Ben jij van plan om naar Polen te gaan voor een outdoor vakantie. Dan mag je het Bieszczady nationaal park zeker niet missen. In dit uitgestrekte gebied heb je kans op het spotten van beren, wolven en lynxen. Ik liep in dit gebied de mooiste dagtocht.
Wanneer jij ultieme wildernis wil opzoeken en echt even helemaal alleen wil zijn in een groot bosrijk gebied dan is het Bieszczady nationaal park een goede om te beginnen. Uit het uiterlijkste zuid- oostelijke punten van Polen vind je dit park. Met prachtige plekken om heerlijk uit te rusten van een dag lang hiken en mooie toppen met uitzicht over Oekraïne wil je hier zeker naar toe. In dit artikel lees je over de mooiste dagtocht in dit natuurpark.
De mooiste dagtocht in Bieszczady: Naar de top van de Tarnica
Je kan zelf kiezen waar je gaat starten. Zo gebruikte ik als uitvalsbasis Ustrzyki Górne dit omdat er een camping zit, meerdere eetgelegenheden en (niet onbelangrijk) een kleine buurt supermarkt.
Vanaf april gaat er een klein pendelbusje om het uur heen en weer richting Wolosate vanaf waar je de dagtocht kan beginnen. Wolosate is het meest zuidelijke dorp van Polen, wat een leuk feitje is. Het kost 7 zloty (+/- 1,5€) om het gebied te betreden. Hierna loop je mooi via de velden omhoog richting de top van de Tarnica. Het is een flinke beklimming dus onderschat het vooral niet. Je zal in totaal zo’n 700 meter moeten klimmen om de top te halen.
De tocht door het bos duurde zo’n uur wanneer je het bos uitkomt zie je de top met een mooi groot kruis erop al liggen. Nu beginnen de traptreden. Vergeet niet af en toe even achterom te kijken, want het mooie uitzicht begint nu ook te komen. Wanneer je deze hebt gehad zie je dat je meerdere kanten op kan, maar om de top te bereiken zal je nog 15 minuten licht moeten stijgen.
Genieten van het uitzicht op de top
Wanneer je na 2 uur lopen de top hebt bereikt is het tijd voor een goede pauze. Je hebt hier meerder bankjes en kan genieten van het uitzicht over Oekrainë en de prachtige groene toppen. Ik heb hier zelf een kleien siësta gehouden en heerlijk wat dingen opgeschreven en gegeten voor ik weer verder ging.
Als je bent uitgegeten is het tijd om je weg te vervolgen. Je loopt nu weer 15 minuten naar beneden en volgt vanaf hier rood wit rood. Je zal nu over de kammen ongeveer 6 kilometer teruglopen richting Ustrzyki Görne. Deze kammen geven je een gevoel alsof je in de jungle bent beland. Met veel varens en soms dichte bebossing zal je niet gelijk denken dat je in Polen bent.
Verwonder je over het wilde Polen
Ik heb mij deze hele dagtocht in Bieszczady verwonderd over hoe wild Polen eigenlijk is. Ik wist dat Polen een mooi en wild land was, maar dit nationale park was een plek voor de echter hiker bij uitstek. Uitgestrekte bossen en veel plekken waar geen wandelpaden liepen. Hoe vaak zie je in Nederland een natuurgebied waar je niet volledig doorheen kan lopen? Hier in Polen waren er lange uitgestrekte stukken waar de dieren de baas waren, dat noem ik wild.
Ook de gedachte dat je ieder moment een wild dier zoals een beer, een wolf of een lynx kan tegenkomen vond ik behoorlijk stoer. Daarom staat dit park hoog op mijn lijstje om nog eens naar terug te keren. Ik liep zelf een tweedaagse tocht, maar kwam verschillende mensen tegen die al weken aan het hiken waren. Naar mijn mening is dit gebied het hiking paradis van Polen. Wild, bos, goeie wegbewijzering, en bier na afloop.
Tips voor deze dagtocht:
Je kan deze dagtocht op meerdere manieren beginnen. Zo kan je in Wolosate overnachten en starten en terugkomen met een pendelbus vanaf Ustrzyki Görne. Wanneer jij liever met een tentje slaapt kan je het beste overnachten in Ustrzyki Görne en in de ochtend de pendelbus pakken richting Wolosate. Dan eindig je gewoon weer in het dorp en kan je gelijk genieten van een biertje. De camping is niet duur en kost je zo’n 5/6 € p/p per nacht.
Wanneer je niet overnacht hou dan rekening met parkeerkosten van tussen de 10 en 25 zloty per dag.
Hier nog de link naar een GPX-bestand van deze route. Wil je meer weten over het gebruiken van een GPX-bestand. Hier heb ik eerder al een artikel over geschreven.