Als ik terugdenk aan mijn eerste tochten dan deed ik toch wel echt een hoop fout. Kort samengevat: te veel, te zwaar, te snel en te weinig. In deze blog wil ik met jou de 7 veelvoorkomende fouten tijdens een trektocht delen, zodat jij je deze niet meer hoeft te maken natuurlijk!
Bij het lopen van een lange afstandswandeling kunnen je een aantal dingen verkeerd doen. Nu leer je een aantal dingen wel snel af, denk aan te veel bepakking mee. Maar door bepaalde fouten te maken tijdens het hiken kun je (blijvende) blessures op lopen, je kan in gevaarlijke situaties terecht komen en misschien nog wel het belangrijkste: het kan je plezier in de wandeling flink bederven. Reden genoeg om dus bepaalde fouten te voorkomen!
Table of Contents
#1 Te snel starten
Been there, done that. Veel hikers beginnen met een hoog tempo en putten op deze manier hun energie te snel uit. Dit kan leiden tot uitputting op de lange termijn. Het is belangrijk om een conservatief tempo aan te houden en je energie goed te verdelen over de hele afstand. En ja, dat betekent dus niet van 0 naar 100 in 3 seconden.
#2 Onvoldoende hydratatie
Water, water, water. Het is essentieel om gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen, vooral bij lange afstanden. Veel wandelaars vergeten regelmatig water te drinken, wat kan leiden tot uitdroging. Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt en drink regelmatig, zelfs als je geen dorst hebt. Ik raad dan ook altijd aan om een waterzak met een slang te gebruiken in je rugzak. Zo kan je steeds kleine beetjes drinken. Want in één keer te veel drinken is ook niet goed. En zoals je vroeger al hoorden: als je dorst hebt, ben je eigenlijk te laat.
#3 Slechte voetverzorging
Zomaar wat aan je voeten trekken, een veel te warme en dikke sportsok of denken dat je die nieuwe schoenen wel gaat inlopen tijdens de trail? Drie keer fout. Onvoldoende aandacht voor voetverzorging kan leiden tot blaren en andere ongemakken. Zorg ervoor dat je goed passende wandelschoenen draagt en dat je je voeten voor en tijdens de wandeling controleert op blaren en andere wondjes. Neem de nodige maatregelen, zoals het dragen van goede sokken en het regelmatig luchten van je fouten. Maar tip nummer 1: loop je nieuwe schoenen vóór je langeafstandswandeling in.
Laura kan trouwens je hierover heel veel vertellen. Want zij is de zelfbenoemde blarenkoningin. Zo zijn blarenpleisters echt een no-go en wandelt ze zelf tegenwoordig altijd op trailrunners. Je kan haar tips horen in deze podcast!
#4 Onjuiste kledingkeuze
Kleren maken de man. En dat is ook zeker zo tijdens het hiken. Zo is af met warm weer aantrekkelijk om een korte broek aan te trekken, maar een lange broek is slimmer. Dat verkleint de kans op tekenbeten bijvoorbeeld. Draag altijd comfortabele en ademende kleding die geschikt is voor het weer. Vermijd bijvoorbeeld katoenen kleding, omdat dit vocht vasthoudt en je sneller afkoelt als het nat wordt. Kleding om in te hiken is misschien niet altijd even modebewust. Maar een speciaal UV-shirt zorgt er wel voor dat je niet snel verbrand. Net zoals een pet of een hoedje.
#5 Te zwaar bepakt op pad
De fout waarvan je wist dat ‘ie ging komen. Overmatig bepakken kan een enorme last zijn tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat je alleen de essentiële items meeneemt en elimineer overbodig gewicht. Een rugzak die veel te zwaar is, kan voor veel problemen zorgen. Echt waar. Als je gaat hiken dan is water en eten het belangrijkste. En ook items om eten te bereiden, zoals een brandertje. Dan komen de items om te slapen, denk aan een slaapmatje, slaapzak en een tent. Warme kleding, zoals een droge broek en een trui, dat wil je ook meenemen. Want het gaat ooit een keer afkoelen.
Zaken die minder belangrijk zijn: een boek, spelletjes, bal en onnodig veel producten om jezelf te verzorgen. Kies daarnaast altijd voor lichtgewicht materialen. Elke gram dat je thuislaat, hoef je niet op je rug te tillen. En na een goede dag hiken ben je zo moe dat je gewoon lekker in slaapt valt.
#6 Onvoldoende training
Als je van plan bent om een lange afstandswandeling te maken deze zomer, dan is het belangrijk om jezelf voor te bereiden. Onvoldoende training kan leiden tot spiervermoeidheid, blessures en verminderde prestaties. Met andere woorden: je hike wordt er niet leuker op en de kans dat je niet volhoudt wordt groter. Begin met bijvoorbeeld steady 10.000 stappen per dag te lopen. Zo werk je aan je basisfitheid. Maar daarnaast moet je lichaam ook wennen aan het gewicht van je rugzak. (Zo liep ik ooit een schouderblessure op, die ik soms nog steeds voel.) Loop dus ook regelmatig flinke stukken met een gevulde rugzak. Zo train je niet alleen het aantal kilometers, maar ook het gewicht. Dit is goed voor je knieën, schouders en je rug.
#7 Geen pauzes nemen
Ik liep soms wel 2 etappes op één dag. Dom, dommer, domst. Het is verleidelijk om non-stop door te blijven wandelen, maar het nemen van regelmatige pauzes is belangrijk voor rust en herstel. Plan pauzes in je route en neem de tijd om te rusten, te eten en te hydrateren. Dit zal je helpen om vermoeidheid te verminderen en het voorkomt blessures. Je lichaam is je echt dankbaar als je regelmatig even de tijd neemt om wat te eten, te rusten en wat te drinken. Je kan ook op warme dagen met jezelf afspreken om tussen 14:00 en 16:00 te rusten in de schaduw. Zo weet je zeker dat je tot rust komt, niet verband én niet oververhit raakt.
Ga goed voorbereid op pad: start de online cursus vandaag
Als je wilt leren hoe je veelvoorkomende fouten tijdens het hiken kunt voorkomen, kan het volgen van een online cursus bij Ik Wil Hiken een mooie eerste stap van jouw avontuur zijn! Deze cursus biedt uitgebreide instructies en begeleiding van hike-expert Rick. En dat allemaal vanuit het gemak en de flexibiliteit van je eigen huis. Door het volgen van cursus kun je essentiële kennis opdoen over bijvoorbeeld: uitrusting, navigatie, veiligheid, voeding en nog veel meer belangrijke onderwerpen tijdens het hiken.
Je leert waardevolle technieken om blessures te voorkomen, hoe je je uitrusting goed kunt afstemmen op verschillende wandelomstandigheden en hoe je verstandige beslissingen kunt nemen tijdens je wandelavonturen. Het volgen van deze online cursus verhoogt je zelfvertrouwen, waardoor je optimaal kunt genieten van je tocht terwijl je deze veelvoorkomende fouten vermijdt!