Ben jij opzoek naar een fysieke uitdaging om persoonlijke ontwikkeling een boost te geven? In deze blog verteld Ingrid alles over Camp You en wat outdoorcoaching voor je kan doen.
Wandel-, natuur- en outdoorcoaching waarbij je in de buitenlucht met een coach werkt aan persoonlijke thema’s zijn vormen van coaching die je steeds meer ziet en dat is niet zonder reden. Het buiten en in beweging zijn versneld en ondersteunt namelijk heel goed mentale processen. Het zet je niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk in beweging. Hoe dit komt leg ik je uit in deze blog.
Maak kans op een Camp you weekend ter waarde van €200,-. Deel de post van Camp You op Instagram. Dit kan tot uiterlijk donderdag 31 maart 2022. Leer hier meer over het Camp You weekend in de Ardennen.
Fysieke inspanning en persoonlijke ontwikkeling
Aan de hand van een aantal voorbeelden vertel ik je waarom een fysieke inspanning ingezet kan worden om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.
Je hoofd beïnvloed je lichaam
Van die dagen waarin je helemaal overgenomen wordt door twijfels en piekergedachten, je herkent ze misschien wel. Je lijkt in rondjes te denken en je komt er maar niet. Een rondje wandelen kan dan wonderen doen.
Tijdens het wandelen focus je je voornamelijk op je zintuigen (wat zie, hoor, ruik, voel je), je ademhaling en hoe je lichaam voelt. Allemaal dingen die in het hier en nu zijn. Jouw gedachten daarentegen zitten juist altijd in het verleden of de toekomst. Je maakt je misschien zorgen over iets dat (misschien) gaat gebeuren of dat je hebt gedaan.
Door je te focussen op dingen in het nu is er dan ook geen ruimte meer voor die piekergedachten en verplaats je je focus van je hoofd automatisch meer naar je gevoel. Een plek waar je vaak veel minder streng voor jezelf bent én waar je op kunt merken waar je echt gelukkig van wordt of wat je nodig hebt.
Je wordt positiever en gaat meer in oplossingen denken
Letterlijk in beweging zijn vergroot de aanmaak van gelukshormonen en verlaagt je stressniveau. Hierdoor ga je dingen automatisch positiever zien en ben je geneigd veel meer in mogelijkheden te denken.
Je krijgt meer zelfvertrouwen
We zijn geneigd om te denken dat we zelfvertrouwen krijgen door het opdoen van meer kennis. Tot op zekere hoogte draagt meer kennis ook bij aan meer zelfvertrouwen. Het gevaar van kennis is echter dat je geneigd bent dat hoe meer kennis hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en dat het een bron van uitstelgedrag wordt. “Als ik deze opleiding doe, dan kan ik voor mijn droom gaan” of “Als ik dit boek nog lees dan durf ik vast die stap te zetten”.
Wat we vaak vergeten is dat het belangrijkste deel van zelfvertrouwen komt vanuit dingen ervaren en doen. Door de ervaringen zul je echt voelen waar toe je in staat bent. En wat als het mislukt? Daar zit misschien wel de grootste les. Door falen zul je ontdekken dat je altijd in staat bent om een oplossing te verzinnen, hetgeen je hét zelfvertrouwen geeft om steeds meer nieuwe dingen in je leven te proberen.
Je wordt weerbaarder omdat je lichaam hetzelfde reageert op fysieke als psychische stress
De natuurlijke stressreactie:
De natuurlijke reactie van je lichaam op fysieke stress (bijv. op hoogte of als je fysiek zware inspanning levert), is exact hetzelfde als die op psychische stress (bijv. hoge werkdruk, veel piekergedachten of grote to do lijst). Je hartslag gaat omhoog, je begint wat te transpireren, je ademhaling versnelt en gaat van je buik naar je borst. Hierdoor voel je je gehaast en sneller geprikkeld.
Vroeger was deze reactie heel nuttig, wanneer je bijvoorbeeld oog in oog stond met een gevaarlijk dier. Nu komen de situaties waarin het echt gaat om levensgevaarlijke situaties gelukkig niet meer zo veel voor. De natuurlijke stressreactie is er echter nog steeds en 9 van de 10 keer dat je deze voelt is het eigenlijk niet nodig. Het is daarom erg makkelijk om te weten hoe je deze natuurlijke stressreactie onder controle kunt krijgen. Vooral in situaties waarin het eigenlijk niet echt om levensbedreigende situaties gaat.
Het makkelijkste om dit te oefenen is door middel van het opwekken van fysieke stress omdat je dit makkelijker kunt reguleren. Bijvoorbeeld bewust oefenen met een vertraagde (neus)ademhaling tijdens fysieke inspanning. Dit kan ervoor zorgen dat jij in de toekomst beter ademhaalt wanneer jij je opgejaagd voelt. Ook wanneer je in toekomst te maken krijgt met psychische stress.
Coping strategie
Niet alleen geeft fysieke inspanning veel inzicht in je natuurlijke stressreactie maar ook in je coping strategieën: aangeleerde manieren waarop jij met stress en problemen omgaat. Iedereen heeft coping strategieën ontwikkelt in zijn of haar leven. Vaak zijn deze ontzettend behulpzaam geweest gedurende (een fase van) je leven, maar kunnen in het heden juist voor problemen zorgen. Als jij bijvoorbeeld in je jeugd geleerd hebt dat je wanneer je het moeilijk hebt jammeren en zuchten helpt om zo snel mogelijk hulp te krijgen zul je dit als volwassene ook zo aanpakken. Hetgeen juist tot irritatie en onderschatting (van jezelf) leiden. Andere vormen van coping zijn: probleem actief aanpakken, sociale steun vragen, het probleem vermijden, niet alles geven, bewijsdrang etc.
Het is daarom handig om te weten wat jouw coping strategieën zijn zodat je er bewust voor kunt kiezen of jij deze op dat moment wel of niet wil inzetten.
The outdoors inzetten voor persoonlijke ontwikkeling
Om maximaal gebruik te maken van fysieke inspanning in de outdoors kun je naast de voordelen van fysieke inspanning ook de omgeving inzetten ten behoeve van jouw persoonlijke ontwikkeling. Je kunt hierbij de omgeving als spiegel gebruiken of deze juist inzetten om situaties na te bootsen. Beide kunnen uiteraard ook goed gecombineerd worden.
De omgeving als spiegel
Als je bewust buiten bent zul je merken dat dingen die jou opvallen in je omgeving en de reden dat ze je opzeggen veel zeggen over hoe jij je voelt. Zo kan bijvoorbeeld die boom die jou zo opvalt door zijn stevigheid betekenen dat jij ook behoefte hebt aan meer stevigheid of standvastigheid in jouw leven. Bewust vragen stellen over wat jou opvalt kan daarom hele mooie inzichten geven over vaak nog onbewuste patronen of behoeftes.
Situaties nabootsen
Als jij merkt dat jij in het dagelijks leven steeds hetzelfde reageert op vergelijkbare situaties kan het nuttig zijn om deze situatie in een veilige setting na te bootsen. Het letterlijk ervaren van deze situatie en direct de gekregen handvaten toepassen heeft vaak veel meer effect dan er enkel over praten. Simpelweg omdat het ervaren in een veilige omgeving ontzettend belangrijk is voor het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om de situatie in je dagelijks leven aan te kunnen.
Camp You van Chapter You
Camp You, een grensverleggend outdoorweekend in de Belgische Ardennen, is een mooi voorbeeld van hoe fysieke inspanning en de omgeving ingezet worden ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling. Het doel? Jij bent mentaal en fysiek tot zoveel meer in staat dan dat jij nu denkt! En als jij de uitdaging van Camp You aangaat ga je dit ook echt daadwerkelijk voelen.
Bedenk eens eerlijk voor jezelf:
Hoe vaak kies jij ervoor iets niet te doen omdat je denkt dat je het niet kunt? Doe je vaak iets niet omdat je bang bent om te falen of voor de mening van anderen? Hoe lang vecht jij nog tegen die ene stap of droom omdat je het spannend vindt om uit je comfort zone te stappen? Hoe zou jij je voelen als je op het einde van je leven spijt hebt van dingen die je niet gedaan hebt puur omdat jij dacht dat je het niet kon?
29 april t/m 1 mei ontdek jij door middel van gave activiteiten in de Belgische Ardennen, reflectie en coaching waar jij toe in staat bent, waar je kracht ligt en door middel van ervaring én praktische tools hoe je makkelijker uit je comfort zone stapt.
Ben jij er klaar voor om hoogtes te trotseren, je eigen bivak te maken en fysiek en mentaal jouw grenzen op te zoeken en te verleggen zodat jij dit in het dagelijks leven ook vaker durft? Dan is Camp You echt iets voor jou!
Voor meer informatie: Camp You – Chapter You