Ben jij van plan om een trektocht te gaan maken in onstuimiger weer? Dan heb ik een lijst gemaakt met de beste storm bestendige brander van 2023.
Afgelopen maart heb ik een trektocht van twee weken gelopen in stormachtige condities. Zo kampeerden we in de sneeuw, maakten we soep in een storm en liepen we dagenlang door de regen. Gedurende deze condities was ik blij dat ik een goede storm bestendige brander mee had. Dit is de reden dat ik dit artikel schrijf. Om jou ervan te overtuigen dat een goede storm bestendige brander tijdens een trektocht zeker aan te raden is.
Table of Contents
Trektocht brander kopen? Hier moet je zeker op letten
Betrouwbaarheid
Iets volgens mij het belangrijkste is wanneer je een trektocht brander aanschaft is de betrouwbaarheid. Je moet je voorstellen dat je een trektocht loopt en je brander gaat ineens stuk. Je hebt droogmaaltijden mee, en kan die met geen mogelijkheid meer opeten. Dat wil je ten alle tijden zien te voorkomen. Om erachter te komen of je een betrouwbare brander in het vizier hebt is door te kijken naar reviews van gebruikers. Ik kijk altijd naar de hoeveelheid sterren, maar nog liever naar de tekst die erbij staat. Zo krijg je een goed beeld van de brander die je wil aanschaffen.
Gewicht
Tijdens een trektocht telt iedere gram. Er zijn grammenjagers die hun tandenborstels afknippen of die in plaats van een tent onder een tarp slapen. Dit allemaal om gewicht te besparen. Voor een trektocht brander geldt dit net zo goed. De lichtste trektocht brander weegt rond de 70 gram. Ikzelf vind de Coleman Firelite zeker een aanrader.
Kooktijd
Op het moment dat je de hele dag op pad bent geweest, dan is er niets lekkerder dan je potje klaar te maken. Vaak zet ik mijn brandertje neer, zet heet water op en ga mijn tent opzetten. Zodra ik klaar ben kan ik gelijk gaan eten. Maar wanneer je tussendoor even wat wil gaan eten moet de kooktijd niet te lang duren. De brander- en kooksystemen verschillen behoorlijk van elkaar in kooktijd en vermogen. Dit is dus goed om naar te kijken.
Verkrijgbare brandstoffen
Voor een trektocht brander zijn er een aantal verschillende brandstoffen verkrijgbaar. Je kan gaan voor propaan, butaan of benzine. In de meeste gevallen is het een mix van butaan en propaan. Maar het is vooral belangrijk dat je voor een brander kiest waarvan je de brandstoffen gemakkelijk kan krijgen. De schroef gas blikjes zijn vrijwel overal in Europa te krijgen. De top 6 beste storm bestendige branders gebruiken allemaal deze gas blikjes.
Bediening
Het nadeel van mijn Jetboil vind ik dat wanneer hij begint te koken het moeilijk is om hem uit te zetten. De draaiknop zit best ver onderop en je kan het pannetjes niet makkelijk losmaken wanneer het water aan het koken is. Hierdoor krijg je soms gloeiendheet water over je handen. Het is goed om hier op te letten bij het aanschaffen van een trektocht brander. Kan je hem makkelijk zachter en harder zetten bijvoorbeeld.
Top 6 beste storm bestendige branders
#1 Coleman FyreStorm
Op de nummer één in mijn lijst komt de Coleman Fyrestorm. Er zijn een aantal dingen die meetellen wanneer je de beste storm bestendige brander kiest. Zo kijk ik niet alleen naar kwaliteit en gewicht, maar ook naar het design en de prijs. Dit is de reden dat ik uitkom bij de Coleman Fyrestorm brander. Deze brander is rond de € 80,-, hiervoor krijg je een stabiele en zeer compacte storm bestendige brander.
Hij hoort bij de HyperFlame modellen van Coleman. Deze is speciaal ontworpen voor iedereen die houdt van wildkamperen en dit in alle weersomstandigheden wil kunnen doen. Het windblock-systeem zorgt ervoor dat er nauwelijks wind bij de vlam kan komen. Daarnaast is hij voorzien van een verchroomde pan drager met roestvrije poten. Dit zorgt ervoor dat hij niet zomaar stuk zal gaan of gaat roesten. De Coleman Fyrestorm weegt 136 gram en is hiermee een super licht gewicht brander voor tijdens zware condities.
#2 Jetboil Flash
Een grote favoriet die echt thuishoort op de tweede plek is de Jetboil Flash. Dit is een brander en pan in één. Dat maakt het extra handig. Jetboil doet zijn naam eer aan, want binnen slecht 100 seconden heb jij jouw water al gekookt. Het kost je dus erg weinig tijd en dat is waarom de Jetboil een tweede plek bezet in deze lijst. Ik ga al jarenlang op pad met de jetboil Zip, maar de Flash is lichter van gewicht en heeft meer inhoud dan de Zip versie.
De reden dat hij niet op de eerste plek terecht komt is toch het gewicht. Hij weegt 371 gram en kost zo’n 135,-. Dat maakt hem een stuk duurder dan andere storm bestendige branders op de markt. Wel is de Jetboil voor het vermogen ontzettend efficiënt. Zo kan je voor een gasblikje van 100 gram maar liefst 12 liter water koken. Reken dus maar uit dat je per persoon ongeveer een week op stap kan met één klein gasblikje.
#3 Primus Express Spider 2
De Primus Expres Spider 2 is een multifunctionele brander, die gemaakt is voor slecht weer. Wat gelijk opvalt in vergelijking met de andere branders, is dat hij groter is. Zo heeft hij een driepoot die je op de grond kan zetten. Hierdoor hoef je niet te vertrouwen op de stabiliteit van je gasblikje en staat je kooksysteem altijd strak overeind. Het gasblikje kan je apart neerzetten en verbinden met een gaskabel. Er zit een makkelijke bediening op waarmee je simpel hem harder en zachter zet.
Het voordeel is dus vooral dat hij stevig staat en dat de bediening uitstekend is. Maar het grote nadeel is toch wel het gewicht en de grootte van deze storm bestendige brander. Zo weegt hij 200 gram en kan je hem niet klein inpakken zoals bij de FyreStorm van Coleman. Wel kan je hem gemakkelijk met de Multifuel kit omtoveren tot een benzine brander. Hij heeft een vermogen van 2000 watt en de brandtijd voor een gaspatroon van 100 gram is zo’n 50 minuten. Dit is vergelijkbaar met een Jetboil.
#4 Soto WindMaster
Dit is nog een brander waar ik ontzettend goede verhalen over hoor. Helaas is het geen product die ik zelf gebruikt heb. Het makkelijke aan de Soto Windmaster is dat je geen vuur nodig hebt. In slechte weersomstandigheden kan je gewoon gebruik maken van de Piëzo-ontsteking. Op deze manier kan je altijd een vuurtje krijgen. De Soto Windmaster heeft meermaals prijzen geworden voor het design en het lichte gewicht. Daarnaast is hij uitstekend geschikt om te gebruiker in harde wind en slecht weer.
De vlam staat dicht bij de pot. Hierdoor is hij de wind de baas. De Soto Windmaster bestaat uit twee onderdelen waardoor je hem nog compacter kan maken en makkelijker kan meenemen. In totaal kook je een halve liter water in zo’n 150 seconden. Dit is de lichtste brander die wij in de lijst hebben staan met 67 gram.
#5 Optimus Crux
Dit is een lichtgewicht brander die volgens gebruikers enorm betrouwbaar is. Voor de beoordeling van deze brander ben ik vooral uitgegaan van andere gebruikers. Zo heb ik hem zelf nooit in handen gehad. Er wordt gezegd dat dit een storm bestendige brander is, maar hier heb ik toch wel mijn vraagtekens bij. Als ik hem vergelijk met een brander als de Fyrestorm van Coleman, dan zie je toch gelijk dat de wind gemakkelijk in contact komt met een vlam.
Maar het model is zeker een plek op nummer vier waard. Zo is hij supercompact en gemakkelijk mee te nemen in je rugzak. De Optimus Crux brander weegt maar 83 gram en is hiermee zeker een licht gewicht en storm bestendige brander. Hij heeft een vermogen van 3000 watt dus je weet zeker dat je ontzettend snel je potje klaar hebt.
#6 MSR Windburner
Sommigen noemen het een namaak van de Jetboil en anderen noemen het een opwaardering van de Jetboil. Een feit is dat de MSR Windburner een veel gekochte storm bestendige brander is. Zo is hij net als de Jetboil compact mee te nemen in je rugzak. Dit maakt hem ideaal voor tijdens trektochten. Door een goede efficiënte brander wordt de warmte evenredig verdeeld over de onderkant. Echter is de kooktijd lang niet zo snel als bij de Jetboil Zip. 270 seconden moet je wachten totdat je 1 liter water hebt gekookt.
Ook is dit met afstand de zwaarste storm bestendige brander die in de lijst staat. Met 587 gram is dat toch een flink gewicht in vergelijking met de andere branders in deze lijst. Ik heb deze brander daarom ook op de zesde plek in deze top 6 gezet. Daarentegen is het wel een brander waar je altijd van op aan kan. De kwaliteit laat niets te wensen over. Maar zelf verwacht ik toch wel iets meer van een storm bestendige brander van bijna € 200,-.
Mijn keuze voor Storm bestendige brander
Jarenlang heb ik de Jetboil Zip gebruikt als brander voor tijdens mijn trektochten. Het voordeel is dat je een kookpot en brander in één hebt. Ook is hij zoals je hierboven kan lezen uitermate geschikt voor tijdens zwaar weer. Helaas valt het gewicht van de Jetboil wat tegen. Hij weegt 340 gram. Terwijl een brander als de Coleman Fyrestorm (136 gram) en een Soto New River 1 liter pot (118 gram) samen 254 gram wegen. Dat scheelt toch weer bijna 100 gram.
Dus vraag je mij naar de keuze die ik ga maken voor mij volgende trektocht, dan kan het goed zijn dat je me ziet met een combinatie van brander en pannetje. Tijdens condities zoals ik heb gehad tijdens de Coast to Coast walk in Engeland zou ik kiezen voor een Coleman Fyrestorm. Dit is een betaalbare en zeer goede brander. Zeker een aanrader om mee te nemen tijdens je volgende trektocht.
Meest gestelde vragen over storm bestendige gasbranders
Een storm bestendige brander is een brander die je kan gebruiken bij hevige weersomstandigheden. Denk hierbij aan regenval, hard windstoten, sneeuw en kou. Dit is een brander die je op alle schroef gas blikjes kan gebruiken. Maar het beste kan je hem gebruiken in combinatie met een winterbestendig gasblikje.
Ja, over het algemeen is het zwaarder dan een brander die niet bestendig is tegen storm. Er wordt materiaal gebruikt om wind van de vlam weg te houden. Ook wordt er vaak gekozen voor een krachtigere brander. Door verschillende stormvaste functies is hij ook een stuk zwaarder. Een storm bestendige brander weegt tussen de 87 – 449 gram.
In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van opstaande rand rondom de brander of de vlam. Door een dun raster van gaas kan de wind niet goed bij de vlam komen. Daarnaast hebben storm bestendige branders een groter vermogen. Hierdoor zal de vlam minder snel uitgaan door de wind.
Ja, alle storm bestendige branders zijn ook te gebruiken wanneer het niet stormt. Alleen verbruiken ze vaak iets meer energie. Je zal dus meer gas mee moeten nemen wanneer je gaat kamperen of een trektocht gaat maken.
Afhankelijk van je brander kan je Propaan, butaan of zelfs benzine gebruiken. Een goede keuze tijdens stormachtige condities is een mix van 80% butaan en 20% propaan. Propaan kan bevriezen terwijl Butaan tot -27 graden nog steeds kan presteren.