Het afstellen van een rugzak is behoorlijk belangrijk wanneer jij de bergen in gaat. Dit omdat je geen nek- of rugklachten wil krijgen. Door deze tips te gebruiken stel je altijd je rugzak op de juiste manier in.
De meeste rugzakken bieden een bepaalde ondersteuning. Bij de ene rugzak zal het draagcomfort beter zijn dan bij de ander. Je kan ervoor zorgen dat je rugzak lekkerder zit door hem voorafgaand te passen. Ik adviseer dus altijd om langs een Bever, Kathamndu of andere bergsportspeciaalzaak langs te gaan. Koop dus niet zomaar een rugzak online zonder hem eerst gedragen te hebben.
Ikzelf liep in 2019 een blessure aan mijn schouder op waar ik tot op heden nog steeds last van heb. Dit kwam onder andere door te veel belasting in mijn rugzak in combinatie met een verkeerde afstelling. Laat je dit niet gebeuren.
#1 Maak de banden los
Een rugzak afstellen doe je als volgt: je zal eerst alle riemen, banden en gespen moeten losmaken. Zorg ervoor dat jij je rugzak nu vult met gewicht. Zorg voor een juiste verdelen van materialen. Zware materialen kan je het beste dicht tegen je rug aan bewaren voor een goede balans. Til nu de rugzak op je rug.
#2 Trek de heupbanden aan
Nu is het belangrijk dat jij je heupbanden goed afstelt. Zorg ervoor dat ze ook echt steunen op je heupen. Bij sommige rugzakken zoals de: Osprey Aether kan je aan de achterzijde de rugzak nog in hoogte verstellen. Wanneer dit niet kan lift je de tas iets op tot hij op de juiste positie op je heupen terecht komt. Hierna trek je hem strak aan totdat hij volledig leunt op je heupen.
#3 Rugzak Afstellen, je schouderbanden
De heupbanden heb je nu afgesteld. Waarschijnlijk zal de rugzak wat naar achter hangen en op je schouders leunen. We gaan dus de schouderbanden van de rugzak afstellen. Onder je oksels zitten schouderbanden. Deze trek je aan totdat je voelt dat je de rugzak tegen je rug aan komt te zitten. Let op: het gewicht moet voornamelijk leunen op je heupen en niet op je schouders. Is dit niet het geval begin je weer opnieuw.
#4 De borstriem, rugzak afstellen
Je kan nu de borstriem instellen. Deze moet natuurlijk om de juiste hoogte komen te zitten. Hij moet niet je ademhaling in de weg gaan zitten. Sta rechtop en trek hem iets aan, je voelt gelijk wel of hij te strak of juist te los zit. De borstriem zorgt voor een beetje extra comfort tijdens een lange hike. Je bent nu bijna klaar met de rugzak afstellen
#5 Extra stabiliteit creëren
Als laatste zorg je ervoor dat je jouw stabiliteitsbanden gaan aantrekken. Dit doe je om de rugzak nog dichter op je rug te krijgen. Kijk uit dat je de bovenkant van de backpack niet oncomfortabel in je nek trekt. Dit loopt niet lekker wanneer je rechtop loopt. Je rugzak afstellen heb je nu gedaan en het is tijd voor avontuur. #hikelekker
LET OP: Wanneer je een goede rugzak hebt aangeschaft zal hij nu blijven zitten. Je borstriem is er om extra support te bieden, maar de schouderbanden mogen niet van je schouders afglijden. Is dit wel het geval dan zal je opzoek moeten naar een andere rugzak.
Wat voor rugzak voor welke tocht?
Je weet nu hoe je een rugzak moet afstellen. Maar weet je eigenlijk wel welke rugzak bij welke tocht het beste is? Ik heb zelf verschillende rugzakken die ik gebruik voor andere doeleinden. Zo heb ik een dagrugzak die ik gebruik bij een dagtocht, de inhoud is bij mij nooit meer dan 20L bij een dagtocht. Bij meerdaagse tochten maak ik onderscheid tussen een meerdaagse survivaltocht of een trekking. Lichtgewicht materialen spelen dus zeker een rol. Wil je liever een demonstratie zien? Bekijk dan deze video van de vroege jaren van Hunter Stani (Bron: Oppad)
De Online Cursus Ik Wil Hiken niet iets voor jou?
Wil je meer leren over hiken en de natuur dan is er de cursus Ik Wil Hiken in mijn unieke Academy. Voor maar 37,50 heb jij een volledige cursus met niet alleen de stappen richting een trektocht. Maar ook staat er van alles in over de natuur. Van het leren kaart & kompas lezen tot lessen van onze ecoloog (Mischa). Tijdens deze cursus komen er maandelijks nieuwe gastlessen online en leer je meer over trektochten dan ooit te voren. Je leert onder andere alles over bepakking, voeding, blessures, wildplukken, training voor een tocht en basic survival skills. Is de Online cursus ik Wil Hiken iets voor jou? klik dan nu hier om te kijken naar het aanbod dat bij je past.