Leer wandelen in 4 makkelijke stappen

Door de provincie GelDderland ben ik gevraagd om een 4 weken lang iedere week een artikel te delen. Als wandelcoach leek mij dat natuurlijk ontzettend leuk. Maar ik wilde dit ook graag via mijn eigen website te delen! In deze blog leg ik aan de hand van vier stappen uit hoe jij kan beginnen met wandelen. 

Wandelen is iets heel makkelijks en je kan starten wanneer je wil. Maar het is alleen nog maar leuker wanneer jij het op een goede manier doet. Zo voorkom jij dat je blessures oploopt en zorg je ervoor dat je fysiek nog beter in staat bent om langere afstanden te lopen. 

Leer wandelen in 4 stappen:

Deze week gaan we het hebben over hoe jij in 4 stappen kan beginnen met wandelen. Want hoewel iedereen kan wandelen moet je toch op wat dingen goed letten. Zo is het goed om te kijken naar jouw schoenen en kleding, maar ook over jouw techniek en wandelritme ga ik wat vertellen in dit artikel.

1.    Wandelschoenen

Als jij begint met wandelen kan je het misschien nog wel afdoen met een paartje sneakers uit de kast. Maar zodra jij meer kilometers achter elkaar wil lopen zijn goede wandelschoenen een juiste investering. In Nederland kan je dan langs een wandel- of bergsportspeciaalzaak gaan, deze voorzien jou van de juiste informatie en goede tips. Wandelschoenen zijn opgedeeld in een A, B, C en D categorie. Zo kan jij het in Nederland goed afdoen met een A-categorie wandelschoen. Deze zijn goed voor vlakke ondergronden en geven daarnaast de juiste demping. 

2.    De juiste wandelkleding

 Ook je kleding bij een lange wandeling speelt een grote rol. Jij kan behoorlijk veel last krijgen van bijvoorbeeld een prikkend t-shirt of een kriebelige spijkerbroek. Daarom is het aan te raden om eens te kijken naar fijne kleding. Een sportshirt kan bijvoorbeeld al een goede start zijn bij een wandeling. Zo’n shirt voert beter vocht af voor wanner jij transpireert. Wil jij echt kiezen voor het beste materiaal, dan is merino wol een goede optie. Merino wol geurt niet, is rekbaar en zit lekker. Ook hiervoor kan je vaak terecht bij een berg- wandelsportwinkel. 

3.    Lopen in een lekker ritme 

1, 2, 3, 4. Heb jij een beetje een ritmegevoel? Wandelen kan veel doen voor jouw ritmegevoel. In goede wandeltermen noemen we dit een wandel tred. Je loopt alleen maar lekkerder wanneer je in je eigen ritme loopt. Daarom is het ook af en toe aan te raden alleen te lopen. Wat ook kan helpen bij het versterken van jouw wandelritme is het gebruik van wandelstokken. Ik kan goed begrijpen dat jij geen stokken gebruikt bij een ommetje door de woonwijk. Zelf gebruik ik in de bergen graag wandelstokken. Dit is goed voor het ritme en het ondersteund je lichaam. Goed om te zeggen: ik ben 28 jaar, wandelstokken zijn dus echt niet alleen voor oudjes.

4.    De wandeltechniek

Je moet natuurlijk wel letten op hoe jij wandelt. Bij een verkeerde wandeltechniek kan jij blessures oplopen. Maar hoe wandel je nu op de juiste manier? Zorg dat je jouw voeten neerzet met de punt naar voren. Ook wanneer jij jouw been naar voren brengt zorg dan dat je dit recht doet. Daarnaast moet je jouw voet goed afwikkelen. Zo zet je jouw hak neer en rol je jouw voet af richting je tenen. Probeer hierbij niet te veel af te zetten vanaf je tenen. Dit kan ervoor zorgen dat jij bepaalde spieren gaat overstrekken. Volgende week vertel ik je meer over dit onderwerp. 

Leer nog meer over wandelen 

In de komende vier weken zal ik iedere week een blog plaatsen. Maar alsof het nog niet genoeg is neem ik je ook mee via mijn Instagram account. Via @ikwilhiken leer ik je het begin stappen om onderweg te gaan. Ook kan je natuurlijk de Hike- & Natuurtraining aanschaffen als je echt wil beginnen met meerdaagse tochten te lopen. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!