeken tot ervaring in het overleven in de wildernis. Dat het Stani, Boris, Joke en Nolan waren die achter ons aanzaten hadden we niet kunnen voorspellen. Misschien waren we toch nog wat te naïef. 

Onze tactieken op een rij:

We hadden onszelf een aantal dingen voorgenomen voordat we op pad gingen. We hadden ons fysiek wel voorbereid, maar hoe zit het met het tactische stukje. Wat kan je doen? 

Sneller verplaatsen dan zij denken

Wij hadden ons voorbereid op hoe hunters zoeken. Dit doen ze in cirkels vanaf een ‘’sign’’ (voetafdruk of spoor). Het maken van deze cirkels kost tijd. Zolang wij ons dus sneller zouden verplaatsen dan dat zij zouden verwachten dan blijf je altijd in een veilig zone. Het gevaar van deze tactiek was wel dat we de eerste twee keer als eerste aankwamen in een safecamp. Het had ook gekund dat we gepakt zouden worden door een hinderlaag. Daarom hebben voor het derde safecamp een andere tactiek gehanteerd. 

Stilte overleg fluisterend 

Je wil natuurlijk niet dat je gepakt wordt doordat de Hunters je in de verte horen. Aan het begin van de eerste dagen ging dit goed. Maar later in het spel verlies je dit ook wel een beetje. Je moet je voorstellen dat je 7 dagen rondloopt en geen spoor ziet van de Hunters. Je gaat jezelf bijna afvragen of ze er wel zijn. Daardoor ga je soms harder praten dan je eigenlijk zou moeten doen. 

Rick en Laura_Hunted in to the wild_Strategie_Ik Wil Hiken_02

Dit is de finale 

Als jij meedoet aan een spel of misschien wel aan een bepaalde wedstrijd, dan is er een tactiek om jezelf er doorheen te slepen. Fysiek hoef jij helemaal niet in staat te zijn het te kunnen halen. Maar mentaal kan je winnen door je te bedenken hoe het is om te winnen. Met een mentaliteit van: ‘we zien het wel’ kom je er niet. Ze noemen deze tactiek: ‘’the endstate’’. Hoe ziet het einde van de vlucht of de wedstrijd eruit? Wordt je ontvangen met bloemen, raak je misschien emotioneel? Probeer alles in je hoofd te prenten en dat beeld gedurende de wedstrijd vol te houden. Zo sleepten wij elkaar er mentaal doorheen. 

Geen sporen maken 

Dti is een tactiek die enorm lastig is om vol te houden. Maar je wil af en toe een decoy neerzetten. De hunters laten denken dat je ineens verdwenen bent of in verwarring brengen. Zo gingen we stukjes achteruitlopen. Sprongen we over stenen heen en meer van dit soort manoeuvres om maar uit het zicht van de hunters te blijven. 

Een vishaakje 

Een techniek die we hadden geleerd is het vishaakje. Deze pasten we toe wanneer we pauze gingen houden. Wat je dan doet is je doel voorbijlopen. Je loopt bijvoorbeeld over een pad en je ziet een goede plek om pauze te houden. In plaats van er gelijk heen te gaan, loop je er op zo’n honderd meter aan voorbij. Daarna loop je er naartoe in een grote cirkel. Zo creëer je een vishaakje. Op deze manier zie jij hunters voorbij komen lopen, maar ook voor honden werkt het goed omdat zij het geur volgen. Je hebt dus nog een momentum om te ontsnappen. 

Rick en Laura_Hunted in to the wild_Strategie_Ik Wil Hiken_04

Voorbereiden op Hunted into the Wild? 

Wij hebben ons zeker niet alleen voorbereid. Zo hebben we mensen gevraagd die expliciete kennis hadden of bepaalde vaardigheden. 

Een capture and evasion cursus

Samen met de mannen van S.A.S. hebben wij een hele dag getraind in de bossen. Zo kregen we onder andere een kaart en kompas training aan het begin van de dag. Later op de dag gingen we veel meer letten op hoe je als voortvluchtige sporen maakt. Waar kan je nu op letten en hoe loop je het beste over het pad. Maar ook hoe kan je ontsnappen aan een hond. Wat doe je bij de komst van een helikopter? Dit heeft ons goed geholpen tijdens onze vlucht. 

Bellen met Dennis van Kamp van Koningsbrugge 

Omdat het niet helemaal te vergelijken was met de ‘’normale’’ Hunted, heb ik contact gezocht met Dennis. Hij is finalist van Kamp van Koningsbrugge en we konden daarom echt wat leren van hem op gebied van doorzettingsvermogen. Zo leerde hij ons om een ‘’endstate’’ te picturen. Dit betekent dat je in je hoofd bezig bent met de finale. Je weet in je hoofd al helemaal hoe het zal gaan. Door dat constant voor jezelf te blijven herhalen kom je er makkelijker doorheen. Dit is een techniek die ook door militairen wordt gebruikt om mentaal door een strijd heen te komen. 

Volg Dennis hier

Bellen met oud kandidaat Hunted

Wij gingen in gesprek met Ralph. Hij is oud kandidaat van de ‘’normale’’ hunted en heeft ons vooral tips gegeven over hoe het werkt achter de schermen en hoe je hier mee moet omgaan. Zijn grootste tip was: ‘laat je niet gek maken. Het is een flinke productie die meegaat, maar laat dat je niet weerhouden van je doel’.   

Volg Ralph hier

Last minute bijleren van een Korps Marinier 

Een vriend van ons zit bij het Korps en hij kende nog wel iemand die ons goed zou kunnen helpen in onze voorbereiding. Omdat de cursus toch al even geleden was wilden wij een paar dagen voor onze vlucht de kennis even laten bijspijkeren. Zo heeft hij ons geholpen met een paar tactieken zoals: het vishaakje, snelle verplaatsing en overnachtingstactieken. Later in de blog lees je hier meer over. 

Welke tactische materialen hadden we mee? 

Touw 

We bedachten dat het misschien nodig was om een rivier over te steken. Wanneer we bruggen zouden tegenkomen was onze tactiek om ons te verplaatsen en opzoek te gaan naar een andere plek. Om dit het veiligste te kunnen doen zou iemand naar de overkant gaan en een touw spannen. Zodat de ander veilig kon oversteken. Dit touw konden we ook weer inzetten voor spannende afdalingen. 

Verrekijker 

Je moet altijd in de verte kunnen kijken wat je vijanden doen. Zo gebruikten wij een verrekijker op tactische punten. 

Minder bepakking 

Wij hadden maar één setje kleding mee en zo min mogelijk aan bepakking. Dit omdat een tactiek was om snel te verplaatsen. Wanneer je lichte bepakking hebt loop je sneller. Dat was dan ook onze beredenering. Deze blog gaat over onze uitrusting tijdens Hunted into the wild

Meer tactieken bij Hunted into the Wild 

Laura en ik genieten er enorm van om de tactieken bij andere deelnemers te zien. Zo had Iwan zijn tas volgestopt met dames spullen (ondergoed etc..). Dan zou het lijken alsof de tas van dames was wanneer hij die in één keer moest achterlaten. Ook Marianne en Evelien hadden en gouden plan met een timer op een telefoon. Je kon dus ook zeker in de voorbereiding heel veel doen om de hunters te slim af te zijn. 

Ben je benieuwd naar meer inside the hunt? Hier vind je meer blogs.  

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!