Alles over slaapzak kiezen, welke comforttemperatuur past bij mij?

Het kiezen van een slaapzak kan soms een hele kunst zijn. Dit omdat het niet gelijk duidelijk is door alle temperatuuraanduidingen welke slaapzak nu past bij jou of jou outdoor trip. In dit artikel leg ik je uit wat comforttemperatuur inhoudt en welke slaapzak bij jou past.

Bij het kiezen van een slaapzak worden vaak drie verschillende temperaturen aangeduid, comfort-, limiet- en extreme temperatuur. Deze verschillende indicaties geven aan waarvoor de slaapzak is gemaakt. Maar wanneer je de juiste slaapzak bij de juiste temperatuur hebt ben je er nog niet. Want het maakt ook verschil of jij een man of een vrouw bent. Laten we eerst eens uitleggen wat de drie verschillende temperatuur indicaties betekenen.

Wat betekenen de temperatuur indicaties op een slaapzak?

Iedere slaapzak heeft dus andere indicaties. Alleen is het dus afhankelijk van hoe vast jij normaal slaapt of de indicatie ook bij jou klopt. Hieronder leg ik je precies uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapzak. 

Comforttemperatuur:

Binnen Europa worden alle slaapzakken aangeduid met een comforttemperatuur. Dit is de minimale temperatuur waarop een vrouw met een normaal postuur comfortabel kan slapen. Bij de man ligt deze comfortabele slaap temperatuur echter anders. 

Limiettemperatuur

Een man slaapt beter onder koudere omstandigheden dan de vrouw. Daarom ligt de temperatuur bij een man vaak tussen de comfort- en limiettemperatuur in. Limiet temperatuur kan dus een vrouw of man met afwijkend postuur betekenen dat hij/zij het behoorlijk koud kan hebben.

Tip: ‘Neem altijd een extra sleepliner mee. Een slaapzak kan plakkerig aanvoelen, terwijl een sleepliner meer comfort biedt en extra warmte gedurende de koude nacht.’

Extreme temperatuur

Als laatste hebben we vaak de extreme temperatuur. Deze wordt helaas niet altijd aangegeven. Deze temperatuur aanduiding is er om aan te geven wanneer je gevaar kan lopen als vrouw met normaal postuur. Je kan zes uur lang overleven onder deze erbarmelijke omstandigheden. Je kan dus beter een warmere slaapzak meenemen als je van plan bent om rond deze temperatuur te overnachten.

Soorten slaapzakken

De slaapzak mag natuurlijk nooit ontbreken wanneer je gaat kamperen. Of je nu in de zomer of in de winter weg gaat, de meesten van ons slapen het liefst onder een deken. Maar tijdens temperaturen onder 0 wordt de slaapzak noodzaak. Je hebt twee soorten modellen: de mummy en de quilt. 

De mummy is een slaapzak waarin jij je helemaal kan inritsen, Hierbij kan je dus van top tot teen in een slaapzak liggen. Wanneer je hem goed dichtritst en knoopt zijn alleen nog je ogen, neus en mond te zien. Voor tripjes onder de 0 graden wordt de mummy slaapzak aangeraden. 

De quilt is een slaapzak die meer lijkt op een deken en dus geen hoofdgedeelte heeft die je kan dichtritsen. Dit betekent dat je dus alleen van je tenen tot je schouders onder in de slaapzak ligt. Soms heeft hij zelfs niets waar je onder ligt waardoor je gewoon op je matje komt te liggen. 

Orion 700 Mummy slaapzak, Nomad Outdoor

Donzen of synthetische slaapzak 

Er gaan veel verhalen de ronde over het gebruik van donzen of juist synthetische slaapzakken. Want dons zou veel beter zijn dan synthetisch. Maar synthetisch materiaal is natuurlijk weer diervriendelijk dan eenden- of ganzendons. Maar hoe zit het nu precies?

Dons isoleert beter. Dit is toch vaak de kwestie al is er de laatste jaren veel veranderd en is het synthetische materiaal flink verbeterd. Maar nog steeds zal natuurlijk dons inderdaad beter isoleren dan synthetische vulling. Hierdoor is er minder nodig om je slaapzak te vullen. Dat betekent dus eigenlijk dat je een lichtere slaapzak zal hebben wanneer je kiest voor natuurlijk dons van eenden of ganzen. Maar als je omwille van de dierenmishandeling liever niet onder echt dons willen slapen dan kan het helemaal geen kwaad om voor een slaapzak te gaan met synthetische vulling. Een voordeel is ook dat ze een stuk goedkoper zijn dan die met donzen vulling. 

Hoe worden comforttemperatuur indicaties bepaald?

Dit alles wordt gecontroleerd door onafhankelijke testcentra. In Europa gaat dat allemaal via de Europese norm en deze kan je vinden onder code: EN13537. In

Nu is een logische vraag, welke slaapzak moet ik dan hebben? Ik zelf ben een warme slaper en daarom neem ik nooit een te warme slaapzak mee. Maar wanneer jij van jezelf weet dat jij het vaak koud hebt in de nacht dan kan je beter een slaapzak meenemen die een hoge comforttemperatuur heeft.

Hou er ook rekening mee of jij een man of een vrouw bent en raadpleeg dus altijd de temperatuur indicaties wanneer jij een nieuwe slaapzak aanschaft.

Mijn advies voor een nieuwe slaapzak.

Mocht je mijn advies willen ga dan voor een slaapzak die je altijd kan gebruiken. Dus ben je van plan in zowel de zomer als in de herfst weg te gaan dan kan je het beste gaan voor een slaapzak met een comforttemperatuur van tussen de 0 – 10 graden. Daarnaast adviseer ik om te kiezen voor een slaapzak gemaakt met een RDS-certificaat. Zo weet je slaapt onder dons van goede afkomst.

Tip: ‘Ik kies liever voor een te warme slaapzak dan dat ik de ganse nacht kou leidt, weet je niet welke slaapzak bij je past? Huur of leen er dan eerst eens één.’

Meer weten over outdoor gear? 

Je kan mij volgen via Instagram, hier deel ik regelmatig wat over outdoor gear en doe ik een wekelijkse geartalk met mijn eigen items. Wil je liever uitgebreidere blogs lezen, check dan gewoon mijn laatste blogs bijvoorbeeld over slaapmatjes. Download ook de winterkampeergids, alles over winterkamperen vind je hier helemaal gratis.

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!