Wil jij meer weten over Hunted into the Wild? Tijdens inside the hunt geef ik je een beetje achtergrondinformatie over deze nieuwe serie. Leer over navigeren met kompas of telefoon.
Laura en ik doen mee aan Hunted into the Wild. Om de Bulgaarse wildernis te trotseren was een prachtig avontuur. Inmiddels zijn we goed onderweg, en dit komt ook doordat we kunnen navigeren met kaart en kompas. Maar ook kregen wij een telefoon bij de start van het programma om met gebruik van een offline-maps te navigeren. Waarvoor kiezen wij en waarom maken wij die keuze. Ook vertel ik je in deze blog meer over het gebruik van een kompas en kaart. Want het lijkt allemaal ingewikkelder dan dat het is.
Wil je Laura en mij beter leren kennen? Bekijk dan deze video van ons: Voortvluchtigen Hunted: Rick en Laura
Hoe wij mochten navigeren tijdens Hunted in to the Wild
Heb jij de eerste drie afleveringen gezien dan zie je dat teams navigeren op verschillende manieren. Wij hadden zelf een kompas meegenomen. Maar je mocht ook gebruik maken van het kompas op de telefoon die je gekregen had. Er waren zelfs deelnemers die gebruik maakten van hun GPS-horloge. Wij wilden zo min mogelijk (ook digitale) sporen achterlaten en hebben ervoor gekozen om de telefoon uit te doen en alleen op cruciale momenten aan te zetten.
Hoe jij wilde navigeren door de Bulgaarse wildernis mocht je zelf weten, als je maar veilig en op tijd in het Safecamp aankwam.
Voorbereiden met kaart en kompas voor Hunted into the wild
Het voorbereiden hebben we allemaal zelf moeten doen. Zo wisten wij niet wat ons te wachten stond. Wel werd er ons verteld dat we fysiek in staat moesten zijn om +/- 20 kilometer te lopen dagelijks met bepakking. Dat het af en toe stijl berg op was, hadden ze daar niet bij verteld trouwens. Ook konden wij ons wel een beeld schetsen van hoe we moesten navigeren. Zo hadden wij geen rekening gehouden met een telefoon en ons dus goed voorbereid op het navigeren met een kompas. Meerdere cursussen hebben wij gevolgd en ook een week voor tijd hebben we een hele dag gewandeld met enkel een kaart en kompas.
Navigeren met de telefoon
De telefoon, een veel besproken onderdeel tijdens Hunted into the Wild. Want wat kan je nu met de telefoon en wat kunnen de Hunters ermee? De telefoon kregen we voor het ontvangen van nieuwe coördinaten voor een safecamp op cruciale momenten bij de safecamps. Laten we dit even uitleggen. De hunters kunnen een safecamp op het spoor zijn. Op dat moment kunnen ze een safecamp volledig omsingelen en iedereen pakken die in de buurt komt. De handlanger moest dus op korte termijn met ons kunnen communiceren wanneer er ineens een wisseling van de safecamps zou zijn. Dit is reden één van de telefoon.
De tweede reden was het navigeren door moeilijk terrein. In de volgende alinea leg ik uit hoe moeilijk het was om te navigeren met de oude kaart die wij kregen. Daarom konden we via een offline maps gebruik maken van de telefoon. Het was belangrijk dat je hem op vliegtuigmodus zette om te voorkomen dat de hunters je konden traceren. De telefoon was dus een cruciaal onderdeel van het spel.
Navigeren met de kaart en kompas
Je hoort Dani (één van de Hunters) zeggen: ‘het is een Russische kaart die moeilijk te ontrafelen is’. Deze kaart hadden wij ook. Het ging hier om een kaart van jaren geleden. Van het gebied waar wij waren was geen betere kaart te vinden, en kaartlezen werd hierdoor een stuk moeilijker. Waar je normaal doormiddel van een kaarthoekmeter exacte coördinaten kan bepalen was dat bij deze kaart onmogelijk.
Navigeren met je GPS-horloge
Er zijn kandidaten geweest die een GPS-horloge mee namen in het gebied. Zij waren er zeker genoeg van dat een GPS-horloge alleen GPS kon ontvangen en dus niet kon zenden. Hierdoor zou hij niet traceerbaar zijn en was het voor de Hunters in theorie onmogelijk om voortvluchtigen op deze manier op te sporen. Wij vonden dit toch te tricky, wat als het toch geen waterdicht plan bleek te zijn en je werd gepakt omdat je geen afstand kon doen van je digitale gadgets? Dat risico wilden wij niet nemen.
Geen kaart of kompas nodig, als je de natuur leert kennen.
Wist je dat je ook heel goed kan navigeren met de natuur? Hier zijn verschillende trucjes voor. Bomen en planten groeien vaak richting de zon. Op het zuiden staat de zon vaak het langst zo weet je gelijk alle richtingen. Bekijk maar eens een bomenrij aan de zuidelijke bosrand. Ook de zon kan je gebruiken en zelfs plassen of kuilen in een onverharde weg kunnen de richting bepalen. Leer je de natuur kennen dan heb je geen kaart of kompas meer nodig.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen met kaart en kompas
Kompas en kaartlezen is helemaal niet moeilijk, maar het is wel iets dat je snel kan verleren wanneer je het een tijd niet doet. Een korte cursus kaart en kompas is natuurlijk leuk, maar het beste is om je skills te blijven oefenen. Uit gemak pak je vaak snel een telefoon erbij wanneer je op pad gaat, maar waarom ga je niet een keer met een kompas en kaart op pad. Navigeer, naar het oosten of het westen en hou bij hoelang je ongeveer aan het lopen bent. Zo kan je het aantal kilometers berekenen en weet je ook waar je ongeveer op de kaart bent. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen maakt je een goede kompas en kaartlezer.