Hangmat of een tent? Voordelen en nadelen op een rij 

In dit artikel geven we alle voordelen en nadelen van het slapen in een hangmat, maar ook over het slapen in een tent. Want wat slaapt nu uiteindelijk het beste tijdens een trektocht?

Heb je weleens buiten geslapen? Dan is de kans groot dat je dit in een tent hebt gedaan. Misschien ben je tijdens een vakantie weleens ingedommeld in een hangmat, maar echt overnachten in een hangmat doen veel mensen niet. Dit terwijl een hangmat set best wel veel voordelen heeft ten opzichte van een tent. Zo kan je bijna overal slapen doordat je niet opzoek hoeft naar een vlak stuk ondergrond en is een hangmat set licht van gewicht. Oké, genoeg gekletst. Laten we het eens op een rij zetten: 

Overnachten in een tent 

Zoals ik al zei in de intro is een tent vaak de meest gekozen slaapoptie. Dat is niet gek, want een tent geeft toch vaak iets meer ruimte voor je spullen. Laten we daarom alle voordelen van een tent op een rij zetten:

Voordelen van een tent: 

  • Veiligheid 

In een tent heb je vaak het gevoel dat je veiliger bent. Dit komt waarschijnlijk doordat je in een soort van klein huisje zit. Wanneer er een dier buiten de tent is zit je voor je gevoel beter beschermd. Het is meer een gevoelskwestie, want tussen jou en het dier zit maar een millimeter aan tentdoek. 

  • Bescherming tegen insecten 

Iets wat sowieso een groot voordeel bij een tent is dat hij gaas heeft. Zo ben je door het gaas beschermd tegen insecten. Het kan behoorlijk vervelend zijn als je in de nacht steeds wakker wordt van een mug. 

  • Een huisje 

Wat ik al zei bij het voordeel veiligheid, een tent is een huisje. Zo zet je hem op en kan jij je er even helemaal in terug trekken. Wanneer je op een drukke trail bent of op een camping is dat natuurlijk ideaal. 

  • Freestanding is perfect 

Je kan kiezen tussen twee verschillende tenten wanneer je op pad gaat. Een freestanding tent of een single wall tent, (bekijk hier de verschillen). Ik ga ervanuit dat je een free standing tentje kiest. Dan kan je hem overal opzetten waar je maar wil. Wij (Laura & ik) hebben weleens onze tent onder het afdak van een hut gezet. Geen haringen nodig om lekker te kunnen slapen. 

  • Samen slapen 

Ga je niet alleen weg, maar met z’n tweeën dan is een tent natuurlijk extra knus. Kies je voor een drie persoons tent dan heb je ook nog ruimte voor je rugzak en andere toebehoren. Voor koppeltjes en een beetje romantiek is een tent dus wel echt een voordeel.

  • Waslijn in de tent 

De meeste freestanding tenten hebben een paar haakjes of oogjes in de top van de tent. Als je touw bij je hebt kan je deze gebruiken om de was aan op te hangen. Dat is ideaal voor als je doorweekt bent na een lange dag wandelen en het nog steeds aan het regenen is. 

  • Een voortentje 

Wat misschien wel het grootste voordeel van een tent is dat hij een voortentje heeft. Dit betekent dat je wandelschoenen kwijt kan en zelf een rugzak in de voortent. Je kan daarnaast ook nog eens koken wanneer het buiten regent. 

Jade 2 pro_Roy Moster_Ik Wil Hiken
Photo by: Roy Mosterd

Nadelen van een tent: 

  • Vlakke ondergrond nodig

Het eerste nadeel van een tent is toch dat je altijd opzoek moet gaan naar een vlakke ondergrond. Ben je constant aan het klimmen dan kan het zijn dat er bijna nergens een vlak stukje te vinden is. Soms moet je misschien wel uren doorlopen voordat je een goed plekje hebt aangetroffen. Het kan ook nog eens heel oncomfortabel zijn om te slapen op een schuin stuk. Je rolt constant naar beneden en bij een regenbui is de kans groot dat je in een plas wakker wordt. 

  • Niet ideaal in warme landen 

In een tent wordt het een stuk warmer. Vooral wanneer je gebruik maakt van de buitentent zal een tent vaak minder goed isoleren. Dit betekent dat het behoorlijk warm kan worden in je tent. 

  • Condens vorming 

Een kleine verlening op het vorige punt is de condensvorming. Doordat een tent niet goed isoleert kan je het zijn dat de binnenkant van het tentdoek flink gaat condenseren. Hiermee word je dus wakker met druppels in je gezicht of op je donzen slaapzak. Niet ideaal te noemen. 

  • Gewicht en kosten 

Ik vond het belangrijk om dit ook als nadeel op te schrijven. Al heb je tegenwoordig tentjes die behoorlijk licht zijn (onder de kilo), schieten de prijzen ook omhoog. Zo start de prijs van een goede tent al vanaf €500,-. Daarnaast neemt een tent vaak veel ruimte in beslag in je rugzak. 

Denk je nu, al deze voordelen en nadelen het zegt me helemaal niks. Dan moet je het misschien gewoon een keer uitproberen. Zo organiseer ik belevingstochten in Nederland. Hierbij maken we een trektocht en neem jij je eigen bepakking mee. Je leert hoe het is om te slapen in een eigen tentje en leert meer over de natuur door natuurspecialisten gedurende een lang weekend. Hier lees je meer over de belevingstocht. 

hangmat slapen_ik wil hiken_04

Overnachten in een hangmat 

Sinds de wildernis trekking in Bulgarije ben ik toch een beetje verliefd geworden op de hangmat. Maar in dit artikel zal ik objectief blijven en alle voordelen en nadelen uitvoering beschrijven 

Voordelen van een hangmat 

  • Kosten 

Een groot voordeel van een hangmat zijn de kosten. Zo kan je al een goede hangmat kopen vanaf €50,-. Hiervoor hoef je dus geen bakken met geld uit te geven zoals je wel vaak moet doen bij een tent. Bekijk hier een hangmat om in te slapen

  • Gewicht 

Waar je veel geld moet uitgeven voor een lichtgewicht tent heb je lichtgewicht hangmat al voor een paar tientjes. Zo scheelt je dit ook behoorlijk in ruimte in je rugzak. Vooral wanneer je een langere trail gaat maken is dat ideaal. In totaal kan je een goede hangmat set al vanaf 2 kilo hebben (incl. slaapzak en tarp). 

  • Gezonde houding 

Wist je dat het slapen in een hangmat een gezonde houding is. Vaak lig je wanneer je vlak ligt in een tent in een oncomfortabele houding die niet goed is voor je rug. Veel mensen liggen daarom in een futus houding. In een hangmat lig je automatisch in die houding. Ook wieg jij jezelf in slaap doordat je makkelijk een beetje beweegt in een hangmat. 

  • Ideaal in warme landen 

Vooral wanneer het klimaat wat hoger is dan is een hangmat perfect. Zo heb je veel meer frisse lucht gedurende de nacht. Soms heb je zelfs geen slaapzak nodig om onder te liggen. 

  • Twee bomen is genoeg 

Waar je bij een tent misschien eindeloos moet zoeken naar een goede stpt bij je bij een hangmat snel klaar. Zo kan je makkelijker op een schuine helling staan wanneer je maar een goede afstand tussen twee bomen vindt. 

  • Tarp biedt bescherming 

Bij een hangmat gebruik je over het algemeen een tarp. Deze biedt extra bescherming tegen de regen en geeft je daarnaast ook een beetje het gevoel van een huisje als bij tent. 

  • Natuurlijker onderkomen 

Wat veel hangmatslapers zeggen is dat ze het gevoel hebben dichter bij de natuur te zijn. Dit komt doordat je echt in de buitenlucht slaapt en je tijdens een droge nacht zelfs de sterren kan zien. 

  • Uitrusten in de hangmat 

Heb je een lange dag gewandeld of wil je in de middag even ontspannen? Dan pak je heel makkelijk je hangmat erbij om lekker op uit te rusten. Zo werkt een hangmat als een soort van schommelstoel. 

  • Hangmat als tent 

Wist je dat je een hangmat ook als tent kan gebruiken? Als je bijvoorbeeld geen goede bomen vindt of je bent boven de boomgrens waardoor je wel op de grond moet slapen, kan je jouw hangmat als kleine tent gebruiken. Hiervoor moet je vaak wel een paar knopen kennen om hem zo goed mogelijk op te zetten. Maar deze heb je snel geleerd. 

  • Zonder slaapmatje

Je kan op pad zonder slaapmatje. Ga je het wat koudere klimaat tegemoet dan kan een extra slaapmatje naast je isolatie aan de onderzijde wel handig zijn. 

Nadelen van een hangmat 

  • Twee bomen nodig 

Nu is een voordeel ook gelijk een nadeel. Waar je het gemak hebt van twee bomen of palen om je hangmat aan op te hangen moeten deze er wel zijn. Voor een bivak in de Alpen valt een hangmat dus niet aan te raden. 

  • Tarp tegen de regen 

Bij een hangmat set voor een overnachting hoort ook een tarp. Hierdoor loopt het gewicht toch weer op. Maar je kan ook extreem lichtgewicht tarps halen tegenwoordig zoals deze. 

  • Kouder = meer isolatie 

Wanneer het kouder wordt dan zal je moeten zorgen voor extra isolatie. Dit kost ook voor extra gewicht, maar het is wel heel snel te realiseren. Alles dat je moet weten over slapen in een hangmat

  • Plek voor je tas

Bij een hangmat kan je kiezen voor twee plekken voor je tas en spullen. Onder je hangmat, maar dan kan het zijn dat ze worden overspoeld door beestjes. Of je kan kiezen om hem aan dezelfde lijn als je hangmat op te hangen. Als je tarp lang genoeg is hoeft dit geen nadeel te zijn, want je tas is beschermd. 

  • Niet makkelijk bij je spullen 

Een groot nadeel van een hangmat is toch dat wanneer je er eenmaal in ligt je zeker moet zijn dat je al je spullen bij je hebt. Want anders moet je er weer uit om toch nog een paar spullen te pakken. 

  • Wennen aan het slapen 

Veel mensen zien het als nadeel dat je moet wennen aan het slapen. Waar je normaal gewend bent om vlak te liggen is dat in een hangmat anders. Dat is iets dat je toch een keer moet ervaren. 

Wil jij een keer proberen hoe het is om in een hangmat te slapen? Tijdens de wildernis trekking in Bulgarije slapen we 3 nachten in een hangmat gecombineerd met het comfort van een berghut. Zo kan je ontdekken hoe het is om te overnachten in een hangmat in combinatie met een prachtige trekking door het hoogste gebergte van de Balkan. Bekijk hier deze reis naar Bulgarije

hoogste bergen balkan_Ik Wil Hiken_05

Wordt het een hangmat of tent?

Nu je alle voordelen en nadelen van zowel een hangmat en van een tent met elkaar hebt vergeleken kan je voor jezelf beslissen. Ik vind vooral dat je beiden eens geprobeerd moet hebben om erachter te komen welke jij het allerfijnst vindt. Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat ik ze vaker met elkaar ga afwisselen. Wanneer ik alleen ga zal ik sowieso vaker de hangmat gebruiken. Als ik met Laura op pad ga dan is een tent toch iets knusser verwacht ik. 

Vond je dit artikel leuk?

Share on Facebook
WhatsApp

Meer lezen? Ik schreef ook dit!