Nieuwe wandelschoenen? 15 tips voor de een wandelaar

Zijn je wandelschoenen deze zomer niet goed bevallen? Dan geef ik je 15 tips voor het kiezen van de juiste wandelschoenen voor volgend jaar. 

De zomer is voorbij, en jij bent misschien wel helemaal warmgelopen voor een tocht volgend jaar. Maar je bergwandelschoenen liepen toch niet zo lekker als je dacht. Daarom is het slim om nu alvast je bergwandelschoenen voor volgend jaar te halen. Met een paar goede tips kan jij de juiste keuze maken voor die ultieme trektocht over een jaar. Zo heb je ook alle tijd om te trainen voor je wandeldoelen! 

Tip 1: Welke verschillende wandelschoenen zijn er?

Als je nieuwe wandelschoenen wil, is het goed om te weten welke verschillende types er zijn. Binnen de wandelschoenen is er gekozen voor 4 verschillende categorieën. Deze lopen uiteen van een lichte wandeling in Nederland tot een alpine tocht hoog in de Alpen. 

Categorie A: Dit is een wandelschoen met een flexibele zool. Dit betekent dat hij gemaakt is voor terrein met weinig oneven heden. In Nederland is een Categorie A wandelschoen meer dan genoeg. Behalve als je met zware bepakking gaat wandelen. 

Categorie B: Ga je de bergen in of ben je van plan om met bepakking zwaarder dan 15 kilo te wandelen? Dan kan een categorie B wandelschoen iets voor jou zijn. Deze hebben hogere ondersteuning om je enkels en zijn geschikt voor bergachtig terrein. 

Categorie C: Dit zijn hoge wandelschoenen met een stugge zool. Deze zijn geschikt voor als je hoger de bergen in gaat en wandelt over grote rotsen. 

Categorie D: Ga jij de hoge bergen in en zelf wandelen over gletsjers en door de sneeuw? Dan wil je een zware hoge bergwandelschoen met een stevige zool. Je kan hier ook stijgijzers onder bevestigen en deze wandelschoenen zijn niet comfortabel voor een gewone wandeltocht. 

Voor de meeste wandelaars is een A/B wandelschoen voldoende. Maar je ziet ook steeds vaker wandelaars kiezen voor trailrunners als je fast-and-light wil zijn. Bekijk hier goede wandelschoenen in de categorieën A en B

Grisport_Eiger Mid_Ik Wil Hiken_Trainen voor wandeltocht_02

Tip 2: Welke tocht ga je lopen?

Ga je oriënteren op je volgende wandeltocht. Waar ga je wandelen? Dit maakt een groot verschil in het kiezen voor de geschikte wandelschoen. Ga je een huttentocht maken in de Alpen of ga je het Pieterpad lopen? Welk doel heb jij voor ogen? 

Heb je jouw keuze gemaakt? Dan kan je kijken naar de 4 verschillende categorieën hierboven. Zo maak jij 100% de juiste keuze. 

Tip 3: Meet je voeten 

Wandelschoenen en een gewone sneaker kan je niet met elkaar vergelijken. Wandelschoenen zijn gemaakt om actief mee te wandelen. Dit betekent dat er veel wrijving ontstaat en dat je veel druk zet om deze schoenen. Een sneaker is meer gemaakt om bijvoorbeeld mee te slenteren, maar je zit er ook uren stil mee achter je bureau op het werk. 

Maar waarom is het dan zo belangrijk om je voeten te meten? Omdat je tot in de halve maten nauwkeurig wil weten hoe lang je voeten zijn. Op deze manier weet je zeker dat je geen blaren gaat krijgen doordat je toch te strakke schoenen hebt gekozen. Bij bergsportwinkels kan je vaak je voeten laten meten. Knip wel even je teennagels vooraf, dat is wel zo hygiënisch. 

Tip 4: Ademende of waterdichte schoenen?

De keuze tussen ademende of waterdichte wandelschoenen is een erg belangrijke. In bepaalde seizoenen ben je gebaad bij goede ventilatie, dit terwijl je in een ander seizoen misschien juist meer isolatie wil. Vaak moet je denken aan seizoenen als de herfst en de winter voor waterdichte wandelschoenen. In de zomer en de lente kan je beter uit de voeten met een ademende schoen. 

Tip 5: Wandelschoenen passen na het wandelen 

Het klinkt een beetje raar, maar er zit een goede theorie achter het passen van wandelschoenen pas nadat je een wandeling hebt gemaakt. Dit zit namelijk zo:

Tijdens het wandelen zetten je voeten iets uit. Dit komt door de doorbloeding en vocht dat in je voeten komt. Wanneer je niet wandelt heb je waarschijnlijk een kleinere omtrek van je voeten. Als je dus na een wandeling aankomt bij een Bergsportspeciaalzaak, dan heb je een reëler beeld van hoe je voeten zullen zijn tijdens je komende wandeltocht. 

Meer weten over blaren? Luister naar deze podcast aflevering om van je blaren af te komen

Tip 6: Vraag of een rondje mag lopen

Heb jij je beoogde schoenen aan? Vraag dan altijd of je even een stukje mag lopen. Sommige winkels hebben zelfs een kleine wandeling door de winkel gemaakt zodat jij je schoenen zo goed mogelijk kan testen. Let vooral goed op bij een afdaling of een heling omhoog. Waar zitten je tenen in de schoen en voelt hij nog steeds prettig? 

Bij sommige winkels mag je zelfs buiten een rondje lopen. Dit geeft een nog betere indicatie van de beste schoen. 

Tip 7: Ga naar een bergsportspeciaalzaak 

Een gewone sneaker is lang niet zo specialistisch als een bergwandelschoen. Ga daarom altijd langs een bergsportspeciaalzaak voor het passen van je wandelschoenen. Zij kunnen je tips geven en de juiste informatie over een schoen. In sommige wandelwinkels zoals de Bever hebben ze zelf technieken om volledig je voeten uit te lezen. Zo kunnen ze voor jou de perfecte wandelschoen vinden. 

Ik Wil Hiken_Grisport_lichtgewicht wandelschoenen_04

Tip 8: Koop nieuwe zolen 

Ondanks dat je al een behoorlijk bedrag hebt uitgegeven aan een wandelschoen zijn vaak de wandelzooltje niet erg goed. Daarom adviseer ik om altijd nieuwe zooltjes te halen. Een wandelzooltje zorgt vaak net voor iets meer ondersteuning en hierdoor loop je bijvoorbeeld rechter op en in een betere houding. Hier vind je meer informatie over wandelzooltjes

Tip 9: Ga op een doordeweekse dag 

Voorkom dat je niet geholpen kan worden en ga op een doordeweekse en rustige dag naar de winkel. Zo heb ik zelf weleens op een zaterdag een half uur gewacht tot ik maar naar huis ben gegaan. Want het was zo ontzettend druk. Op deze manier word je ook geholpen hoe je geholpen wil worden, en dat is in alle rust. 

Tip 10: Doe dikke sokken aan 

Ga je een wandeltocht maken in de winter of in het najaar dan kan het behoorlijk koud zijn. Je zal dan dus warme dikke wandelsokken aan hebben. Maar ga je jou schoenen passen in de zomer, dan zal je automatisch dunnere sokken aan hebben. Een goede tip is dus om warme en dikke wandelsokken mee te nemen. Op deze manier koop je niet te kleine schoenen.

Tip 11: Merk of looks zijn onbelangrijk 

Soms valt je oog gelijk op een bepaalde kleur wandelschoen of één waarvan je de looks het mooiste vindt. Dit is een grote valkuil. Want soms kunnen juist deze wandelschoenen minder goed zitten of niet geschikt zijn voor jouw voeten. Pas dus ook schoenen waarvan je niet gelijk gelukkig wordt, en laat je altijd informeren door een specialist. 

Grisport_Eiger Mid_Ik Wil Hiken_Trainen voor wandeltocht_01

Tip 12: Pas meerdere wandelschoenen 

Ga niet gelijk voor de eerste de beste wandelschoen. Want het kan zijn dat er andere wandelschoenen misschien wel lekkerder zitten. Pas dus altijd een aantal wandelschoenen om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. 

Tip 13: Neem je oude wandelschoenen mee 

Heb jij nog oude wandelschoenen liggen die lekker liepen? Neem deze dan mee tijdens het passen. Zo kan een wandelschoenen specialist zien welk type wandelschoen jij eerder hebt gedragen. Vaak hebben ze bepaalde profielen in de winkel liggen die overeen kunnen komen met je oude wandelschoenen. 

Tip 14: Neem de tijd om in te lopen 

Het inlopen van wandelschoenen is misschien wel het belangrijkste dat er is. Neem hiervoor alle tijd. Koop absoluut geen wandelschoenen en ga de volgende dag ermee op pad. Hierdoor is de kans op blaren ontzettend groot. Loop steeds langer op je wandelschoen totdat je merkt dat de schoen fijn om je voeten zit. Vooral met leren wandelschoenen is dit erg belangrijk. 

Tip 15: Onderhoud je wandelschoenen goed 

Misschien wel het belangrijkste na de aankoop van je wandelschoenen is ze zo goed mogelijk te onderhouden. Er zijn allerlei verschillende tips en tricks om je wandelschoenen te onderhouden. Maar dit verschilt ook weer per wandelschoen. Hier vind je uitgebreide tips voor het onderhouden van je wandelschoenen

Meer tips over wandelschoenen en het maken van trektochten? 

Wil je na dit artikel nog meer weten over de beste wandelschoenen? Klik dan op deze link. Wil je meer weten over het maken van trektochten, voeding voor je tocht, een goede rugzak, de juiste slaapmat en nog veel meer? Ik heb de Ik Wil Hiken Academy ontwikkeld zodat jij voor een klein bedrag alles kan leren over trektochten! 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!