Iedere week licht is een bepaald gear item uit. Vandaag is het tijd voor de Nomad AirTec slaapmat. Leer alles over deze slaapmat in dit artikel.
Sinds kort ben ik partner van Nomad. Dit zorgt er ook voor dat ik materialen ben gaan verhuren van Nomad voor de belevingstocht. De reden dat ik enorm trots ben op mijn partnership met Nomad is omdat het een Nederlands outdoorbedrijf is. Maar ook omdat ze lichtgewicht materialen in hun assortiment hebben die naadloos aansluiten bij hiking reizen die ik organiseer. Vandaag gaan we het hebben over één van hun pareltjes: dit is de Nomad AirTec slaapmat.
Table of Contents
De specificaties
Gewicht: 505 gram
Afmetingen: R = 183 cm x 52 cm / L = 198 cm x 65 cm
Pakmaat: 20 cm x 7 cm
Materialen: bovenzijde: 30D Polyester ripstop / 75D Polyester non-slip, gerecyclede materialen
R-waarde: 1.8
Extra’s: Opblaas-stuffsack, compressieriem en reparatie-kit.
Wil je de Nomad AirTec slaapmat nu al bekijken? Hier vind je hem.
5 redenen voor de Nomad AirTec slaapmat
Er zijn veel redenen te verzinnen om te kiezen voor een opblaasbaar slaapmatje voor tijdens je hikes. Maar wij zetten 5 redenen op een rij om te kiezen voor de Nomad AirTec slaapmat.
Wil jij nu voor komende zomer een hiking uitrusting huren? Bekijk dan hier de mogelijkheden om dit te doen bij Ik Wil Hiken (mogelijk in Juli & Augustus).
Gewicht
Bij Nomad hebben ze verschillende slaapmatjes. Maar kies jij voor de AirTec slaapmat dan kan je kiezen tussen verschillende maten. Je hebt de korte slaapmat en de langere. Ook heb je de bredere slaapmat voor als je wat meer ruimte wil hebben in de nacht. De meest smalle variant van 183 centimeter weegt slechts 505 gram. Dat betekent dat jij met een ontzettend lichtgewicht matje jouw reis kan vervolgen.
Pakmaat
Een groot verschil met andere slaapmatjes is toch wel de pakmaat. Bij een opblaasbare slaapmat kan je ze heel klein en compact oprollen. Dit is bij een schuimrubberen slaapmat natuurlijk niet het geval. Laat staan de self-inflatable slaapmatjes. Al zijn ze vaak wel een stuk goedkoper dan de opblaasbare slaapmatjes. Zelf vind ik het voordeel aan slaapcomfort in combinatie met de pakmaat een goede reden om te kiezen voor een opblaasbare slaapmat van bijvoorbeeld Nomad.
Slaapcomfort
Ik heb op veel verschillende slaapmatjes geslapen en ze zijn zeker niet allemaal even prettig om op te liggen. Zo heb je de lichtgewicht schuimvariant. Hierboven zij ik al dat deze qua pakmaat redelijk groot is. Daarnaast slaapt hij totaal niet comfortabel. Bij Nomad hebben ze door het profiel een slaapmat weten te creëren die niet heel dik ik, maar toch lekker slaapt. Waar ze bij Exped langwerpige banen hebben en bij Thermarest brede banen werken ze bij Nomad met een sterrenprofiel. Dit is naar mijn mening het meest comfortabele profiel. Maar daarvoor moet je het zelf eens uittesten.
Nederlands merk
Wil jij onze eigen economie sponsoren dan kijk je altijd eerst wat er te vinden is in eigen land. Wanneer we het hebben over een outdoor uitrusting dan kom je toch snel uit bij Nomad. Zij hebben slaapmatjes, tentje en slaapzakken verkrijgbaar. Maar ook outdoor kleding kan je bij Nomad halen.
Klantenservice
Nomad is uitstekend bereikbaar en er valt goed mee te communiceren. Vooral wanneer jij uit Nederland of Vlaanderen komt is het makkelijk om je probleem uit te leggen. Ook heb je op de Nomad AirTec slaapmat een garantieperiode van maar liefst twee jaar. Dit is zeker niet zo bij alle slaapmatjes.
5 tips voor het kopen van een slaapmatje
Wanneer jij een slaapmat voor een hiking trip wil aanschaffen moet je goed letten op een aantal dingen. Ik zet een aantal slimme tips voor je op een rij zodat jij de beste keuze kan maken voor een slaapmat die past bij jouw trail.
Terrein
Voordat jij je rugzak gaat inpakken voor een trail wil je eerst zien waar je precies heengaat. Van rotsgebieden tot naaldboombossen tot misschien wel goede grasvelden. Als je weet waar je gaat overnachten kan je ook veel beter een keuze maken voor het slaapmatje waarop je gaat overnachten. Zo moet je uitkijken met een opblaasbare slaapmat dat hij niet stuk gaat door een dennennaald. Bij een schuimrubberen slaapmat is het weer niet prettig om te slapen als je op een stenen veld moet bivakkeren. Overweeg je keuze voor een slaapmat zorgvuldig voordat je er één aanschaft.
Temperatuur
Voor ieder slaapmatje wordt een indicatie gemaakt voor welke temperaturen hij geschikt is. Hiervoor hebben ze de R-waarde ingesteld. Dit is eigenlijk gewoon de waarde hoe het slaapmatje isoleert. De R-waarde van de Nomad AirTec slaapmat is bijvoorbeeld 1.8, dit betekent dat hij geschikt is voor in de zomer. Hoe hoger de R-waarde hoe beter het slaapmatje isoleert. Bij schuimrubberen slaapmatjes is de R-waarde vaak nog onder de 1.0.
Gewicht
Iedere slaapmat is anders zoals je al kan zien. Ook het gewicht is compleet anders per slaapmat. Voor de echte grammenjagers is het goed om te weten dat er best een verschil zit in gewicht. Laten we de slaapmatten die je mee kan nemen op de trail eens op een rij zetten:
Schuimrubberen slaapmat: 200 – 400 gram
Zelf-opblaasbare slaapmat: 700 – 1000 gram
Opblaasbare slaapmat: 250 – 700 gram
Er zitten dus vooral tussen de opblaasbare slaapmatten grote verschillen. Binnenkort komt er een blog online waarin we de lichtste opblaasbare slaapmat op de markt er eens bij gaan pakken. Dit is de Therm-a-rest Neoair Uberlite.
Comfort
Op niet alle slaapmatten zal jij even goed slapen. Je hebt veel verschillende slaapmatten ook voor als jij gaat hiken. Zo heb je opblaasbare slaapmaten zoals de Nomad Airtec slaapmat, maar je hebt ook zelf-opblaasbare slaapmatten of schuimrubberen slaapmatjes. Het verschil is vaak de dikte. Hoe minder dik het matje hoe meer het ten koste gaat van jouw slaapcomfort. Ik zou ze als volgt op een rij zetten (van meest tot minst comfortabel): schuimrubberen slaapmat, zelf-opblaasbare slaapmat en de opblaasbare slaapmat.
Vorm
De vorm van een slaapmatje is altijd anders. Zo is hij de ene keer in een rechthoek, maar ze komen ook vaak voor in mummie-vorm. Belangrijk bij het aanschaffen van je slaapmat is om te weten hoe jouw tent eruitziet. Sommige tenten lopen namelijk taps toe, dit betekent dat ze smaller zijn bij het voeteneinde dan bij het hoofdeinde. Wanneer dit zo is wil je ook een slaapmat die dit heeft. Het is ook prettig wanneer je van jezelf weet hoe je slaapt. Als je graag beweegt dan kan je misschien beter kiezen voor een slaapmat met een brede-vorm dan met een mummie-vorm.
Huren van je slaapmatje of complete uitrusting
Ben jij van plan om deze zomer voor het eerst een langere tocht te gaan lopen? Wil jij dat doen met een lichtgewicht uitrusting? Wil je duurzaam op pad of wil je liever niet te veel geld uitgeven aan een nieuwe hiking uitrusting? Bij Ik Wil Hiken verhuren wij in de maand augustus op aanvraag lichtgewicht hiking uitrustingen. Zo kan je gebruik maken van een complete set voor slechts €85,-. Bekijk hier de mogelijkheden om jouw uitrusting deze zomer te huren.